Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svi su pozvani ljubiti Isusa

Autor: Marija Ćurko

09.05.2010. 22:00


Ljubiti Isusa znači dati mu prostora u svome životu, htjeti trajno biti s njim i izvršiti ono na što nas on poziva, istaknuo je zadarski nadbiskup
Misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru jučer je u povodu Susreta hrvatske katoličke mladeži predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u zajedništvu katedralnog župnika mons. Ivana Mustaća i petnaestak svećenika. Župa Sv. Stošije ugostila je preko 500 mladih koji su uz brojne vjernike sudjelovali na jučerašnjem euharistijskom slavlju u zadarskoj prvostolnici. Prije svete mise održan je prigodni program u kojem su se predstavili domaćini i gosti.
– “Što smo čuli i vidjeli, što razmotrismo i naše ruke opipaše, to navješćujemo i vama da i vi imate zajedništvo s nama. A naše je zajedništvo s Ocem i sa Sinom njegovim Isusom Kristom. I to vam pišemo da radost vaša bude potpuna.” Tako piše apostol Ivan svojoj ‘dragoj dječici’ kako bi im objasnio da se Život koji bijaše kod Oca nebeskoga očitovao u njegovom Sinu Isusu Kristu, koji se utjelovio i čovjekom postao kako bi naša radost bila potpuna, kazao je mons. Puljić te uz mlade posebno pozdravio sjemeništarce.
– Potrebno je najprije u molitvi dopustiti djelovanje Duha Isusova, Duha Božjega. Uvijek iznova svoje srce otvarati u molitvi, po molitvi dati prostora Kristovu Duhu da nas osposobi za prihvaćanje Kristove Riječi i življenje po njoj. Ljubav je prvi i bitan preduvjet zajedništva s Kristom. Ljubiti Isusa nije, dragi mladi, draga braćo i sestre, poziv samo onima koji se spremaju na svećeništvo ili redovništvo. Ljubiti Isusa poziv je svima, koji žele doista biti s Isusom. Ljubiti Isusa znači dopustiti mu da me osvoji svojom osobom, svojom Riječju i djelovanjem. Ljubiti Isusa znači dati mu prostora u svome životu, htjeti trajno biti s njim i izvršiti ono na što nas on poziva, istaknuo je zadarski nadbiskup dodajući kako čovjeka na njegovu putu prati, štiti i brani Duh Branitelj kojega je Isus obećao.
– Uz dar Duha Branitelja, Krist nam daruje i želi darovati mir. Mir nije samo odsutnost rata. Mir koji Krist daje je milost po kojoj čovjek posjeduje sklad srca, uma, volje s Bogom i Isusovom Riječju, naveo je mons. Puljić. Nadalje, istaknuo je vrijednost euharistije, kao neizmjernog Kristovog dara, po kojoj on po svojoj ljubavi i praštanju daruje mir srca, “kako bismo se sjedinili s njime”.