Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kinezi za jesen najavljuju liniju unatoč kratkoj pisti

09.04.2017. 22:00
Kinezi za jesen najavljuju liniju unatoč kratkoj pisti


Prvi izravni letovi između Zadra i Kine počeli bi već ove jeseni, a za ovaj posao zainteresiran je kineski prijevoznik China Southern Airlines. To je zaključak sastanka u Guangzhouu na kojem je sudjelovalo i izaslanstvo Zračne luke Zadar na čelu sa Irenom Ćosić.
Razgovori su održani u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Kini Nebojše Koharovića, a posrednik je bila Kinesko-jugoistočno europska poslovna asocijacija CSEBA. Prema riječima predsjednika CSEBA Marija Rendulića, Guangdong Airport je vrlo zainteresiran za realizaciju ovog projekta. Avioprijevoznik Southern China Airlines traži tehničke detalje da bi na pistu u Zemuniku slijetali veliki avioni, što je u razgovorima istaknuto kao problem.
Ako China Southern Airlines ne ponudi odgovarajući zrakoplov za kratku pistu Zračne luke Zadar, rekla je direktorica Irena Ćosić, Airport Authority poručio je hrvatskoj strani da će je preporučiti za sastanak i s drugim avioprijevoznicima. U China Southern Airlines su najviše zabrinuti stoga što je dužina sletne staze 2.500 metara. To stvara dodatna ograničenja za tip zrakoplova koji bi letio na ruti Guangzhou – Zadar. Ovaj posao ponovno je aktualizirao problem produljenja piste ZL za 700 metara, jer Kinezi inzistiraju na long-range zrakoplovima i to nakon što kineske turističke agencije dostave podatke o broju kineskih turista koji bi posjetili Zadar.
Na sastanku je aktualiziran i problem viza. Postojeći vizni režim kineskim turistima omogućava dolazak u Hrvatsku, ali ne omogućava i ulazak u Schengensku zonu.