Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvi rođendan ZaPis-a za pamćenje

Autor: Valentina Mlađen

09.06.2010. 22:00
Prvi rođendan ZaPis-a za pamćenje

Foto: Mario PADELIN



U stvari, sve je krenulo od ideje Elvisa Serdara koji je preko Gorana Bujića, urednika kulture u Zadarskom listu, došao do mene pa smo nas dvojica, poput Šefa i Broja Jedan iz “Alana Forda”, počeli skupljati agente, tojest članove po principu “Grupe TNT”
Prošlog četvrtka u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je posljednja ovosezonska književna večer “ZaPis”-a, književnog društva koje je okupilo nedovoljno afirmirane autore Zadarske županije. Radi se, dakle, o piscima i pjesnicima koji su već objavljivali svoje radove, ali koji žele da svoj rad predstave i široj publici na zajedničkim druženjima.
“ZaPis” je, u ovoj svojoj prvoj sezoni, napravio uistinu puno. Imali su desetak književnih večeri u prostorijama “Tisak Media centra”, ali su posjećivali i druga mjesta u Županiji. Tako da su ostvarili zapažene nastupe i u Salima, Sv. Filipu i Jakovu te u Biogradu. Osim toga, u goste su doveli i dva možda trenutačno i najaktualnija kolumnista i pisca u Hrvatskoj, Juricu Pavičića i Antu Tomića.
Gostovanje Ante Tomića bio je dodatni magnet za publiku koja je ispunila dvoranu do posljednjeg mjesta, a i dodatno nadahnula članove “ZaPisa” (osim, naravno, uvijek sumornog Padelina), tako da je smijeh odjekivao dvoranom kroz skoro dva sata druženja. Najviše je pažnje, naravno, privukao gost iz Splita koji je čitao odlomke iz svoje najnovije zbirke kolumni “Nisam Pametan”, ali publici se ništa manje nisu svidjeli ni članovi “ZaPisa” – Robert Nezirović, Elvis Serdar, Igor Eškinja, Iva Pejković i Ive Baričić koji su čitali uratke, kako iz svojih kolumni, tako i iz svojih, nadamo se, budućih zbirki. Nakon predviđenog, čitalačkog dijela programa, uslijedilo je niz pitanja upućenih Tomiću pa smo mogli saznati što trenutačno čita, zašto voli jake ženske likove, koliko ima istine, a koliko fikcije u njegovim romanima, i niz drugih zanimljivosti. Jedino pitanje na koje nismo dobili odgovor je postavio gore spomenuti Padelin, kojeg je zanimala Tomićeva prognoza pobjednika predstojećeg Svjetskog nogometnog prvenstva. Tomić, naime, ne prati nogomet.
Iskoristili smo priliku i nakon ove uspješne večeri porazgovarali s Robertom Nezirovićem, predsjednikom književnog društva “ZaPis”, koji nas je u par rečenica podsjetio na njihov nastanak i rezultate koje su ostvarili u protekloj godini.
Što možete reći na kraju prve sezone djelovanja svoje književne udruge?
– Prva je sezona bila više nego uspješna, baš iznad očekivanja. Stvorili smo svoj profil publike koja nas već i prati i koja se navikla na nas, a vjerojatno bi se, da preskočimo ova naša jednomjesečna druženja i pitala što je s nama i zašto nas nema. Ukratko, više smo nego zadovoljni.
Kao grupa TNT
Jeste li, kada ste počinjali, vjerovali da će te ostvariti sve što ste zamislili?
– Da, ali ne u tolikoj mjeri. Sve je počelo onako entuzijastički, kao u priči. U stvari, sve je krenulo od ideje Elvisa Serdara koji je preko Gorana Bujića, urednika kulture u Zadarskom listu, došao do mene pa smo nas dvojica, poput Šefa i Broja Jedan iz “Alana Forda”, počeli skupljati agente, tojest članove po principu “Grupe TNT”. Ipak, nadam se da ne izgledamo tako karikaturalno, iako smo spremni i na društvenu kritiku kakvom obiluje taj popularni strip.
Nabrojite nam imena koja su se afirmirala kroz vaš rad.
– Vrlo je nezahvalno nekoga izdvojiti, ali moramo istaknuti dva imena: Igora Eškinju, koji je u velikoj konkurenciji osvojio drugu nagradu na natječaju Zadarskog lista za kratku priču te Ivu Pejković koja je nedavno uvrštena u zbirku pripovjedaka mladih pisaca sa područja regije. Drago nam je da imamo autore više profila i držimo da je naša najveća snaga u različitosti.
Jeste li imali kakvu financijsku potporu za ovo što radite, s obzirom da ste nastupali izvan Zadra, a i dovodili afirmirane autore?
– Nažalost, sve smo morali sami financirati, i putovanja i troškove oko dovođenja gostiju. Nemamo još nikakvih sponzora osim što ljubaznošću voditelja knjižare “Tisak Media”, gospođe Branke Krvavac i njenih suradnika, imamo osiguran prostor za naša druženja. Nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti, registracijom našeg književnog društva, biti u mogućnosti djelovati još intezivnije i ostvariti svoje ciljeve, a to su izdavanje zajedničkih tiskanih izdanja i u konačnici osnivanje izdavačke kuće.
Dakle, vaše se aktivnosti nastavljaju i sljedeće sezone.
– Da, svakako. I iduće godine kanimo dovoditi renomirana hrvatska pera i s njima održavati književne večeri. Nastojat ćemo osvježiti i samu koncepciju naših druženja na način da publika interaktivno sudjeluje u njima.