Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Za osobe s invaliditetom na zadarskom Sveučilištu učinjeni su znatni iskoraci

09.05.2012. 22:00
Za osobe s invaliditetom na zadarskom Sveučilištu učinjeni su znatni iskoraci


Napravljen je lift, u sveučilišnim zgradama uklonjene su arhitektonske barijere, prilagođeni su sanitarni čvorovi. Kao jedan od nedostataka navodi se nedostatak literature prilagođene slijepim osobama


Sveučilište u Zadru nastoji u svom svakodnevnom djelovanju najbolje pristupiti osobama s invaliditetom na način da se zadovolje njihove potrebe i omogući im ravnopravno sudjelovanje u radu i obrazovanju. Na tom putu ostvarili smo mnogo, ali ne još uvijek dovoljno s obzirom na sve moguće potrebe, rekao je prorektor za organizaciju, ljudske resurse, izdavaštvo i kvalitetu na Sveučilištu u Zadru Josip Faričić na predstavljanju zbirke edukativnih priručnika “Studenti s invaliditetom” izrađenih u okviru Tempus projekta.
Tempus projekt namijenjen je razvoju sustava visokog obrazovanja u zemljama jugoistočne Europe putem unapređivanja regionalne međusveučilišne suradnje i suradnje s državama EU. Njegov cilj i svrha su izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja. U realizaciji projekta sudjeluju sva hrvatska sveučilišta pa tako i zadarsko.
– U ovom projektu sudjelovalo je naše savjetovalište za studente tako da smo mi dobili sliku stanja na Sveučilištu. Postoje studenti s različitim vrstama poteškoćama, svi imaju svoje potrebe i mi ćemo ih nastojati ispuniti, kaže prorektorica za znanost, tehnologiju, razvoj i materijalne resurse Dijana Vican.
Prema ocjeni osoba s invaliditetom na Sveučilištu u Zadru učinjeni su znatni iskoraci. Napravljen je lift, u sveučilišnim zgradama uklonjene su arhitektonske barijere, prilagođeni su sanitarni čvorovi. Kao jedan od nedostataka navodi se nedostatak literature prilagođene slijepim osobama, kaže Denis Rudić.
– Naši strateški planovi bili su da se prvo radi na prostornom uređenju i prilagođavanju, a zatim će uklanjati ostale prepreke, kao što je i nabava literature. Neugodno mi je reći da je problem bio zbog nedostatka financijskih sredstava, kazala je prorektorica Vican.