Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nadbiskupe Ivane, tu smo, u zajedništvu, onako kako si i ti želio! (FOTOGALERIJA)

Autor: Marija Ćurko

09.05.2010. 22:00
Nadbiskupe Ivane, tu smo, u zajedništvu, onako kako si i ti želio! (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Pozdravljajući u radosti sve vas ovdje okupljene, iz srca mi dolazi još jedan pozdrav: Nadbiskupe Ivane, tu smo, u zajedništvu, onako kako si i ti želio! I čvrsto vjerujemo da si i ti sada s nama!, rekao je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić
Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru okupio je oko 30.000 mladih koji su došli sa svih strana Hrvatske i susjednih država. Do sada najbrojniji nacionalni susret mladeži u Hrvatskoj, šesti po redu, održan je pod geslom “Da vaša radost bude potpuna”.
Na susretu je sudjelovalo 20 nadbiskupa i biskupa, od kojih su bili i zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, mons. Mario Roberto Cassari, apostolski nuncij u RH, mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit te predsjednik HBK. Također su nazočili biskupi Marin Barišić, Ivan Devčić, Franjo Komarica, Ivan Penzeš, Ladislav Nemet i drugi.
Velika procesija
Mladi su se od jutarnjih sati u subotu počeli okupljati na Poluotoku pristižući iz raznih strana Hrvatske i inozemstva. Loše vrijeme i kiša pokvarili su dolazak, a u jednom trenutku se čak razmišljalo o odgodi pojedinih dijelova susreta kako bi se izbjeglo nevrijeme. Međutim, sunce se smilovalo i već oko podne oblaci su nestali, a sudionici koji su u Zadar doputovali s 550 autobusa mogli su prošetati po gradu.
Program je započeo velikom procesijom mladih s njihovim transparentima, Križem mladih i zastavom susreta, s Foruma prema sportsko-rekreacijskom centru Višnjik. Prije molitve krunice, mons. Mustać i don Zdenko Dundović predstavili su sve hodočasničke skupine. Uoči misnog slavlja pozdravne govore su uputili zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, zadarski župan Stipe Zrilić i mons. Ante Ivas, šibenski biskup i predsjednik Vijeća HBK. Zbor mladih “Sv. Krševan” upotpunio je susret puštanjem golubica iz ruku.
– Doista smo sretni što smo mi domaćini SHKM, molitvenog susreta. Također vam želim da iz našega grada prema svojim domovima ponesete najljepše i najbolje impresije koje ćete nositi sa sobom cijeli život, a da ovaj susret u našem gradu bude poticaj da nam sve češće i češće dolazite, kazao je dr. Zvonimir Vrančić dodajući kako je impresioniran susretom. Također je izrazio zadovoljstvo ponašanjem mladih.
Otac Jean Philippe Nault, upravitelj Svetišta u Arsu uputio je pismo za SHKM, koje je pročitao don Zdenko Dundović.
– U prigodi održavanja SHKM u Zadru, svetište u Arsu želi izraziti svoju sjedinjenost s vašom molitvom. Iz župe gdje je sveti Ivan Marija Vianney živio, propovijedao, molio, žrtvovao i svjedočio Evanđelje više od 40 godina, pozdravljam vas svim svojim srcem.
Snaga za život
– Želim ne samo da uživate u našim prirodnim i povijesno-kulturnim ljepotama, već da se duhovno okrijepite. Živimo u vremenu krize moralnih vrijednosti, vremenu u kojem je pod utjecajem medija i raznoraznih drugih skupina ponekad lako pokleknuti pred izazovima. Želim da snagu koju ovdje dobijete ugradite u svoj život kako biste ga izgrađivali na temeljima trajnih vrijednosti i da možete reći kako ste doba u kojem ste živjeli ispunili ljudskošću i pravednošću, poručio je župan Stipe Zrilić.
Misno slavlje započelo je procesijom hrvatskih (nad)biskupa i povjerenika za mlade te himnom susreta koju je predvodio zbor “Sv. Krševan” i klapa Kontrada.
– Vi ste naša utjeha! Draga naša hrvatska katolička mladeži iz lijepe naše domovine Hrvatske, iz Europe i svijeta, dragi naši prijatelji i gosti, imam samo jednu poruku: “volimo vas” i imam samo jednu želju: “pomozite nam da vas volimo još više” kao on, Učitelj Isus, kapetan naše lađe, trs naše loze, vino Očeva vinograda da naša radost bude potpuna i čaša naša prepuna njegova vina, vina ljubavi. Živjeli u ljubavi Kristovoj i rasli u njoj, cvjetali i dobre nam plodove donosili, svojoj Crkvi, narodu i svijetu, kazao je u svom obraćanju mladima mons. Ante Ivas.
Isus se rado susretao s mladima
Kardinal Josip Bozanić je pročitao brzojav pape Benedikta XVI. u povodu SHKM-a.
– Dragi mladi prijatelji, geslo vašeg susreta, koje ste odabrali iz Ivanovog evanđelja “Da radost vaša bude potpuna” je želja Krista i Crkve za sve mlade. Najčešće se mladost i povezuje s radošću. Na više mjesta Sveto pismo nam svjedoči da se Isus rado susretao s djecom i mladima kako bi s njima podijelio svoju radost i nadu. U njima je vidio bolju budućnost, a oni su u njemu prepoznali istinskog prijatelja i pratioca za cijeli život koji ih nikad ne osuđuje, nego iskreno voli, riječi su pisma Svetog Oca. Benedikt XVI. je istaknuo da mladenački polet već ovdje na zemlji, odražava nebesku radost svetih. Papa je potaknuo i na molitvu za svećenike i nova duhovna zvanja u hrvatskom narodu uz poticaj na odaziv duhovnom pozivu ukoliko Krist nekoga zove kako bi ga izbliza slijedili u posvećenom životu. “Radost je to neopisiva.” Sveti Otac je pozvao mlade da budu glasnici Božje ljubavi i istine u svijetu.
Jedno srce i duša
Mlade je potom pozdravio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– Pozdravljajući u radosti sve vas ovdje okupljene, iz srca mi dolazi još jedan pozdrav: Nadbiskupe Ivane, tu smo, u zajedništvu, onako kako si i ti želio! I čvrsto vjerujemo da si i ti sada s nama!
S iskrenom vjerom u zajedništvo proslavljene, nebeske i zemaljske Crkve okupili smo se da kao “jedno srce i jedna duša” slušamo Isusove riječi, o njima razmišljamo, te ohrabreni krenemo u život kojim nas je Stvoritelj obdario. Okupili smo se slaviti euharistiju i zahvaliti Gospodinu za svaki njegov dar i dan, u kojemu nam iskazuje svoju neizmjernu ljubav.
– Mnogi vaši vršnjaci i prijatelji, koji nisu s nama, i ovu večer provest će na raznim mjestima i pokušati u buci glazbe, ritmu plesa, u čaši alkohola ili drogi tražiti smisao, bježeći zapravo od stvarnosti, od sebe, od života. Jer, nude im se razna mjesta, trenuci i vinogradi, lažni i neplodni, za ostvarenje života i mladenačkih snova. Ja vas zbog toga pozivam, dragi mladi prijatelji, da iziđemo večeras svi zajedno s Isusom. Neka nas on povede u avanturu, u svoj rodni i plodni vinograd. Dopustimo mu da nas napoji vinom svoje ljubavi, istaknuo je zadarski nadbiskup.
Njegujte duh zajedništva
– U svijetu u kojem individualizam i nezdrave ambicije nagrizaju vrjednote zajedništva, pozvani smo svjedočiti ljepotu zajedništva. Od prvih kršćana “kojima sve bijaše zajedničko”, želimo učiti i njihov primjer nasljedovati. Iskustvo kršćanskoga zajedništva pokazale su brojne obitelji u gradu Zadru i Zadarskoj nadbiskupiji, koje su ovih dana otvorile vrata svoga doma i svog srca, da bi vam iskazali gostoprimstvo. Temelj zajedništva jest osoba Isusa Krista koji nas je na našem krštenju obilježio kao Božju svojinu, pa smo postali članovima velike obitelji koju Crkvom zovemo. Njegujte duh zajedništva i ne dopustite nikakve razdore i nesnošljivosti među vama, poručio je mons. Puljić.
Mlade je uime HBK pozdravio mons. Marin Srakić te najavio sljedeći SHKM, koji će se za dvije godine održati u Sisku. Josip Nikpalj, predstavnik volontera pročitao je pismo koje će hrvatska katolička mladež uputiti papi Benediktu XVI.
Mons. Želimir Puljić je na kraju svete mise zahvalio svima koji su pridonijeli organizaciji i održavanju SHKM u Zadru.


