Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Potegnuo iz Los Angelesa do Zadra u potrazi za jedinstvenim zvukom

09.05.2016. 22:00
Potegnuo iz Los  Angelesa do  Zadra u potrazi za  jedinstvenim  zvukom


Pet mjeseci nakon što je sa 12 milijuna fanova američki boksač Floyd Mayweather nahvalio Morske orgulje na svojoj facebook i tweeter stranici, još jedan Amerikanac mogao bi ovoj atrakciji dati itekakvu besplatnu turističku reklamu
Morske orgulje mogle bi uskoro svoj zvuk posuditi nekoj  velikoj filmskoj produkciji. Put Hollywooda trebao bi ih odvesti Toby  Chu, kompozitor filmske glazbe koji je jučer doputovao isključivo s jednim ciljem, da čuje neobičnu glazbu zadarske atrakcije.
Toby Chu u Zadar je stigao na poziv Turističke zajednice grada Zadra,  koja je tu vidjela priliku dodatne promidžbe grada.
 – Osim za zvuk Morskih orgulja, Chu je izrazio želju i da čuje našu  tradicionalnu dalmatinsku klapsku glazbu u sakralnom ambijentu. Ideja je napraviti snimku koja bi istražila mogućnosti a capella klapskog  zvuka, kao dijela nekog od filmskih projekata na kojima Chu radi, rekao  je Dražen Grgurović, zamjenik predsjednika TZ Zadra, koji je zajedno s  direktorom te zajednice Antom Radosom dočekao Chuja na Orguljama.  Ovaj svjetski poznati kompozitor zainteresiran je, kako smo doznali, i  za mogućnosti outsourcinga glazbe u Zadru.
Uključenje hrvatskih kompozitora
– Na sličan način Chu je već surađivao na projektima sa Zagrebačkom filharmonijom. Glazbu koju on napravi izvode hrvatski izvođači ili obratno, da dijelove kompozicija za neki filmski projekt na  kojem radi, odrade hrvatski kompozitori, u ovom slučaju zadarski, kaže  Grgurović.
Toby Chu trenutačno je jedno od najjačih imena Hollywooda u svijetu filmske glazbe. Kompozirao je glazbu ili surađivao na glazbi za filmove poput Kelly & Cal, Deja Vu, blockbusterima Tron: Legacy ili Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar, serijama Burn Notice, Covert Affairs, State of Affairs i drugima. Za Morske orgulje zna već neko vrijeme,  ali ovo je prvi put da ih je imao priliku čuti uživo.
– Konstantno istražujem neobične zvukove koje bih mogao iskoristiti  kao inspiraciju za projekte na kojima radim. Tako sam prije dosta vremena čuo i za Orgulje. Trenutačno radim na glazbi za jedan film o  oceanu, tako da trenutak u kojem sam ih posjetio nije mogao biti bolji.  Nadam se da ću imati priliku snimiti zvuk Orgulja i možda ih ukomponirati u glazbu za ovaj film, rekao je Chu za Zadarski list, a iako još ne  smije iznositi nikakve detalje o filmu, Zadar će itekako osluškivati njegove buduće radove. Uspjeli smo ipak saznati kako Chu razmišlja da  Morske orgulje postanu prepoznatljiv zvuk jednog dijela filma.
Ponuditi nešto drugačije
Osim ovog projekta, jedinstveni zvuk Orgulja, kaže Chu, nudi nebrojene mogućnosti za jednog kompozitora, osobito u Hollywoodu, u kojemu, da bi nadmašio konkurenciju, uvijek moraš ponuditi nešto više,  bolje i drugačije. A upravo sve to su Morske orgulje.
Što se klapske glazbe tiče, Chu priznaje da ga  je njome zarazila supruga, koja je iz Hrvatske i često mu pušta klape, čiji zvuk ima veliki filmski potencijal.
Iako je u Zadru boravio samo jučer, kako saznajemo, grad ga se itekako dojmio. Toliko da je Kalelargu i Forum prepoznao kao izuzetne  filmske lokacije, a s njegovim preporukama u svijetu filma, tko zna,  možda se popularna Igra prijestolja ili idući nastavak serijala Ratovi  zvijezda nagodinu  budu snimali umjesto na Stradunu, na Kalelargi.