Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Narodni muzej ugostio umjetnike sa šest kontinenata

Autor: Valentina Mlađen

09.04.2013. 22:00
Narodni muzej ugostio umjetnike sa šest kontinenata

Foto: Vedran SITNICA



Narodni muzej ovom izložbom ostvaruje cilj očuvanja kulturne regionalne baštine u suradnji s drugim institucijama i udrugama


Šezdeset umjetnika i umjetnica iz više od 30 zemalja svijeta sa svih šest kontinenata, od slikara, kipara, objekt-umjetnika, grafičara i fotografa, sudjeluje na međunarodnoj umjetničkoj izložbi ART-TOTAL, projekt International. Izložba je u sklopu Županijskih dana otvorena u krletkama Kneževe palače, a ravnateljica Narodnog muzeja, koji je ugostio svjetske umjetnike, rekla je prilikom otvorenja kako ovom izložbom Narodni muzej ostvaruje cilj očuvanja kulturne regionalne baštine u suradnji s drugim institucijama i udrugama.
Ispred Umjetničke udruge ART-TOTAL, koja je organizirala izložbu na inicijativu Zvonka Čuline, okupljene je pozdravila Marijana Kresić istaknuvši kako je izložba zbližila autore različitih poetika, različitih dobi, afirmirane i neafirmirane, poznate i manje poznate. Izložba modernih umjetničkih estetika u Zadar je dovela radove umjetnika iz cijeloga svijeta koji su se predstavili skulpturama, zanimljivim instalacijama i reciklažom, slikarskim ekspresijama i impresijama, fotografskim opažanjima.
Izložbu je otvorio župan Zadarske županije Stipe Zrilić zahvalivši umjetnicima koji su ovom izložbom, prenoseći svaki dio svoga svijeta na ova djela, uljepšali proslavu Dana Zadarske županije.
– Vidimo kako se u današnje vrijeme vrlo lako savladavaju velike udaljenosti i granice i bez viza, a evo upravo se ovih dana i hrvatskim građanima otvaraju nova vrata, vrata Europe koja su ovom izložbom na simboličan način odškrinuta, zaključio je Zrilić.
S udrugom ART-TOTAL u organizaciji izložbe sudjelovali su i Narodni muzej Zadar, te još nekoliko domaćih i stranih društava i udruga kao što su UO “Jadertina” Zadar, Savezno udruženje likovnih umjetnika Njemačke/BBK – Westfalen/Njemačka, “Family ART Group” Dortmund – Pridraga, te Umjetničkom grupom – ateljeom “El Kordy” Beč. Uz izložbu je izdan bogato opremljen dvojezični katalog na hrvatskom i njemačkom jeziku. U programu otvorenja nastupili su i Zvonko Čulina recitacijom poezije te Stewart Schultz na klavijaturama.
Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja 2013. godine.