Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kako primjeniti književni tekst u nastavi stranog jezika?

Autor:

09.05.2009. 22:00
Kako primjeniti književni tekst u nastavi stranog jezika?


U organizaciji Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje i županijskog Stručnog vijeća za francuski jezik, te suorganizaciji Hrvatsko-francuske udruge Zadar, u petak je u dvorani Znanstvene knjižnice Zadar održan stručni skup za profesore francuskog jezika na temu “Primjena književnog teksta u nastavi stranih jezika”.
Predavanje i radionicu održala je prof. dr.sc. Yvonne Vrhovac, eminentna stručnjakinja za primjenjenu lingvistiku i metodiku francuskog jezika. Ona je nastavnicima koji su sudjelovali u radionici prikazala kako se književni tekst može koristiti u nastavi francuskog jezika.
– Pokazala sam nastavnicima kako se na primjerima poznatih francuskih književnika može obraditi pjesma ili jedan narativni tekst, naravno uvijek uzimajući u obzir učenikove sposobnosti i interese, dajući mu da, na kraju krajeva, može i sam stvoriti pjesmu, istaknula je Vrhovac.
S obzirom na pad interesa učenika za francuski jezik Yvonne Vrhovac kaže kako je francuski jako važan jezik, posebno s političkog gledišta, te se radi na popularizaciji tog jezika.
– Naši učenici nisu u izravnom dodiru s francuskim jezikom, kao što je primjer u Dalmaciji s talijanskim, ili, pak, u Zagrebu ili Čakovcu s njemačkim, ističe Vrhovac.
Yvonne Vrhovac je autorica brojnih znanstvenih radova iz područja metodike francuskog jezika, autorica udžbenika za francuski jezik, njeni su projekti zaista brojni i originalni, te ju je tako 1997. godine francuski predsjednik odlikovao “Ordenom viteza Legije časti” za njene zasluge u promicanju francuskog jezika i kulture.