Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hanu Medin nepoznati muškarac napao palicom

Autor: Suzana Bandić

09.05.2010. 22:00
Hanu Medin nepoznati muškarac napao palicom


Medin je policiji ispričala da se napadač do kafića dovezao skuterom, s kacigom na glavi ušao unutra, uputio se ravno njoj i rekao: “Pazi što pričaš i o kome pričaš. Neka se to više ne ponovi”. Potom ju je udario palicom po leđima i pobjegao
Napadi palicama i obračuni silom postali su zadarska svakodnevica, a najnovija žrtva zadarska je poduzetnica Hana Medin (33) koju je u subotu poslijepodne, dok je ispijala kavu u kafiću na benzinskoj crpki Europetrol u Murvici, palicom po leđima udario njoj nepoznati maskirani muškarac.
Medin je napadnuta svega dan nakon što se u intervjuu za jedne dnevne novine požalila na lokalne vlasti, cjelokupni sustav i susjede u Murvici gdje ima tvrtku za proizvodnju kalifornijskih glista i humusa, a koji joj, kako tvrdi, već tri godine otežavaju ishodovanje dozvole za rad.
Napadač s palicom i kacigom na glavi
Policiji je ispričala da se napadač oko 17 sati do kafića na benzinskoj postaji dovezao na skuteru nakon čega je s kacigom na glavi ušao u kafić, uputio se ravno njoj i rekao joj: “Pazi što pričaš i o kome pričaš i neka se to više ne ponovi”. Nakon toga ju je udario palicom po leđima i udaljio se. Tvrdi kako ne zna tko je muškarac koji ju je usred bijela dana napao na javnom mjestu, no drži kako se motiv napada najvjerojatnije krije u intervjuu koji je dala pa bi onda napadač mogao biti bilo tko od ljudi na koje se požalila. U strahu je, kaže, jer ne zna što nakon ovoga može očekivati, a policija još uvijek nije pronašla krivca. Verbalne prijetnje, SMS poruke uvredljiva i zastrašujućeg sadržaja, dobacivanja, psihičko maltretiranje, natjerivanje autima, pa čak i jedno dočekivanje u mraku ispred zgrade u kojoj stanuje već je i ranije doživljavala, a nedavno joj je stiglo i rješenje Općinskog suda u Zadru za rušenje objekta u Murvici. Ponukana svim time prije svega desetak dana uputila je pismo na brojne adrese počevši od ministarstava pa sve do premijerke. Cilj joj je bio upoznati ih sa situacijom u kojoj se nalazi, jer smatra da bi kao poduzetnica koja zapošljava 30-ak djelatnika i koja je u uzgoj kalifornijskih glista i proizvodnju humusa u Murvici te puževa u Briševu uložila svoj kapital, trebala barem dobiti podršku, ako već od države nikakvu drugu pomoć za pokretanje posla nije dobila.
– Poštovana premijerko, obraćam Vam se kao žena u poslovnom svijetu, emancipirana i još uvijek borbenog duha, s molbom da uzmete nešto Vašeg dragocjenog vremena i razmotrite moj slučaj te probleme s kojima se suočava moja tvrtka Telluris-Medin iz Zadra. Shvaćam da živimo u društvu koje ne cijeni rad, koje degradira bilo koji trud i gdje se sve postiže na mnogo načina, a najmanje na onaj pravilan koji glorificira najvažnije – trud i rad. Sigurna sam da znate procijeniti prioritete i da ćete ovu moju molbu za podrškom i pomoći moći razumjeti te senzibilizirano stati uz ženu koja se toliko trudi na mnogim aspektima toliko krucijalnim za Hrvatsku – početak je pisma koji je Medin uputila premijerki, no ni s te adrese pomoć joj nije pristigla, a svakim danom pritisak na nju je sve veći. Prema njenoj priči tri su susjeda iz Murvice u posljednje tri godine protiv nje podnijela čak 80 prijava, a ona je prijetnje lokalnog stanovništva toliko puta prijavljivala da u policiji već prepoznaju broj tvrtke Telluris-Medin.
Lažna obećanja lokalnih vlasti
Puno toga bilo bi drugačije, uvjerena je Medin, da su joj lokalne vlasti u zakonskom roku dale dozvole koje su joj obećali. No, načelnik Poličnika, Davor Lončar, predomislio se te joj je, kaže, i otvoreno rekao kako ne želi i neće ići protiv svojih “birača” u odluci da na tom mjestu ne ide proizvodnja. Članak Zakona koji na to sugerira vrlo se rastezljivo može tumačiti, tvrdi Medin, obrazlažući svoj stav činjenicom da su brojne inspekcije izlazile na teren, no da je njezina proizvodnja humusa uvijek prošla s najvišim ocjenama i divljenjem. Obraćala se i svim županijskim i gradskim uredima, razgovarala nebrojeno puta s lokalnom vlasti, no najviše što je dobila, ističe, bilo je traženje novca i sponzorstava ili je dobila tek psihološku potporu, bodrenje i tapšanje po ramenu, a u subotu poslijepodne i batine. Posljednjim rješenjem Općinskog suda u Zadru nalaže joj se rušenje objekta u Murvici te novčana kazna u iznosu od 60 mjesečnih dohodaka, odnosno 10.662 kune, pod prijetnjom zatvora ukoliko to ne plati.
Kako bismo čuli i drugu stranu priče pokušali smo jučer kontaktirati načelnika Lončara, no sve što smo uspjeli dobiti jest “pretinac govorne pošte” i upozorenje kako više nema mjesta za ostavljanje novih poruka.
U zadarskoj Općoj bolnici gdje je nakon napada Hana Medin zatražila liječničku pomoć utvrđene su joj lakše tjelesne ozljede, a za osobom koja joj ih je zadala policija, kako su nam potvrdili iz dežurstva zadarskog OKC-a, još se uvijek traga.


Tko je napadač?


Iako je Hana Medin prozvala lokalne vlasti zbog traženja novca i sponzorstva, načelnika Lončara zbog odbijanja izdavanja obećane dozvole kako se ne bi zamjerio biračima te lokalno stanovništvo zbog prijetnji, omalovažavanja i uvreda, pred kraj jučerašnjeg dana u javnost je procurila priča kako je moguće da je napadač čovjek kojega je Medin snimila kamerom u nezgodnoj situaciji.
Riječ je o amaterskom video-uratku objavljenom na portalu You toube, a na kojemu se jasno vidi muškarac koji je na benzinskoj postaji Petrol ulio gorivo u vrijednosti od 100 kuna i koje je potom, pod izlikom da nema novca, odbio platiti, dodao gas te se odvezao. Sporni trenutak koji je glavnog aktera amaterske snimke mogao nagnati na obračun palicom jest činjenica da se u pozadini čuje ženski glas koji ga naziva pogrdnim izrazima. Nije utvrđeno da je to glas Hane Medin, no isto tako, policija unatoč snimci do zaključenja broja naših novina nije pronašla vozača.