Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Ubojstvo se dogodilo jer je pravosuđe zakazalo”

09.05.2011. 22:00
“Ubojstvo se dogodilo jer je pravosuđe zakazalo”


Za Mitrovićevo puštanje na slobodu Brzoja krivi isključivo pravosuđe koje ujedno smatra odgovornima i za smrt Mladena Divnića, najnoviju Mitrovićevu žrtvu. No, borit će se i dalje za pravdu, a ako ne zbog sebe onda, kaže, zbog svoje djece, unučadi i općenito, hrvatskih građana koji bi se jednom možda mogli naći u takvoj poziciji


Nije me ni najmanje iznenadila vijest da je Ivo (Jovo) Mitrović na smrt pretukao čovjeka. To je samo bilo pitanje vremena, a odgovornim smatram zadarsko pravosuđe koje ga je prije nekoliko godina oslobodilo krivnje i pustilo na slobodu, kaže Svetimir Brzoja zvani Škele, koji je prije 12 godina jedva preživio nakon što su ga Ivo Mitrović i petorica njegovih prijatelja šakama, nogama i metalnom palicom premlatili u njegovu kafiću. Mitrovićevo društvo pretjeralo je s alkoholom nakon čega su započeli praviti nered pa ih je Brzoja zamolio da odu. Kako su to odbili, pozvao je policiju. Upravo to njima je bio povod da se vrate i vičući s vrata “gdje ti je sada policija” nasrnu na njega i započnu ga tući. Nisu odustali ni nakon što je pao na pod i izgubio svijest, a kasnije su trojica, od ukupno šestorice napadača optužena.
Za premlaćivanje odgovorna šestorica
– Optužnicom su bili obuhvaćeni samo Mitrović Slavko i Ivica Šarić, inače otac i sin, a još trojica, Šime Katuša, Tomislav Milak i Stanko Mršić, pozvani su na sud samo kao svjedoci. Nakon toga, ova trojica su i osuđena i to Mitrović i stariji Šarić na četiri godine i devet mjeseci, a mlađi Šarić na četiri godine zatvora. Nakon toga Šarići su nešto i odležali u zatvoru, a Mitrović se počeo odmah služiti raznim pravnim trikovima i vezama tako da je u zatvoru proveo samo 15 dana po uhićenju što je apsurd – kaže Brzoja, no Mitrovićeva puštanja iz pritvora osobno se ne sjeća, jer je nakon napada puna 23 dana bio u komi. Život mu je, kaže, spasio dr. Ante Bljajić koji ga je operirao u zadarskoj bolnici nakon što je u operacijsku salu dovezen s prijelomom lubanje u predjelu sljepoočnice s utisnućem. Uslijedio je tada dug oporavak, a za posljedicu je imao trajnu nesposobnost za rad koja mu je tada, sa samo 42 godine utvrđena. Sud je Brzoju uputio u parnični postupak s napadačima zbog naknade štete, ali ni to do danas, 12 godina kasnije, još uvijek nije izrealizirao.
– Moj odvjetnik je postavio zahtjev za blokadom njihove imovine jer su sva trojica nakon što su proglašena krivim trebala solidarno isplatiti tu odštetu, međutim, sam sam kasnije došao do dokumenata iz kojih se vidi da je Stanko Šarić svoju imovinu darovnim ugovorom prebacio na sina Nikolu, a Mitrović na svog, tada još maloljetnog sina Željka. Pravosuđe je i tu zakazalo, a ponajviše kada su pravomoćnu presudu Vrhovnog suda na Županijskom sudu u Zadru kasnije osporili u odnosu na Ivu Mitrovića – kaže Brzoja dodajući kako je Mitrović uspio nekako dostaviti još neku dokumentaciju da se redovito liječi, da boravi u psihijatrijskoj bolnici Vrapče, da ima PTSP i slično zbog čega mu je dozvoljen ponovljeni postupak i kombinirano psihijatrijsko vještačenje. U novom sudskom postupku vještačenje novih vještaka osporilo je nalaze onih u prvom postupku pa je zbog njihovog zaključka da je u inkriminirano vrijeme on bio neubrojiv, ali da nije opasan ni za sebe, a ni za okolinu, pušten na slobodu.
Greške suda platio Mladen Divnić
– Sud je pogriješio kada je uzeo ta “dva mrtva tijela”, kaže Brzoja misleći na vještake koji su obavili vještačenje, a koji su, tvrdi, već bili u poznim godinama i po njegovu mišljenju nesposobni stručno i vjerodostojno procijeniti. U prilog tome, kaže Brzoja, ide i ovaj najnoviji događaj iz Zelengrada kada je “neopasni” Mitrović na smrt premlatio prijatelja i to iživljavajući se na njemu punih pet sati, udarajući ga rukama, nogama, namještajem, vukući ga za noge po podu kuće i dvorištu, polijevajući vrućom vodom i slično.
No, iako je proživio teške dane te posljedice napada osjeća i danas, Brzoja kaže kako ne mrzi ni jednoga od svojih napadača. Za Mitrovićevo puštanje na slobodu krivi isključivo pravosuđe koje ujedno smatra odgovornima i za smrt Mladena Divnića, najnoviju Mitrovićevu žrtvu. No borit će se i dalje za pravdu, kaže Brzoja, a ako ne zbog sebe onda, napominje, barem zbog svoje djece, unučadi i općenito, hrvatskih građana koji bi se jednom možda mogli naći u takvoj poziciji.


