Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Zadar me vratila ljubav prema domovini

Autor:

09.05.2008. 22:00
U Zadar me vratila ljubav prema domovini


Oduševljen sam Zadrom. Grad se razvio, napredovao i puno se promijenio, u pozitivnom smislu, naravno
Kao i mnogi prije njega, koji su pritisnuti teškim uvjetima života odlučili otići iz svog rodnog mjesta i u nekoj drugoj, za njih stranoj i nepoznatoj zemlji pokušati izgraditi novi život, tako je prije trideset i tri godine, zajedno sa svojom obitelji u Australiju iz Zadra otišao Vilim (William) Vranović. Tada tek jedanaestogodišnji dječak našao se u novom gradu – Sidneyu, u sredini u kojoj se govori jezikom njemu stranom, gdje u blizini nije bilo njegovih školskih prijatelja.
Put u nepoznato
– Krenuli smo sami u nepoznato. Kako se kaže – trbuhom za kruhom, u potrazi za kvalitetnijim i boljim životom. Roditelji su odlučili da je to najbolje, priča nam gospodin Vilim, prisjećajući se tih davnih dana i svog prvog susreta s gradom koji će tijekom sljedećih nekoliko desetaka godina postati njegov novi dom. No, taj novi dom on će ubrzo zavoljeti gotovo jednako kao i svoj rodni Zadar. Iako je, priznaje on, misao o povratku uvijek bila prisutna.
– Bio je to za nas pravi izazov – novi način življenja, drugačiji mentalitet ljudi. Trebalo je svladati jezik, pa sam u početku pohađao posebnu školu za strance, a družeći se s ostalim ljudima iz Hrvatske zajednice, tu tranziciju smo ipak lakše prebrodili, prisjeća se Vranović, dodajući kako je put prema uspjehu iako ispunjen velikim trudom i odricanjem, bio, izgleda, obasjan sretnom zvijezdom.
Integriravši se vrlo brzo u australsko društvo, u Sidneyu je gospodin Vilim završio školovanje i zasnovao obitelj. Njegove kćeri Tina i Diana i danas žive u Sidneyu. Krenula je i uspješna karijera poslovnoga savjetnika. Naime, nakon stručne specijalizacije u Americi, zapošljava se, kako kaže, kao tehnička podrška na državnoj razini.
Početkom osamdesetih godina gospodin William je prvi put nakon odlaska došao u domovinu. Zajedno sa roditeljima dvije je godine proveo u Zagrebu, ali nedugo potom opet odlazi u Australiju.
Između Australije i Hrvatske
– Pomalo mi je nedostajalo moje društvo iz Sidneya kao i prijatelji iz helikopterske spasilačke službe u kojoj sam bio član jako puno godina. Ostao sam tako u Australiji još punih dvadeset i jednu godinu i evo, tek prije nekoliko mjeseci odlučio se na definitivan povratak u Hrvatsku, u moj rodni Zadar, kaže nam Vilim, koji je odmah po povratku i u Zadru nastavio sa svojim profesionalnim radom kojim se bavi već dvadesetak godina. Otvorio je obrt za poslovno savjetovanje, vodi i tečaj o komunikacijskim vještinama, koje su, ističe, u poslovanju danas neophodne, a uskoro će i doktorirati na postdiplomskom studiju informatologije.
Nedugo nakon povratka upoznao je i svoju današnju suprugu Ljiljanu s kojom se ubrzo vjenčao, te zajedno sa njezinom djecom osamnaestogodišnjom Ninom i devetogodišnjim Tonijem živi u Diklu.
– Suprugu, koja je po struci zdravstveni djelatnik, upoznao sam kada mi se obratila interesirajući se dobivanje vize za Australiju, no ja sam je eto, nagovorio da ostane, priča nam gospodin Vilim, koji uskoro očekuje i posjet svojih kćeri iz Sidneya s kojima se čuje gotovo svakodnevno, a koje bi također vrlo rado posjetile očev rodni grad.
U Hrvatsko-australskom društvu
Iako njegovi roditelji, Antun i Dragica, kojima je izuzetno zahvalan na podršci pruženoj u svakom trenutku njegova života, danas žive u Zagrebu, klima, ambijent, kao i gostoljubivost Zadrana, Vilima su ipak više privukli.
– Oduševljen sam Zadrom. Grad se razvio, napredovao i puno se promijenio, u pozitivnom smislu, naravno. Kulturno – povijesna baština je prelijepa, a posebno su me fascinirale morske orgulje, kaže Vilim Vranović, dodajući kako ga je iz Australije vratila ljubav prema lijepoj domovini, te kako mu je toplo pri duši zbog toga što ponovno osjeća veliku otvorenost, društvenost i blagonaklonost svojih novih – starih sugrađana.
Vilim Vranović predsjednik je Hrvatsko- žaustralskog društva u Zagrebu, gdje surađuje s australskim veleposlanstvom, pa mu je želja uskoro osnovati ogranak Društva i u Zadru. Član je Tehničkoga odbora u Državnom zavodu za mjeriteljstvo i normizaciju Republike Hrvatske, kao i mnogobrojnih znanstvenih institucija, a kao i u Australiji, i u Zadru se učlanio u Gorsku službu spašavanja. Kada nije okupiran nekim od svojih mnogobrojnih poslovnih aktivnosti, slobodno vrijeme najviše voli provoditi u šetnji, odlasku na plažu i plivanju ili se tijekom izleta sa svojom obitelji u obilasku okolnih mjesta, ponovno prisjeća svih ljepota nekad davno teška srca ostavljenih, danas opet vraćenih.