Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Katamarani u službi turizma

Autor: Valentina Mlađen

09.05.2010. 22:00
Katamarani u službi turizma

Foto: Zvonko KUCELIN



Proteklog vikenda u Pakoštanima je održana druga hrvatska jedriličarska regata u klasi malih katamarana. Tako su organizatori ispunili obećanje od prošle godine i nastavili s pakoštanskom regatom koja bi trebala postati prepoznatljiv simbol pakoštanskog turizma. Pohvalno je reći da su za ovu akciju uspjeli motivirati i Primošten u kojem se regata održava u listopadu.
Regatu su organizirali prošlogodišnji organizatori, supružnici Sebastian Dao i Emanuela Dao – Vulin, vlasnici agencije “Galeb avanture” te Vladimir Vulin. Naravno, i ova manifestacija imala je potpunu podršku Turističke zajednice Pakoštane koja je prepoznala važnost pokretanja ovakvih događaja u svom mjestu. Prošle godine devet katamarana, ove godine jedanaest, a za nekoliko godina bit će to zavidna brojka i gosti iz cijelog svijeta. Ove godine na jedanaest katamarana sjedile su dvočlane posade i to dvije francuske, tri iz Primoštena, jedna iz Rijeke i ostalih pet iz Pakoštana.
Katamaran predstavljen Hrvatskoj
Prvi dio regate odrađen je u subotu i sastojao se od tri plova. Sudionike je pratilo odlično vjetrovito vrijeme. Ipak važniji je bio nedjeljni dan kada su zbrojeni svi rezultati, a pobjednici su kućama ponijeli priznanja u obliku katamarana na drvenom postolju.
Ideja za organizaciju ove regate došla je organizatorima kao želja za druženjem s ljudima koji kao i oni vole katamarane. Odlučili su udružiti svoje snage i predstaviti katamaran Hrvatskoj.
– Imamo školu jedrenja i tako smo upoznali nekoliko ljudi koji imaju ovakav tip broda. U Hrvatskoj je brod tipa katamaran dosta nepoznat i nema ih mnogo, a u Francuskoj, odakle dolazim, taj brod je uobičajen. Ovo nam se učinila kao prilika da upoznamo ljude s katamaranom i podijelimo ljubav prema njemu s drugima koji ga cijene, ali i da upoznamo nove i različite ljude, rekao je Sebastian. Brod katamaran savršen je za regate i može doseći brzinu i do 25 čvorova, ako je vjetar dobar. Ipak, kao i kod svake regate prije nego se krene treba sve pažljivo pregledati.
Želja za dokazivanjem
– Treba sve kontrolirati, užad, jedra, opremu jer ako to ne učinite i nešto se dogodi možete izgubiti cijelu utrku, objasnio je Sebastian, a baš jedna takva nezgoda zbog nepažnje dogodila se prvog dana regate jednom članu posade koji se nije dobro vezao za vrijeme prvog plova pa je ispao s katamarana. Većih nevolja, osim malo hladnog mora nije bilo, ali je posadu taj incident ipak usporio u ukupnim rezultatima toga dana.
Iako se činilo na završnom danu regate da se jedra ipak neće napeti jer nije bilo vjetra do podne, kada je regata konačno isplovila, vjetar se digao i pozdravio posade. Katamarani su isplovili sa starta i krenuli na prvi plov u potrazi za pobjedom.
– Kad ste na regati nikad ne znate u kojem smjeru plovite, kako vjetar puhne tamo idete i vi. Ljepota jedrenja je u tome što nikad nemate zacrtan put nego vas vodi vjetar, zaključio je jedan od organizatora, Vladimir Vulin. Za sada regata im je samo dobra zabava, uživanje u sportu koji vole i želja za dokazivanjem. Ipak, dalji cilj je da od ove regate naprave tradicionalnu regatu i da, zajedno sa sudionicima iz Primoštena, dođu do pet regata godišnje i na taj način uđu u bodovanje za Prvenstvo Hrvatske.
Nakon regate vikend je završen ugodnom zabavom uz pjesmu i piće. Slavili su dobitnici nagrada, ali i svi sudionici jer kako kažu ipak im je to jedan od najdražih dijelova kad se pomalo izmoreni vjetrom okrijepe pršutom, sirom i dobrim vinom.