Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nijemci dobro poznaju Zadarsku županiju

09.05.2012. 22:00
Nijemci dobro poznaju Zadarsku županiju


Kao svoju preporuku, autori su istaknuli Zaton kao “idealan za individualiste”, Starigrad Paklenicu kao idealan spoj odmora “na plaži i u planini” i Privlaku za one koji traže mir. Od mjesta južno od Zadra, preporučaju se Sukošan, Biograd na Moru i Pakoštane, koje se opisuje kao “gradić s bezbrojnim kafićima, barovima i restoranima”


Njemačka internet stranica “Pogled u Sredozemlje” (www.mittelmeerblick.com) koja obrađuje turistička odredišta u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj i Hrvatskoj, posvetila je veliku pažnju destinacijama u Sjevernoj Dalmaciji koju tretiraju kao posebnu turističku subregiju. Središte joj je grad Zadar za koji kažu da se nalazi u središtu jadranske obale, a nasuprot mu je otok Ugljan. Teže je, doduše, razumjeti zbog čega se kao jedina orijentacijska točka navodi da je Zadar 8 kilometara udaljen od Bibinja, a nije ni točna udaljenost.
Zadar se opisuje kao grad bogatih kulturnih znamenitosti, od kojih su posebno izdvojene crkva sv. Donata i katedrala sv. Stošije za koju se kaže da je najljepša stara crkva u čitavoj Hrvatskoj. Izdvojene su i kulturna događanja: Zadarsko ljeto, Glazbene večeri u sv. Donatu i Noć punog Miseca. Kao posebna atrakcija se ističu Morske orgulje.
Na stranici se posebno opisuje i čitavo područje Zadarske županije, a poimence su obrađeni sljedeći gradovi i općine: Bibinje, Biograd, Diklo, Drage, Kožino, Nin, Novigrad, Pakoštane, Petrčane, Pridraga, Privlaka, Ražanac, Rovanjska, Rtina, Sabunike, Starigrad Paklenica, Sukošan, Sveti Jakov Mulo, Sveti Petar, Sveti Filip i Jakov, Turanj, Vinjerac, Vrsi i Zaton. Od otoka su izdvojeni Dugi otok, Ist, Iž, Pašman i Ugljan. U svim navedenim mjestima moguće je preko ovih stranica rezervirati smještaj, a opisana su veoma afirmativno, ali točno pa se tako, primjerice, u Ninu poziva goste da obiđu spomenike starohrvatske sakralne arhitekture. Kao svoju preporuku, autori su istaknuli Zaton kao “idealan za individualiste”, Starigrad Paklenicu kao idealan spoj odmora “na plaži i u planini” i Privlaku za one koji traže mir. Od mjesta južno od Zadra, preporučaju se Sukošan, Biograd na Moru i Pakoštane koje se opisuje kao “gradić s bezbrojnim kafićima, barovima i restoranima”.
Kao znamenitosti koje bi trebali posjetiti gosti koji se odmaraju u Sjevernoj Dalmaciji ističu se gradovi Zadar, Šibenik, Nin i Knin, zatim nacionalni parkovi Kornati, Krka i Paklenica, Park prirode Telašćica, Cerovačke pećine i magareća farma “Dar-Mar” u Poljica Brigu.
Kao najljepše plaže ovog dijela Dalmacije autori su naveli Nin, Tisno, zadarski Borik, Soline u Biogradu, Bibinje-Sukošan, Vodice i Bijelu plažu kod Šibenika. Kulinarske i enološke zanimljivosti, nažalost, nisu obrađene što se obično radi u drugim sredozemnim destinacijama pa nije isključeno pomisliti da autori nisu imali gdje doći do podataka s obzirom na još uvijek lošu zastupljenost čitave hrvatske gastronomije na internetu. Spominje se jedino da se u Kninu i okolici može probati odličan “prušt”!