Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Vrijednost liturgijskog ruha za kulturni, duhovni i povijesni život Zadra

Autor: Marija Ćurko

09.04.2010. 22:00
Vrijednost liturgijskog ruha za kulturni, duhovni i povijesni život Zadra

Foto: Vedran SITNICA



Na izložbi je predstavljeno 79 primjeraka liturgijskog ruha, nikad ranije izlaganog, iz razdoblja od posljednje četvrtine 15. do sredine 20. stoljeća iz svih crkava Zadarske nadbiskupije


“Liturgijsko ruho – Blago crkava i samostana Zadra i okolice” naziv je izložbe otvorene jučer u prostoru Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU) u Zadru. Autorica izložbe ovog jedinstvenog postava u Crkvi u Hrvatskoj je Silvija Banić, povjesničarka umjetnosti i konzervatorica koja se bavi znanstvenim istraživanjem povijesnog tekstila sačuvanog na liturgijskom ruhu. Na izložbi je predstavljeno 79 primjeraka liturgijskog ruha, nikad ranije izlaganog, iz razdoblja od posljednje četvrtine 15. do sredine 20. stoljeća iz svih crkava Zadarske nadbiskupije.
 O izložbi su govorili mons. dr. Pavao Kero, ravnatelj SICU-a, dr. Nikola Jakšić, dr. Radoslav Tomić te autorica Silvija Banić. Događaj je okupio svećenike, dužnosnike i predstavnike kulturnog, društvenog i duhovnog života grada Zadra, a izlaganja je pjesmama popratio Centralni gradski crkveni zbor. Između ostalih sudjelovao je i dijecezanski upravitelj Zadarske nadbiskupije don Milivoj Bolobanić.
– Sedamdesetih, to jest više od 30 godina akademik Ivo Petricioli vidjevši crkveno ruho u sakristiji katedrale Sv. Stošije, crkvi Sv. Barbare, bio je oduševljen njegovom količinom i ljepotom i rekao da bi mu trebalo posvetiti veću pažnju i znanstveno ga obraditi, rekao je dr. Pavao Kero. Dodao je kako su te riječi bile poticaj nove inicijative.
– Nakon toga naručili smo šest velikih ormara s ladicama i sve liturgijsko ruho iz sakristije Sv. Stošije smo premjestili u riznicu katedrale, koja se nalazila u prizemlju Nadbiskupske palače. Osim liturgijskog ruha iz Sv. Stošije, pohranili smo i vrijednije uzorke i iz drugih crkava Zadarske nadbiskupije, koje su nam bile dostupne. Kad se pristupilo, prije deset godina, tiskanju knjiga, monografija pod naslovom “Umjetnička baština zadarske nadbiskupije”, počelo se razmišljati o stručnoj obradi liturgijskog ruha i o tiskanju knjige. Odbor zadužen za tiskanje knjiga monografija smatrao je da liturgijsko ruho ne spada u zamišljenu kulturnu baštinu zadarske nadbiskupije, ali je spreman poduprijeti tiskanje posebne monografije ili kataloga o samom liturgijskom ruhu, kazao je ravnatelj SICU-a istaknuvši rad na očuvanju ovog crkvenog blaga.
– Silvija Banić, povjesničarka umjetnosti je u suradnji s Upravom za zaštitu kulturne baštine obišla sve crkve u Zadarskoj nadbiskupiji uključivši i samostanske i nastojala odvojiti one vrjednije, kako bi se dolično pohranile. Trebalo je naći prostor i vrijeme za izložbu. Ta zamisao je bila na dnevnom redu na jednoj od sjednica Vijeća SICU-a. Vijećnici su sa zadovoljstvom prihvatili prijedlog i dali pristanak da se priredi izložba liturgijskog ruha u prizemlju SICU-a u Zadru uz obrazloženje da: “Takva jedna izložba liturgijskog ruha će biti bez daljnjega veliki poticaj svima onima koji vode brigu o crkvenom ruhu, da postupaju s njime s više pažnje i da ga olako ne bacaju u smeće, odnosno da ga ne spaljuju.” Budući da je Silvija Banić sav materijal donijela u Zadar, obradila ga, dolično pohranila, neke restaurirala, odlučeno je da se njoj povjeri uređenje izložbe. Ta odluka je oživotvorena, zaključio je mons. dr. Pavao Kero.
 Dr. Nikola Jakšić uputio je na vrijednost liturgijskog ruha za kulturni, duhovni i povijesni život Zadra.
 Silvija Banić posebno je zahvalila mons. dr. Pavlu Keri, za njegovu inicijativu i upornost u ostvarenju izložbe. Autorica izložbe se zahvalila i svim župnicima Zadarske nadbiskupije koji su tijekom posljednje dvije godine velikodušno otvarali vrata svojih crkava i župnih kuća dopuštajući da se iznose sadržaji njihovih ormara i ladica u kojima je bilo liturgijsko ruho.


 BANIĆ: SVAKI PRIMJERAK JE SVOJEVRSNO ČUDO




Izloženi primjerci su vrijedni primjerci koje Zadarska nadbiskupija ima, ali ima ih još koji nisu ovdje. Svaki primjerak liturgijskog ruha je kao svojevrsno čudo i dokument posebno vrijedan. Danas smo posebno ponosni na dvije misnice koje smo poslali u Zagreb na restauraciju, a sada su ovdje izložene. Jedna je iz Sutomišćice na otoku Ugljanu, a druga s otoka Vrgade. Prošle godine smo ih pronašli u jako lošem stanju, a restauracijom su spašene od propadanja. Ukupno 16 eksponata koji su u vlasništvu franjevačkih samostana u Zadru i na Pašmanu, će se vratiti tamo, a ostale se uglavnom vraćaju u Ordinarijat Zadarske nadbiskupije gdje će biti pohranjene na primjeren način kako bi se spriječilo njihovo propadanje. U Ordinarijatu se u posljednjih godinu i po dana pohranjuje najvrjedniji tekstil svih župa. Dosad se u trezoru Ordinarijata nalazi više od 600 primjeraka liturgijskog ruha i to je u ovom trenutku najveća zbirka povijesnog tekstila u Hrvatskoj. Najstariji primjerak liturgijskog ruha na području Zadarske nadbiskupije je u riznici nekadašnje katedrale Sv. Anselma u Ninu. To je fragment istočnjačkog tekstila iz 13. stoljeća koji se sačuvao u jednom relikvijaru. Liturgijsko ruho je važno držati polegnuto, a ne obješeno, dalje od vlage i sunca kako bi se očuvalo. Izložba će se moći vidjeti do kraja godine.