Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

I u Zadru uskoro tribine protiv ulaska u EU?!

Autor: Ivan Stagličić

09.06.2010. 22:00
I u Zadru uskoro tribine protiv ulaska u EU?!


Cilj nam je i medijima pokazati da smo tu. Kazati: nemojte nas ignorirati jer mi postojimo. Isto tako i političarima, jer dok sedamdeset posto građana ne želi u EU, oni umjesto da kao predstavnici građana uzmu u obzir tu činjenicu, oni nas već pet godina uvjeravaju kako mi moramo ući u EU, koristeći pritom argumente koji to nisu. “Mi nemamo alternative” – to nije argument, naglasio je Šikić
I taman kad je izgledalo da glavni barometar javnog raspoloženja u Hrvatskoj pokazuje tek blage i pomalo efemerne protiv EU tendencije, dogodile su se zadnjih mjesec dana izrazite promjene. Osnovana je skupina “Istina o kojoj se šuti u RH” koja je u relativno kratkom vremenu uspjela okupiti više od pedeset i dvije tisuće (52.033 u času nastanka ovoga teksta) članova. Stranica nastupa pod sloganima: “EU=zabluda i obmana”, “NE u EU”, “Volim Hrvatsku” i, možda najvažnije, “Prekinimo medijsku blokadu”. Na stranici se može naći i dosta podataka o stanju u EU iz izvora običnih ljudi, koji su obično znatno drugačiji od onoga što se nalazi u medijima, primjerice:
“Vozač kamiona iz Slovenije je negdje na TV-u rekao kako radi dnevno po 16-18 sati za golu plaću, bez plaćenih prekovremenih sati, bez plaćenog toplog obroka. Kad bi se pobunio, kaže, to njegov gazda jedva čeka, jer bi ga poslao na burzu i uzeo Rumunja koji bi mu vozio u pola cijene, ali gazda istovremeno priča kako je u EU super, jer svaki mjesec kupi novi kamion. Bugarin (poslovni partner) priča kako je Bugarska živjela od izvoza voća i povrća, a sada sve uvoze iz EU, dok se država sve više zadužuje. Mađari pričaju kako su postali najamni radnici u (do jučer svojim) vinogradima, jer su ih Francuzi najprije uništili s niskim (dampinškim) cijenama, da bi, kada Mađari nisu više mogli vraćati banci kredite, od banaka kupili za sitan novac gotovo sve vinograde. Tako se sada najpoznatiji Mađarski vinogradi (Tokajac) nalaze u vlasništvu Engleza. U Češkoj je EU prisilila vlasnike šećerana da zatvore tvornice, dok su radnici završili na burzi, a sve zato jer EU ima previše šećera, a previše šećera ima zato jer ga EU uvozi iz Kube i na njemu je puno veća zarada.”
Na informativnom dijelu stranice se nadalje mogu naći mišljenja neovisnih ekonomskih analitičara koji iznose mnoga upozorenja:”Jedna definicija kaže da je potrošačko društvo izgradilo marketing, koji je sposoban čovjeka uvjeriti da kupi nešto što mu ne treba, za novac koji nema-karticu). To pak znači da čovjeka treba nagovoriti da se što više zaduži, jer je onda s njime lakše vladati. Ako čovjek nikome ništa ne duguje, tada si može puno toga dopustiti, ali ako duguje, za auto, za kuću ili stan, dovoljno mu je priprijetiti otkazom i čovjek šuti, jer ako ostane bez posla, ostat će bez svega, a nitko ne želi ostati bez egzistencije i dobara koja je stjecao mukotrpnim radom, pogotovo kada iza sebe ima obitelj, koja je svakom radniku svetinja.Koliko su lažljivi, sjetit ćete se i sami, kada Vas podsjetim na obećanja stranih banaka. Dok nisu imali pristup u RH, onda su nas uvjeravali da ako im otvorimo vrata, da ćemo imati kamatu istu kao i u njihovim matičnim državama (kod njih je sada kamata 3%, a kod nas 13%).”
Pokretači grupe su i Roko Šikić koji o ovom projektu kaže da je za ovu svrhu registrirana i posebna udruga.
– Krenuli smo doista kao čista građanska inicijativa, iznadstranački, nevezano uz ikoju regiju i sa samo jednim ciljem, a to je zaustaviti taj samovoljni proces koji provode oni koji sebe zovu političkim elitama. Drago mi je reći da od početka imamo podršku građana koji nam se obraćaju svuda, čak i na cesti, pogotovo kad smo izišli iz “virtualnog” svijeta i počeli s podjelom letaka po cijeloj Hrvatskoj, kazao je Šikić, istaknuvši da su letci podijeljeni već u dvadesetak gradova, podjednako u kontinentalnom i priobalnom dijelu države.
– Cilj nam je i medijima pokazati da smo tu. Kazati: nemojte nas ignorirati jer mi postojimo. Isto tako i političarima, jer dok sedamdeset posto građana ne želi u EU, oni umjesto da kao predstavnici građana uzmu u obzir tu činjenicu, oni nas već pet godina uvjeravaju kako mi moramo ući u EU, koristeći pritom argumente koji to nisu. “Mi nemamo alternative” – to nije argument, naglasio je Šikić koji najavljuje lokalno organiziranje ove inicijative u svim krajevima Hrvatske u slijedećih mjesec dana. Interes je svuda velik pa tako i na zadarskom području, kako u samome gradu, tako i na otoku Ugljanu te u zadarskom zaleđu.
– Organizirat ćemo tribine, prikazati filmove u kojima govore zastupnici europskog Parlamenta i pokazati ćemo ljudima – zašto ne u EU, najavio je Šikić.