Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tradicionalne radionice bojenja pisanica

09.04.2017. 22:00
Tradicionalne radionice bojenja pisanica


U organizaciji Narodnog muzeja Zadar u subotu je nastavljena višegodišnja tradicija bojenja pisanica. Bojilo se na različite načine, počevši od pravih jaja, pa do plastičnih jaja koja su ukrašavana salvetnim tehnikama. No, i tu su, doznajemo, korišteni što prirodniji načini obrade, poput bjelanjka u svrhu ljepila.
– U vrijeme uskrsnih blagdana Narodni muzej Zadar svake godine organizira radionice pletenja grančica maslina, koje prethode Cvjetnici, kao i radionice bojenja pisanica koje se održavaju u tjednu prije Uskrsa, pojasnila je muzejska pedagoginja Lucija Sekula.
Ukrašavale su se pisanice na tradicionalan i moderan način. Načini su bili raznoliki, od listova luka, pa do gospine trave, cikle, kurkume, limuna, naranče… Uspoređivala se i praksa bojanja s umjetnim bojama kako bi se vidjele razlike.
– Moderno bojenje pisanica je, dakako brže, no primjećujemo kako ljudi i danas jako vole tradiciju u bojenju pisanica. Jer, to nije samo izrada pisanica, nego i jedno zajedničko druženje koje ide uz to, kazala je Sekula.
Uz praktične primjere, polaznici radionice dobili su i materijale s kojima će uskrsno bojenje pisanica proći što kreativnije, počevši od boja pa do različitih primjera ukrašavanja, korištenjem sezonskog cvijeća i bilja pronađenog u prirodi. Svi oni koji su propustili ovu radionicu, to mogu nadoknaditi još u utorak i srijedu, ujutro s početkom u 10 sati, ili popodne od 17.30 sati.