Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Komunalac dobio osam dana da Budanoviću vrati vodomjer i uključi vodu

09.04.2016. 22:00
Komunalac dobio osam dana da Budanoviću vrati vodomjer i uključi vodu


Komunalac je iskoristio Budanovićevo odsustvo i 8. travnja 2015. vodomjer demontirao i odvezao iz njegovog dvorišta zbog neplaćenih računa, a sud im je zabranio takvo postupanje ubuduće
Sud u Biogradu na Moru donio je ovih dana presudu po  kojoj biogradski Komunalac u roku 8 dana mora vratiti vodomjer i ponovno uspostaviti vodoopskrbu Vinku Budanoviću iz Turnja.
Komunalac je smetao posjed Vinka Budanovića tako da je, iskoristivši  Budanovićevo odsustvo, 8. travnja 2015. vodomjer demontirao i odvezao  iz njegovog dvorišta. Po rješenju biogradska komunalna tvrtka dužna je  uspostaviti prijašnje posjedovno stanje, predati tužitelju posjed navedenog vodomjera, uključiti isporuku vodne usluge u roku od 8 dana, a Komunalcu se zabranjuje svako takvo slično smetanje.
Sporna kanalizacija
– S Komunalcem imam još jedan spor. Vezan je za obračun duga zbog  toga što nisam, kao i ostali, htio plaćati kanalizaciju koje nemam. U  početku, Komunalac je primao uplate bez kanalizacije. U međuvremenu  sam nudio plaćanje crpljenja septičke jame, ali se taj moj zahtjev selio od  općine do Komunalca. Uslijedila je moja tužba usmjerena ka otpisu zastarjelih potraživanja, koja u vodoopskrbi zastarijevaju nakon godinu dana. Sad će se Komunalac žaliti i ovaj će se slučaj rastegnuti u nedogled,  rekao nam je Vinko Budanović.
U obrazloženju ove presude kaže se da je odredbom čl. 215. st. 1. Zakona o vodama  tuženik u prosincu 2013. godine donio Opće i tehničke  uvjete isporuke vodnih usluga kojima je u čl. 58. propisao slučajeve u kojima kao isporučitelj vode ima pravo obustaviti isporuku vode korisniku  usluge, između ostalog i ako korisnik usluge/potrošač ne plati račun za  isporučenu pitku vodu ni nakon rokova i postupaka iz čl. 61. Općih uvjeta (točka 3.), odredbama čl. 61. Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih  usluga tuženika propisano je da ako korisnik ne plati račun za isporučenu uslugu u roku dospijeća, dostavit će mu se opomena, kojom će  korisnik biti upozoren na mogućnost da mu se zbog ne plaćanja računa  obustavi isporuka vode, s tim da obustava isporuke vode nastupa osam  dana od dana zaprimanja opomene, kako je dakle obustava isporuke vode tužitelju izvršena je na temelju čl. 58. Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga tuženika, donesenih na temelju čl. 215. Zakona o vodama radnje tuženika ne mogu smatrati protupravnima, pa je stoga zahtjev tužitelja valjalo odbiti.
Ide na drugostupanjski
U biogradskom Komunalcu kažu kako je  u nekoliko ranijih istovrsnih  predmeta koji su se vodili protiv Komunalca d.o.o. kao tuženika, Županijski sud u Zadru zauzeo stav kako skidanje, odnosno demontaža vodomjera, ne predstavlja samovlasno smetanje posjeda, budući da je ta  radnja dopuštena odredbama Zakona o vodama i Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga koje je Komunalac d.o.o. donio na temelju  Zakona o vodama. Tako je primjerice, u odlukama donesenim pod posl.  br. Gž-961/15-2, Gž-286/16-2, Gž-3071/15-2 i dr., drugostupanjski sud  preinačio prvostupanjske odluke sukladno rečenom stajalištu, a doneseno je i nekoliko odluka kojima su ukinute prvostupanjske odluke i predmeti vraćeni na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu, a u kojima je  sud izrazio isti stav glede obustave isporuke vodnih usluga.
– Iz samog sadržaja citiranog rješenja vidljiva je očigledna kontradiktornost između izreke i obrazloženja rješenja. Ovo stoga što iz izreke  rješenja proizlazi da je tužbeni zahtjev usvojen, dok iz obrazloženja  rješenja proizlazi da tužbeni zahtjev nije osnovan, te da se radnje tuženika Komunalac d.o.o. ne mogu smatrati protupravnima, slijedom čega je  tuženiku Komunalac d.o.o. priznat i parnični trošak 2.500 kuna.
 Trenutačno na stolu imam desetak drugostupanjskih rješenja koja  ukidaju prvostupanjske presude. Mi ćemo ispoštivati sud, i u roku 8 dana učiniti sve što nam je naloženo. Samo izgleda da će dotični gospodin,  po drugostupanjskoj presudi nama platiti 6.000 kuna parničnog troška,  vjeruje direktor biogradskog Komunalca Marin Colić. Naglasio je kako  više od 95 posto ljudi uredno plaća vodu Komunalcu iz Biograda.
Krađa vode
– Kanalizacija se nigdje ne plaća posebno, nego se plaća naknada za  razvoj. Je li to parafiskalni namet ili ne, on je propisan i mora se naplaćivati. Rezultat je da od 100 kuna naplaćenog računa za vodu, Komunalcu ostaje samo 40 kuna. Sve ostalo su davanja i parafiskalni nameti.  Uz to, kao komunalno poduzeće, možemo ostvariti profit od svega 5 posto, a ako nismo aktivirali instrumente naplate od neplatiša, možemo  doći u vrlo ozbiljnu situaciju, objasnio je  Colić.
Osim presuda, biogradski Komunalac još veći problem ima s krađama  vode te su već podnijeli preko 300 kaznenih prijava za krađu vode.  Mahom u poljoprivrednim dijelovima, ali i u turističkim zonama gdje  kradljivci premosnicama dolaze do vode za koju ne plaćaju račune.