Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Višnjik je čudo!

09.05.2017. 22:00
Višnjik je čudo!


Zapadnjak je počeo puhati zamjetnije baš nešto oko podne, a tada nekako je i sunce nadvladalo oblake . Na stolcima gdje su sjeli novinari sučelice jakom zapadnjaku nije bilo baš ugodno, a s druge strane, leđima vjetru, gradonačelnik Božidar Kalmeta, pa Snježana Jurinić, zamjenica pročelnika UO za kulturu i sport Radovana Dunatova, te Denis Karlović, direktor SC Višnjik.
– Vjetar? Ma, pustimo vjetar, ovo je najbitnije od svega – dobacio je gradonačelnik na prethodnu novinarsku primjedbu da ‘vitar neugodno puše’. Pod ‘ovo’ mislio je na višemjesečnu obnovu atletske staze, ostalih atletskih borilišta, te niza vanjskih terena i javne rasvjete.
– Ovo je veliki događaj, ne samo u sportsko rekreativnom segmentu našega grada, nego i općenito. Ovdje smo, na istom mjestu, u studenom 2016. najavili opsežan zahvat. Prethodno je u javnom prostoru bilo kojekakvih insinuacija, konstrukcija i zlobnih primjedaba, ali sad sa zadovoljstvom mogu objaviti da je zahvat gotov. Ostale su neke sitnice i to će biti gotovo za koji dan – kazao je Kalmeta u uvodu.
Sportski turizam
Potom je dodao da su obnovljeni staza, tri košarkaška i jedno odbojkaško igralište, četiri malonogometna terena, te vježbalište (tzv. poligon) otvorenoga tipa.
– Postavljene su i dvije stometarske tartanske staze, to je dodatni sadržaj, a sve to golemi je dobitak za nas, za sve naše sugrađane, za sport, za rekreaciju i za Grad Zadar.
Zahvat koji je potrajao nekoliko mjeseci stajao je oko tri i pol milijuna kuna. To je osigurao Grad Zadar.
– Riječ je, kako vidimo svi, o ulaganju koje je osiguralo znatno podizanje kvalitete sportsko rekreacijske infrastrukture. Dakle, na opću korist za sve građane, bez obzira jesu li rekreativci ili su sportaši, a uz to i kao poticaj za intenzivan razvoj sportskoga turizma. Grad Zadar jest subjekt koji preferira kvalitetan spoj turizma i sporta i rekreacije i upravo u tomu je SC Višnjik bitna točka.
Prošle godine, valja podsjetiti, mnoga su usta u Zadru nedovoljno promišljeno i politikantski u javni prostor izbacivala neutemeljene tvrdnje, poput one da će se Višnjik ‘zatvoriti u žicu’, zatim da će ‘rekreativci biti istjerani’, do posve lakomislene i ekstremne tvrdnje da će ‘netko prodati Višnjik’, o čemu danas Kalmeta kaže:
– Tada smo to energično demantirali jer je riječ bila o proizvoljnim tvrdnjama. Ovaj sportsko rekreacijski centar i dalje će biti dostupan građanima s tim što je razlika ‘samo’ u razini kvalitete.
Gradonačelnik je potom predao riječ Snježani Jurinić, zamjenici pročelnika UO za kulturu i sport Radovana Dunatova.
– Kao bivša sportašica i aktivna rekreativka veoma sam ponosna na ovaj moderni sportsko rekreacijski centar u središtu našega grada. On će u svoj svojoj punini služiti svim građanima. UO za kulturu i sport u suradnji sa SC Višnjik, Županijskom sportskom zajednicom i Zajednicom športova Grada Zadra organizirao je dvodnevni festival sporta i rekreacije. Cilj je da se što više građana uključi u različite oblike aktivnosti, ujedno je riječ i o promociji zdravoga života – kazala je Jurinić.
U dvodnevnom programu sudjelovat će 73 sportske i rekreacijske udruge s područja Grada Zadra, a održat će se i Olimpijski festival dječjih vrtića.
– U tom dijelu bit će 480 mališana iz gradskih sportskih vrtića. Oni su, kao i ostali, naši budući sportaši i iznimno smo zadovoljni što će baš oni na poseban način pridonijeti svečanosti otvaranja obnovljenih terena – zaključila je Snježana Jurinić.
Materijal kao i na Poljudu
Nekoliko riječi kazao je i Denis Karlović, direktor SC Višnjik.
– Zahvatima na dijelu kompleksa Višnjik stvoreni su jednako kvalitetni infrastrukturni uvjeti kakvi su i u dvorani i na bazenu, a riječ je o svjetskoj razini. Materijal koji je uporabljen za obnovu staze istovjetan je onom koji je postavljen u Splitu na Poljudu za EP, dakle najbolji mogući. Uz to što je sad građanstvo dobilo veoma kvalitetnu infrastrukturu, obnovljeni tereni omogućit će nam i organizaciju različitih natjecanja i priprema za što već imamo upite iz Europe – kazao je Karlović.
Potom je dodao:
– Zahvaljujem gradonačelniku Božidaru Kalmeti na svesrdnoj potpori i zalaganju da ovaj zahvat bude započet i dovršen, te Gradu Zadru na tomu što je omogućio potreban novac. Naravno i našim sugrađanima na strpljenju. Ipak su trebali pričekati nekoliko mjeseci da sve bude dovršeno.
Zanimljivo je da je poslije presice Božidar Kalmeta pozvao novinare na razgledavanje staze i malonogometnih igrališta s umjetnom travom.
– Igrao sam nogomet na kojekakvim terenima, a nekidan sam došao vidjeti i ovu podlogu i uvjerio se da je vrhunska. Evo, idemo skupa da i vi to vidite.
Doista, četiri malonogometna terena u punom sjaju.
– Ovo je sjajno primarno za male nogometaše! – oduševljeno je rekla Snježana Jurinić.
Na upit Zadarskoga lista o tomu što se dalje u bliskoj budućnosti kani s Višnjikom, Kalmeta je zaključio:
– Ovo je malo olimpijsko selo, a da bi sportaši u njemu mogli boraviti, treba sagraditi i hotel. Tu su još kompleks otvorenog olimpijskoga plivališta sa skakaonicom, te aquapark, trim staza, kompleks teniskih terena…
I sve to u srcu Zadra grada…