Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Djeca – veliki zaštitnici malog vranca

Autor: Velimir Brkić

09.06.2013. 22:00
Djeca – veliki zaštitnici malog vranca

Foto: Velimir BRKIĆ



Svjetski dan zaštite okoliša u Parku prirode Vransko jezero u subotu je obilježen već tradicionalnim utrkama i likovnim natjecanjem učenika osnovnih škola s ovog područja. Pod ovogodišnjim motom »Misli – jedi – očuvaj« na lokalitetu Prosika, na najjužnijem dijelu parka, održana je već tradicionalna »Utrka malog vranca« te natjecanje u crtanju »Boje Vranskog jezera«.
Put za Prosiku
– Ciljana skupina su upravo djeca iz područja koja gravitiraju Vranskom jezeru, jedinstvenom močvarnom području u našem priobalju, kako bi se kod mlađih generacija od početka usadila ljubav prema ovom dragocjenom komadiću prirode pored kojeg žive, kazala je Norma Fressel, stručna suradnica – edukator u Parku.
Kako je neupućenom, zbog neadekvatnih i nedostatnih putokaza, poput lutrijskog dobitka izuzetno teško pronaći put za Prosiku, tako je i natjecateljska školska knjiga pala na svega tri slova.
Natjecali su se učenici OŠ Petra Zoranića iz Stankovaca koje predvode učiteljice Josipa Vunić i Željka Vendl. Iz susjedne Šibensko-kninske županije sudjelovali su učenici OŠ Vjekoslava Kaleba iz Tisnoga na otoku Murteru koje je predvodila biologinja dr. Marija Pandža te učenici škole iz Pirovca koje je predvodila ravnateljica škole Mirjana Božić.
– Šteta što s nama nisu zbog onog ili ovog razloga OŠ Pakoštane te njezine područne škole iz Draga, Vrane i Vrgade, OŠ Biograd, škola sa otoka Pašmana i druge škole, čulo se u razgovoru pokraj info centra, obnovljene ribarske kućice iz 19. stoljeća i lučice.
Cilj manifestacije je podići razinu svijesti o ugroženosti i potrebi očuvanja kritično ugrožene ptičje vrste mali vranac (Phalacrocorax pygmeus), koji na Vranskom jezeru ima jedno od posljednjih stabilnih gnjezdilišta u Hrvatskoj.
Naglasak na malom vrancu
– Svrha događanja je poticanje svijesti o potrebi zaštite prirode kod učenika osnovnoškolske dobi, s posebnim naglaskom na ptičju vrstu mali vranac, čije ime utrka nosi, a koji je najvrjednija i najugroženija vrsta ovog osjetljivog područja, koje pripada svima nama, kazala je Fressel koja je uz svesrdnu podršku glavnog nadzornika Darija Rogića i drugih, još jednom besprijekorno organizirala ovu tradicionalnu manifestaciju.
Dok jedni u natjecanju u kreativnosti »Boje Vranskog jezera« pastelnim bojicama crtaju okruženje na Prosiki, jezero, šaš, lučicu i kamenu kućicu, drugi sudjeluju na »Utrci malog vranca«, zahtjevnom natjecanju u trčanju i vožnji bicikla.
– Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).
Svi su otišli kući s puno lijepih dojmova. Učenici koji su bili najbrži u utrkama i čiji su likovni radovi najbolje ocijenjeni dobili su i darove s motivima prirode.
– Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program UN-a za okoliš nastoji istaknuti glavne ekološke probleme i potaknuti ljude na odgovorno ponašanje prema okolišu u cilju održivog razvoja, kazala je agroekologinja Branka Strinović iz Pirovca kojoj za nekoliko dana ovdje završava stažiranje.