Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Iz Zrmanje izvukli brod i stari Renault 4!

Autor: Ljiljana Jurjević

09.06.2013. 22:00
Iz Zrmanje izvukli brod i stari Renault 4!


Druga po redu akcija čišćenja Zrmanje pod nazivom »Gdje Zrmanja ljubi more« održana je u subotu u Obrovcu. Akciji se priključilo 200-tinjak Obrovčana, ali ne samo oni. Susreli smo u Obrovcu u subotu i mnoge Zadrane, a među njima i predsjednicu Eko Zadra Atanu Grbić koja se upravo s članicama Eko Zadra vraćala s akcije čišćenja.
– Uvijek se rado odazovem akciji čišćenja Zrmanje, bila sam i prošle godine i ovdje u Obrovcu mi je odlično, priča Atana dok je u ruci držala stari »pijat« kojeg je izvadila iz Zrmanje. Poslužit će joj, kaže, kao podmetač za cvijeće. Glavni organizator subotnje akcije čišćenja Zrmanje bio je Ivan Matić, potpredsjednik Udruge Eko Zrmanja. Zadovoljan velikim odazivom prijateljskih ronilačkih klubova, a najviše je zadovoljan, kaže Ivan, tolikim brojem mladih, djece i njihovih roditelja koji su prepoznali važnost ovakvih akcija. Osim toga subotnja akcija u Obrovac je privukla i puno ljudi sa strane, pa je po okončanju napravljena i prava mala fešta uz roštilj i pivo pred nekadašnjim obrovačkim hotelom »Zrmanja«.
A u rijeci Zrmanji bilo je raznoga smeća: stare gume, boce, vodovodne cijevi, dio stare platforme, bačve. Malo dalje, kod Tvrde brine, priča Miro Modrić, izvadili su i stari brod koji je na dnu Zrmanje završio za vrijeme akcije Oluja. Osim broda, od većih predmeta iz Zrmanje je u subotu »izronio« i nečiji stari Renault 4.
Miro je domar u obrovačkom Domu kulture i u akciji čišćenja bio je sa sinom Markom, a supruga Ljiljana donijela je kolače za okrjepu. Marko je došao iz Zadra čistiti Zrmanju, a inače se bavi podvodnim ribolovom.
– Malo sam ronio i vadio smeće i to točno ispred kuće u kojoj sam se rodio, kaže Marko. Uvijek rado dolazim u Obrovac, iako živim i radim u Zadru, ali ovo je moj grad kojeg volim i zato se uvijek odazovem akciji čišćenja naše rijeke, rekao nam je Marko dok je sjedao u svoj mali brodić kojim je otišao do Tvrde brine kako bi pomogao izvući stari potonuli brod.
I sljedeće godine ekoaktivisti predvođeni Ivanom Matićem čistit će ponovno Zrmanju i to sve do ušća, tamo gdje se Zrmanja ulijeva u Novigradsko more.