Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Predstavljaju se znanstveni radovi, a može se razgledati i Pomorska zbirka

09.05.2017. 22:00
Predstavljaju se znanstveni radovi, a može se razgledati i Pomorska zbirka


Dani otvorenih vrata HAZU održavaju se jučer i danas u prostorima Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru. Svima koje zanima rad ove institucije, ali i onima koji nikad nisu kročili u ovu zgradu i uvijek su se pitali što se to tamo radi, pružena je prilika za bolje upoznavanje s njenim djelovanjem. Priređen je bogat program.
– Svrha, odnosno cilj ove manifestacije je pokazati široj javnosti što se to radi u ovoj našoj zgradi, u ovoj instituciji. Imamo 917 znanstvenih radova koji su dosad objavljeni u našim radovima, što samo za sebe dovoljno govori. Htjeli smo da posjetitelji uđu u sobe znanstvenika, da vide što se to i na koji način radi. Također, da pokušamo dodatno zainteresirati mlade, jer kako je rečeno, nikad ne znaš gdje čuči Nikola Tesla. Dakle, da se kroz sva ova događanja prezentiramo javnosti, kazao nam je dr. sc. Tado Oršolić, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.
A događanja je uistinu bilo pregršt. Priređena je izložba navedenih radova Zavoda, kao i besplatni mali antikvarijat, a za javnost je otvorena izložba Pomorske zbirke.
– Zbirka je sada malo drugačije uređena u jednom novom prostoru. Ubuduće će biti otvorena za javnost tri dana u tjednu, a za grupe na poseban način, govori Oršolić.
Kad je riječ o radovima, oni su jučer izazvali posebno zanimanje, pa su neki uzimali i po više primjeraka. U jutarnjim satima Zavod su posjetili učenici iz zadarske Gimnazije Franje Petrića, a poslije su došli i studenti.
– Mi smo jedina znanstvena institucija u Zadru, uz Sveučilište koje je također i nastavničko. Naš znanstveni posao je, na jedan način, druga dimenzija koja se ne shvaća. Upravo zbog toga se pokušavamo približiti javnosti prezentirajući neke zanimljivosti iz prošlosti Zadra, ali i općenito, priča upravitelj najavljujući za listopad znanstveni kolokvij o svećenicima glagoljašima.
U sklopu otvorenih vrata HAZU jučer je predavanje održao akademik Nenad Cambi, a priređena je radionica i predavanje o glagoljici. Danas je na programu, pak, predavanje akademika Nikole Bašića.