Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Najsvestranija ličnost hrvatskog preporoda

Autor: Ante Rogić

09.05.2013. 22:00
Najsvestranija ličnost hrvatskog preporoda


U organizaciji Sveučilišta u Zadru i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu jučer je u Velikoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru predstavljen »Zbornik o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom«.
Hrvatski književnik, znanstvenik i političar Ivan Kukuljević Sakcinski rođen je u Varaždinu 1816., a umro u Puhakovcu 1889.
O zborniku su govorili akademik Josip Bratulić, prof. dr. sc. Tihomil Maštrović i prof. dr. sc. Robert Bacalja.
Akademik Bratulić je istaknuo da je jezik koji danas govorimo živ i trajan, te je postojao prije 500 i tisuću godina. Bratulić je naglasio golemo zalaganje Kukuljevića Sakcinskog oko jezika podsjetivši kako je uvijek kadgod bi nešto radio, to radio do kraja.
Maštrović je podsjetio na Kukuljevićevo beskompromisno zalaganje za slobodu Hrvatske te njegov govor na temelju kojeg je kasnije donesena odluka o uvođenju hrvatskoga kao službenoga jezika u Hrvatski sabor.
– Postavio je moderne temelje hrvatske historiografije. S pravom je nazivan najsvestranijom ličnosti hrvatskog preporoda, kazao je dr. Maštrović istaknuvši kako je Kukuljević Sakcinski svoju bogatu knjižnice ostavio HAZU. Naglasio je, također da se on pokazuje kao velik i nezaobilazan lik hrvatske filologije.