Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HDZ u anketi Zadrane pita koje su Sabinine mane

09.04.2017. 22:00
HDZ u anketi Zadrane pita koje su Sabinine mane


HDZ vodi nekorektnu kampanju za lokalne izbore. Pitanja su im sugestivna i tendenciozna, požalila nam se jedna čitateljica, inače umirovljenica koja je na predstojećim lokalnim izborima svoj glas za gradonačelnicu Zadra odlučila dati SDP-ovoj Sabini Glasovac.
Umirovljenica kaže kako je poziv za sudjelovanje u anketi za lokalne izbore primila na svoj mobitel s broja 01/235-6611, registriranom na HDZ-ovu središnjicu u Zagrebu, odnosno s istog broja s kojeg su prije nekoliko dana volonteri HDZ-a nazvali novinara Slobodne Dalmacije u Omišu. Njemu su se, kako je to napisao u novinskom članku, volonteri lažno predstavili kao anketari agencije Ipsos puls, a ovoj Zadranki samo osobnim imenom. Istu priču potvrdile su još dvije mlađe Zadranke od kojih je jedna poziv primila u srijedu u jutarnjim satima, a druga u petak oko podneva.
Sve tri žene tvrde kako njihovi sugovornici niti jednom riječju nisu dali naslutiti kako je riječ o HDZ-ovoj anketi, no u to su posumnjale čim su čule treće pitanje. Sve tri su ispričale kako im se javila mlađa ženska osoba koja je vrlo brzo izgovorila svoje ime te ih obavijestila kako provodi kratku anketu za lokalne izbore u Zadru i upitala žele li sudjelovati. Nakon što su pristale upitala ih je hoće li izići na predstojeće lokalne izbore, a potom i za koga će glasati.
– Nakon što sam odgovorila da ću glasati za Sabinu, pretpostavila sam da će me pitati zbog čega je ona moj kandidat ili koji su razlozi zbog kojih ću glasati za nju, ali nije. Pitala me koje su po meni Sabinine mane. Ona naime, podrazumijeva da Sabina ima mane, a ne i vrline, jer me za njezine vrline i ne pita. Vjerojatno s ciljem da Sabini ipak nađe neku manu, anketarka me dalje pita mislim li da je Glasovac odgovorna što centar Mocire u Zadru nije dovršen u vrijeme dok je ona bila pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja, ispričala je zadarska umirovljenica.
Za razliku od omiškog slučaja gdje je lokalni HDZ zanijekao kako ima ikakve veze sa spomenutom anketom, u zadarskom Gradskom odboru HDZ-a potvrđuju da provode anketu za svoje interne potrebe, budući da se bliže izbori.
– Naši volonteri iz Call centra provode sasvim legalnu anketu koja se bazira na dobroj volji. Nitko nikoga ne sili da sudjeluje u njoj. Štoviše, sugovornik u svakom trenutku može prekinuti razgovor ako mu se pitanja ne sviđaju ili bilo što drugo. Nije istina da se volonteri lažno predstavljaju. Na početku svakog razgovora oni sugovorniku kažu da zovu iz Call centra zadarskog HDZ-a i da provede anketu vezanu uz lokalne izbore, kaže Šime Erlić, voditelj HDZ-ova izbornog stožera GO Zadar.