Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za Ligu 16 dovoljno

Autor: Šime Ćurko

09.05.2009. 22:00
Za Ligu 16 dovoljno

Foto: Vedran SITNICA



Dvadeset minuta bili smo u nedoumici jesmo li došli na nogometnu utakmicu ili na olimpijadu dječjih vrtića. Zadar je uspio u početku u jednoj namjeri, preselio je od prve minute igru na polovicu Cibalije, ali nikakve konkretne opasnosti po Davora Burcsu nije bilo. I onda je krenulo. Prvo je u 19. minuti Župan uputio prvi udarac prema vinkovačkom golu, iz slobodnog udarca samo je malo zagrijao Burcsu. Minutu kasnije dobra akcija gostiju, Kujundžić je na lijevoj strani pronašao Lukačevića koji šalje upotrebljiv ubačaj prema Makarinu koji je za malo zakasnio, pa je Bećiri uspio skrenuti loptu u korner. Zadar je uzvratio u 22. minuti kada se Rašo dobro snašao na lijevoj strani, vratio je loptu u sredinu gdje je na desetak metara od gola Vinkovčana natrčao Župan i u čistoj situaciji pucao po sredini, upravo tamo gdje je i Bursca očekivao. Jedna od boljih akcija domaćih tako nije završila pogotkom. Dobre akcije izmjenjuju se pred oba vratara, pa je tako u 24. minuti Makarin ponovno malo zakasnio na dodavanje Husića koji je prethodno dobro ispremiješao zadarsku liniju. S obzirom koliko je igra živnula u tom periodu pogodak se činio kao logična posljedica. Pitanje je bilo sam na kojoj ce strani prije pasti. Na radost domaćih navijača gol je najprije pao na polovici gostiju i Zadar je tako uspio nekoliko minuta solidne igre završiti pogotkom. Kako je utakmica išla dalje Župan je bio sve opasniji iz prekida. Tako je u 34. minuti dobro protegnuo Burscu koji je jedva Županov slobodni udarac sa skoro 40 metara skrenuo u korner. Milimetri su dijelili Zadar od povećanja vodstva u 39. minuti. Jozinović je s lijeve strane poslao odličnu loptu na peterac gostiju gdje je loptu najprije na prvoj vratnici promašio Šaranović, a potom i Terkeš koji je valjda očekivao da mu kolega iz napada neće propustiti takvu priliku. Zato Vinkovčani nisu propustili priliku za izjednačenje. Najprije je u 42. Makarin ponovno ostao kratak na lopti pred Vukovićem, ali je u nastavku akcije Grgić završio posao na najbolji mogući način za “crvene”.
Zadar je pitanje pobjednika riješio u prvih 15-ak minuta drugog poluvremena. Cibalia je ostala na svojoj polovici i nije dugo izdržala. Rašo i Šaranović usmjerili su utakmicu u zadarsku stranu. No, Vinkovčani su u nekoliko navrata bili blizu smanjenja rezultata. I to već u 62. minuti kada su Pavličić i Šimunac, dva igrača koja su ušla u drugom poluvremenu, u istoj akciji pogodili okvir gola. Najprije je Pavličić pogodio lijevu vratnicu, a odbijenu loptu Šimunac je skrenuo u gredu. Zadarska obrana nije se iskazala ni u 75.minutu kada je Vuković obranio tešku loptu Husića, a potom je zadarski vratar odlično reagirao i u nastavku akcije kada je zaustavio udarac Makarina do kojeg se odbila lopta.
Konačno, pred kraj utakmice prema naprijed je krenuo i Zadar. U 84. minuti dobra akcija Batura koji je izašao sam pred Burcsu koji brani prizemni udarac. Rašo je sam na odbijenoj lopti, ali neobjašnjivo prebacuje cijeli okvir gola. Minutu kasnije još jedna dobra reakcija Vukovića koji je Radotićev udarac s tridesetak metara uspio izvaditi iz rašlji.


 ZADAR – CIBALIA 3.1


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 800. Sudac: Marijo Strahonja (Zagreb) 6,5. Pomoćnici: Novoselnik (Belišće) i Modrić (Zagreb). Strijelci: 1:0 Puljić (28′), 1:1 Grgić (42′), 2:1 Rašo (49′) , 3:1 Šaranovic (58′). Žuti kartoni: Maruna, Milin (Zadar); Grgić, Milardović (Cibalia):
ZADAR: Vuković 6,5, Puljic 6, Milin 6, Bećiri 6, Maruna 6 (od 69′ Batkoski -), Surać 6, Župan 6,5 (od 64′ Batur 6), Rašo 6,5, Jozinović 6, Šaranović 6,5 (od 75′ Šiklić -), Terkeš 6.
CIBALIA: Burcsa 5,5, Matić 5,5 (od 59′ Šimunac 5,5), Leutar 5 (od 54′ Pavličić 5,5), Grgić 6 (od 72′ Vidović -), Medvid 5, Lukačević 6, Milardović 5,5, Husić 6, Radotić 6, Makarin 5, Kujundžija 5.




 GOLOVI


28′ (1:0) – Nakon kornera Župana s lijeve strane, Puljić je s 3-4 metra glavom loptu skrenuo u Burcsinu mrežu. Drugi je to Puljićev gol u sezoni.
42′ (1:1) – Lukačevićevu loptu s lijeve strane Grgiću nije bilo teško pospremiti u mrežu. Zadarska obrana valjda je čuvala samo sebe i ostavila Vukovića u situaciji u kojoj su mali izgledi da vratar može kvalitetno reagirati.
49′ (2:1) – I treći gol na utakmici pao je nakon akcije po boku. Šaranović je slijeva kratko vratio za Rašo koji se odupro svom čuvaru i snažnim udarcem pod gredu zakucao loptu u mrežu.
58′ (3:1) – Rašo se našao u još jednom prilici za pogodak, no njegov udarac blokirala je vinkovačka obrana. Lopta se odbila do Župana na vrh 16 metara koji je varkom tijela izbacio tri gostujuća igrača koji su očekivali Županov udarac. Župan se potom izvukao na desnu stranu odakle je asistirao Šaranoviću koji je s nekoliko metara u padu loptu skrenuo u mrežu.


 GOL NAKON 538 MINUTA


Kad se sve zbroji prošlo je punih 536 minuta u kojima Zadar nije zabio gol u Prvoj HNL. Realizacija je stala nakon utakmice s Rijekom u 24. kolu kada je u pobjedi 3:1 treći gol za Zadar zabio Ljubičić u 32. minuti. Nakon toga pet utakmica Zadar nije zabio gol, a post je konačno prekinut kad je jučer Puljic u 28. postigao gol za zadarsko vodstvo.