Duh pape Ivana Pavla II. i nadbiskupa Prenđe


Papa Ivan Pavao II., koji je potaknuo ovakve susrete, bio je prisutan na SHKM u crkvenom ruhu i posuđu. Oltar je iz zadarske katedrale Sv. Stošije, a njegov je reljef kopija Antipendija sv. Nediljice u Zadru. Motivi na njemu predstavljaju važne trenutke iz povijesti spasenja iz vremena Starog zavjeta do rođenja Isusa Krista te Krista Svevladara, zadarskog biskupa Donata i svete Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije. Akademski umjetnik Dragan Kwiatkowski je 2000. godine izradio oltar u povodu održavanja nadbiskupijskog Euharistijskog kongresa u Zadru. Križ mladih je izradio umjetnik Petar Kazija, a dovršio ga je Kwiatkowski. Za nabavu crkvenog ruha i posuđa koje se koristilo na misnom slavlju na Višnjiku zaslužan je Poljak don Stanislav Wielinski, duhovnik Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru.
Izgled liturgijskog ruha osmislio je don Marino Ninčević, rektor sjemeništa “Zmajević”. Ukupno 62 misnice izrađene su u specijaliziranoj tvornici u Poljskoj. Na poleđini misnice izvezen je logo susreta, križ u obliku grozda, a na prednjoj strani nalazi se Kristov monogram, klas žita, list vinove loze i grozd, u skladu s Ivanovim evanđeljem o trsu i lozi. Ruho i posuđe izrađeno je u tvornici u Čenstohovi. Tako je susret mladih povezan s Čenstohovom i svetištem Jasna Gora.
I na kraju, spomenimo kako je uz zastavu sadašnjeg nadbiskupa Puljića na Višnjiku bila istaknuta i zastava preminulog nadbiskupa Prenđe.