Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biograđani imaju dvadeset gradova prijatelja

Autor: Velimir Brkić

09.04.2013. 22:00
Biograđani imaju dvadeset gradova prijatelja

Foto: Velimir BRKIĆ



Budući da je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju, kroz ovakve projekte steći ćemo reference za što kvalitetnije korištenje sredstava iz europskih fondova. Puno smo naučili od naših prijatelja iz EU na čemu smo im zahvalni, naglasio je Knez


Biograd na Moru je apsolutni hrvatski rekorder, grad koji ima čak 20 gradova prijatelja. Trogir ima 19 gradova prijatelja, Zagreb i Split po 16, Rijeka 14, Pula 13, Šibenik 11, Dubrovnik i Osijek po 10, Varaždin 9, Zadar, Bjelovar i Kaštela 8, Poreč, Crikvenica, Sisak i Omiš po 7, Samobor 6, Opatija i Vinkovci 5 gradova prijatelja.
Biogradski gradovi prijatelji su iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Češke, Mađarske, Italije, Austrije i Njemačke, dok će posljednjom odlukom Gradskog vijeća postati rekorder Hrvatske, potpisat će jubilarnu 20. povelju o prijateljstvu sa Starom Lubovnom, iz sjeverne Slovačke, kraljevskim gradom koji broji 16.500 stanovnika.
– Mi smo mali grad u srcu Jadrana s velikim srcem. Status grada prijatelja ne podrazumijeva samo druženje, napominje Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru.
Pored pet hrvatskih gradova prijatelja Zaprešića, Dugog Sela, Otočca, Novske i Grubišnog Polja gradovi prijatelji su Stolac iz BiH, Slovenske Konjice, Moravska Toplice i Radlje Ob Dravi iz Slovenije, Felsonyek, Baja i Szekesfehervar iz Mađarske, Alba Iulia iz Rumunjske, Porto San Giorgio, Tolfa i Villamagna iz Italije, Bad Ischle iz Austrije, Kressbronn am Bodensee iz Njemačke i Kyjov iz Češke te skorašnji Stara Lubovna iz Slovačke.