O Zadru, Zadranima i događajima od 1940. do danas

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Drago Marić, poznati zadarski umirovljeni sportski novinar i ugledni publicist

Ova knjiga je još jedna mala kap u sjaju velikog slapa našeg čudesnog grada - napisao je kao zadnju rečenicu "Uvodne riječi" svoje nove knjige pod naslovom - "Zadar nekad i sad", poznati zadarski umirovljeni sportski novinar i ugledni publicist Drago Marić.

Riječ je, naime, o 26 knjizi koju je do sada u životu napisao ovaj nadasve skroman i samozatajan čovjek. Jer, kako nam je jednom zgodom jedva pristajući na razgovor o njemu samom - otkrio, sve u životu što ima od materijalnih stvari jest stan u kojem živi i bicikl, ali je "najbogatiji čovjek na svijetu".

I ova knjiga koja je upravo u tisku, bit će još jedan, njegov poklon voljenom gradu i sugrađanima za Uskrs. Naime, prvih 200 primjeraka ugledat će svjetlo dana 13. travnja i neće se prodavati, već poklanjati. Knjiga će inače, biti tiskana u ukupnoj nakladi od 400 primjeraka.

Potpuno zadarski proizvod

- Posebno želim istaknuti i beskrajno se zahvaliti izdavaču ove knjige, a to je naš sugrađnin gospodin Frane Skoblar, jedan od naših najpoznatijih i najuspješnijih gospodarstvenika - predsjednik Uprave Turisthotela d.d. Mislim da je u ovom slučaju riječ o svojevrsnom presedanu jer koliko ja znam, prvi put se dogodilo da nakladnik traži autora, a ne obrnuto. Slučajno smo se susreli u gradu i on se sam ponudio, čak štoviše, inzistirao da Turisthotel financira tiskanje. Nemam riječi kojima bih vam opisao koliko sam bio sretan i zbog toga mu beskrajno - hvala. Inače, ova je knjiga u cijelosti zadarski proizvod jer su i moji suradnici Zadrani, kao što je Nebojša Gunjević koji ju je grafički pripremio i uredio i koji me uvijek prati, a tiska se i u Zadarskoj tiskari - naglasio je Drago Marić.

U knjizi - "Zadar nekad i sad", Drago Marić piše o Zadru i Zadranima, ljudima i događajima vezanima uz grad kroz desetljeća - od 1940. godine, pa do danas.

- To je u neku ruku zadarska kronika od povratka grada u izvorišno okrilje do današnjeg vremena. Kroz moje oko i na moj način. Kako sam sve to vidio i odabrao. Zadarski vremeplov. Temeljnica su mi bile osobne zabilješke, koje sam zapisivao onako kako sam ih proživljavajući zapažao, nadopunjujući ih podacima iz novina, posebno u vrijeme od 1945. do 1954. godine te uz razne anegdote, poruke i neka moja razmišljanja - pojasnio je Marić.

Od ukupnog broja njegovih knjiga do sada, ovo je peta knjiga u kojoj Drago Marić - "piše Zadar". Prva se zvala "Ižijeva ruža vjetrova", onda je slijedila knjiga pod nazivom - "Zadarski kampaneli", pa "S četiri kantuna", "Priče podsjetnice", a sve te knjige sam autor naziva - Biblioteka Grad.

- Još jedna knjiga iz Biblioteke Grad je već napisana i radi se također, o novelistici, kratkim pričama o ljudima i događajima vezanim uz Zadar. Zove se "Zadarsko iverje", a kad će ta knjiga biti objavljena, ovisi jedino i isključivo o Gradu, ali kao instituciji. Sredstva su naime, već odobrena, ali ih Grad nije prebacio na račun Zadarske tiskare. Međutim, što se tiče Grada i Županije, doista moram istaknuti sjajnu dugogodišnju suradnju i razumijevanje i gradskih i županijskih vlasti jer me prate u svim mojim projektima, kao i vašoj novini, Zadarskom listu - dodao je poznati zadarski publicist.

I fotografije pričaju snažne priče

U ovoj knjizi - "Zadar nekad i sad", Marić portretira Zadar, ljude i događaje, ali i kroz fotografije koje također, same po sebi pričaju priču. Pa, tako primjerice, imamo fotografiju porušenog grada u vrijeme Drugog svjetskog rata koja je opisana u samo dvije riječi - mrtvi grad, dok se već na sljedećoj fotografiji među ruševinama vidi upravo oženjeni mladi bračni par - uz Marićev komentar - život se budi.

- Oduvijek me je u prvom redu zanimao Zadar i Zadrani. Kako poznati ljudi i važni događaji, u istoj mjeri i mali, obični naši sugrađani i događanja, imaju ulogu u tkanju ukupne povijesti Zadra i Zadrana. Kao kod Cesarićevog slapa, svaka ga kaplja slapom čini, tako i Zadar - gradom i fenomenom, čine svi njegovi žitelji - napisao je Marić u predgovoru knjige za koju se neće upriličiti promocija, već će se promovirati na ovaj način - putem medija.

Drago Marić prosječno, godišnje napiše dvije knjige, a ova "Zadar nekad i sad", zasigurno će mnogima doista biti divan uskrsni dar jer će biti poklonjena onako, od srca i duše - zadarske.

Autor: 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno