Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Arbanasi su bili veliki privrednici

09.05.2012. 22:00
Arbanasi su bili veliki privrednici


Bili su najviše eksponirani privrednici: trgovci, mesari, voćari i slično jer oni su donosili, sa svojim proizvodima, zdravlje u grad. Bilo je tu također incidenata u gradu i Arbanasima…vrlo, vrlo zanimljivo, otkriva autor


Knjižna produkcija bogate baštine zadarskih  Arbanasa upotpunjena je još  jednim značajnim prilogom.  Knjiga “Zadarski Arbanasi u  novinama XIX. stoljeća  (1862. – 1920.)” autora Gianfranca Kotlara u izdanju  Gradske knjižnice Zadar  predstavljena je u utorak navečer u Gradskoj knjižnici  Zadar Ogranak Arbanasi  pred brojnom publikom.  Knjigu su uz autora predstavljali prof. dr. sc. Serđo  Dokoza, Ivica Matešić Jeremija te Lucija Perović.
– Ispred nas je još jedna  knjiga iz arbanaške prošlosti. Druga bi se mjesta, pa i  manji gradovi, itekako podičili da imaju ovako nešto,  ali oni to ne mogu imati,  nemaju ovako bogatu prošlost, rekao je u uvodu dr. Serđo  Dokoza istaknuvši kako se  ovoga puta radi o knjizi koja  donosi vijesti od prije 150  godina, pregled onoga što se  krajem 19. i početkom 20.  stoljeća u novinama govorilo  o zadarskim Arbanasima.
– Ovo nije prava povijest,  ovo se stručno naziva zbirka  izvora. To su dokumenti koji  govore o arbanaškoj povijesti, povijest u svom prirodnom stanju, tu nema ni falsifikata ni pisanja ovako ili  onako, to je ono što je  nađeno u starim papirima,  prepisano, stavljeno u korice  i eto sad je tu pred vama,  rekao je Dokoza.
Knjiga “Zadarski Arbanasi  u novinama XIX. stoljeća  (1862. – 1920.)” nastajala je  šest godina koliko je autor  Gianfranco Kotlar pretraživao arhive i obavio obiman posao koji će kasnijim  proučavateljima svakako  olakšati posao.
– Po prirodi sam istraživač,  a htio sam dati obol mladima  tako što ću im dokumentirati  zbivanja prošlog stoljeća koje će im služiti za njihova  istraživanja. Uložio sam puno truda, šest godina istraživanja i zaista je zadovoljstvo da je nakon toliko  vremena došlo do realizacije,  prokomentirao je autor.
Knjiga je sastavljena od  novinskih članaka objavljenih unatrag 150 godina, a  popisuje sva zbivanja,  društvena, ali i politička. Sudeći po autorovom istraživanju zadarski Arbanasi bili su  medijski popraćene ličnosti.
– Bili su najviše eksponirani privrednici: trgovci, mesari, voćari i slično jer oni su  donosili, sa svojim proizvodima, zdravlje u grad. Bilo je  također pisano o političkim  previranjima između autonomaša i sokolaša ovdje u  Arbanasima. Bilo je tu također incidenata u gradu i  Arbanasima…vrlo, vrlo zanimljivo, otkriva autor.
Tijekom promocije knjige  nastupio je i oktet “Pieta”, a  posjetitelji su uz afirmativnu  riječ Ivice Matešića Jeremije  mogli čuti i neke uvrštene  članke te kupiti knjigu po  vrlo povoljnoj cijeni.