Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Protupožarne snage ojačane dolaskom Fire Bossova

Autor: Siniša Klarica

09.06.2008. 22:00


Posjetiteljima su predstavljena dva nova zrakoplova. Riječ je o 250.000 eura vrijednom zrakoplovu češke proizvodnje 242 ZLIN-u koji služi za selekciju i temeljnu obuku budućih pilota HRZ-a i novonabavljenom protupožarnom zrakoplovu Air Tractor AT 802 Fire Boss
Devedesettreća zrakoplovna baza Zemunik u subotu je otvorila vrata svojim posjetiteljima. Namjera je bila, kako je rekao časnik za odnose s javnošću pukovnik Marinko Karačić, prikazati aviopark kojim raspolaže baza.
Posebno smo željeli predstaviti dva nova zrakoplova. Riječ je o 250.000 eura vrijednom zrakoplovu češke proizvodnje 242 ZLIN-u koji služi za selekciju i temeljnu obuku budućih pilota HRZ-a. Tu je i novonabavljeni protupožarni zrakoplov Air Tractor AT 802 Fire Boss koji će sa svojih 3 tisuće litara vode pripomoći hrvatskim kanaderima u gašenju požara. Cijena Air Tractora je oko 2,250.000 eura po komadu, rekao je Karačić.
Pilot AT-a Milan Došen rekao je da su hrvatske protupožarne snage dodatno ojačane dolaskom Fire Bossova, ali da bi za gašenje požara u priobalju trebalo nabaviti još dva ovakva zrakoplova. Fire Boss može, kao i kanader, slijetati na vodu i pri tom usisati vodu u spremnik. Došen kaže da je njegov Fire Boss precizniji u gašenju požara od daleko poznatijeg kanadera, što je prije dvije godine demonstrirao u Divuljama pogodivši isprve zapaljen metalni lim dimenzija 1,5×1,5 m. Kao što se zna, ovog ljeta hrvatske zračne snage će suprotstaviti vatrenoj stihiji ukupno 4 kanadera CL 414, 3 Fire Bossa i jedan “zemaljski” Air Tractor, a očekuje se dolazak i dvaju iznajmljenih talijanskih kanadera, starijeg tipa CL-215. Kao što je otprije poznato, Hrvatska je iz Kanade naručila još dva kanadera tipa CL 415.
Osim protupožarnih zrakoplova i ZLIN-ova, posjetitelji, među kojima je bio veliki broj djece, mogli su razgledati i školske zrakoplove Pilatus PC9 i helikoptere Bell 206B Jetranger na kojima se obučavaju budući piloti HRZ-a. Na posebnom displeju prikazana su i sredstva protuzračne obrane među kojima se ističe i samovozni PZO sustav ruske proizvodnje, NATO oznake SAM 13 Gopher ili po “domaću” Strela S 10 M2J.
Nažalost, zbog spriječenosti školskim obvezama, na otvorenom danu nije nastupila najveća atrakcija baze u Zemuniku, akrogrupa Krila Oluje. Kako su piloti ove akrogrupe i nastavnici letenja, bili su zauzeti školovanjem na naprednom tečaju za nastavnike letenja. Lijepo organizirani događaj, mogao se upotpuniti i prikazom kojeg MiG-a 21 BIS ili novonabavljenih helikoptera Mi 171 Š.
Zapravo, razlog organizacije otvorenog dana otkrio nam je puk. Karačić. Naime, svake godine u svibnju dobivamo veliki broj zamolbi i upita za posjet bazi od strane dječjih vrtića i škola pa se organizacijom jedne ovakve priredbe htjelo svima izaći u susret.
Osim Zadrana, otvoreni dan su pohodili i mnogobrojni zrakoplovni entuzijasti te spotteri iz Hrvatske i inozemstva.