Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vinko Puljić: Središte obitelji čini žena koja drži tri ugla kuće

09.05.2016. 22:00
Vinko Puljić: Središte  obitelji čini žena koja  drži tri ugla kuće


Kardinal Puljić se u propovijedi dotaknuo potrebe očuvanja obitelji naglašavajući narodnu poslovicu kako kuću čine ukućani. Time se posredno i dotakao značaja Gospe u hrvatskom puku, a napose u Arbanasima
Svetom misom i procesijom, mještani zadarskih Arbanasa i  njihovi gosti jučer su tradicionalno obilježili blagdana Gospe Loretske.  Gospa Loretska blagdan je čudesnog prijenosa nazaretske kućice iz Nazareta preko Trsata u Loreto 1291. godine. Sinoć je to bio i vrhunac obilježavanja Dana Gospe Loretske i 290. obljetnice dolaska Arbanasa u Zadar. Misno slavlje i procesiju predvodio je nadbiskup vrhbosanski i kardinal Vinko Puljić. Kardinal Puljić se u propovijedi dotaknuo potrebe  očuvanja obitelji naglašavajući narodnu poslovicu kako kuću čine  ukućani. Time se posredno i dotakao značaja Gospe u hrvatskom puku,  a napose u Arbanasima.
– Ukućani čine da se u kući dobro osjećamo. Topli obiteljski dom ne  čini vatra koja ga grije, nego toplinu čine srca koja kucaju za taj dom.  Središte te obitelji čini žena i nije slučajno da ona drži tri ugla kuće. Nije  to zato što je ona jaka, nego je sposobnija više se žrtvovati, rekao je između ostalog kardinal Puljić parafrazirajući time i značaj kojeg Gospa  Loretska ima za Arbanase.
Barski i zadarski nadbiskup, znameniti crkveni dostojanstvenik, pisac i  političar Vicko Zmajević je najistaknutija osoba u povijesti Arbanasa.  Njegovom zaslugom kraj Zadra je naseljeno više od 500 arbanaških izbjeglica, čime je utemeljio naselje Arbanasi. Početkom tridesetih godina  18. stoljeća iz Barske Nadbiskupije, doselio u okolicu Zadra nekoliko stotina katoličkih obitelji, zbog čijeg je podrijetla selo dobilo ime Arbanasi.
Ubrzo, Arbanasi su postali rasadnik hrvatske misli i privrženosti puku  ovog kraja. No kako je to jučer, posvjedočila i ovogodišnja procesija, Arbanasi su uvijek bili vjerni svom kršćanskom i katoličkom obilježju.
Blagdan Gospe Loretske nastavljen je pučkim veseljem do kasnih sati.