 MITROVIĆA IZ ZATVORA “IŠČUPAO” ODVJETNIK




U prvom sudskom postupku koji se protiv Ive (Jove) Mitrovića vodio zbog premlaćivanja Svetimira Brzoje pred sutkinjom Enkom Moković, on je za svoju obranu angažirao odvjetnika Marka Marinovića. Upravo on zaslužan je za daljnji slijed postupka. Naime, nakon pravomoćnosti presude koju je Moković temeljila na vještačenju mladog psihijatra Denisa Sabljara i Borbena Uglešića, koji su ga procijenili smanjeno ubrojivim, Mitrović je osuđen na 4 godine i devet mjeseci zatvora. No, njegov iskusni odvjetnik ishodio je mišljenje uvaženog zadarskog psihijatra Emila Žampere koji ga je procijenio neubrojivim te sudu uz žalbu dostavio nalaze privatnog vještva. Temeljem toga Vrhovni je sud naložio zadarskom prvostupanjskom da mu ipak dozvoli ponavljanje postupka što je na koncu i učinjeno. Angažirano je još nekoliko zvučnih imena iz hrvatske psihijatrije i tri ugledne ustanove – Vrapče, Popovača i bolnica u Rijeci. Na procjeni je radilo više od deset osoba nakon čega su redom uslijedila njihova mišljenja da je on neubrojiv s izuzetkom jednog koji ga je procijenio smanjeno ubrojivim u znatnoj mjeri. Temeljem takvih vještva, sudac u drugom postupku, Boris Radman, nije mogao ništa nego osloboditi Mitrovića i pustiti ga na slobodu, a što je na koncu životom platio 63-godišnji Mladen Divnić.


 DO PRIJE DVA MJESECA IMAO PIŠTOLJ


Prije nešto više od dva mjeseca policija je Ivi Mitroviću oduzela pištolj marke “beretta” i pripadajuće streljivo. Policija je do njega došla nakon dojave da jedna muška osoba neovlašteno puca u zrak nedaleko od benzinske crpke Bartol u Pridrazi. “Neubrojivi” Mitrović inače je, tvrde brojni njegovi poznanici, redovito šetao uokolo naoružan “berettom”, a iako po mišljenju vrsnih psihijatra neubrojiv, uredno je vozio automobil i obavljao razne poslove u obiteljskoj pečenjarnici u Ulici Franka Lisice.


 PRIJETI MU 30 GODINA ROBIJE


Ivo Mitrović (56) i Šime Karamarko (46) zbog sumnje da su počinili teško ubojstvo u ponedjeljak su privedeni dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Borisu Babiću, dok je Milenko Opačić (81), za kojega se sumnjalo da im je pomagao prikriti ubojstvo Mladena Divnića, ipak saslušan samo kao svjedok i pušten na slobodu. Mitrović i Karamarko u policiji su negirali krivnju za ubojstvo, a na sudu su se odlučili braniti šutnjom pa im je sudac Babić odredio jednomjesečni pritvor. Neslužbeno doznajemo kako im je pritvor određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, a Mitroviću još i zbog težine počinjenog djela. Njega se, naime, sumnjiči za kvalificirani oblik ubojstva pa bi ovaj put iza rešetaka mogao “odguliti zatvorsku kaznu 30 godina, koliko navodno Županijsko državno odvjetništvo predlaže.