Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pjesma, ples i gluma u školi s najljepšim pogledom

Autor: Velimir Brkić

09.06.2013. 22:00
Pjesma, ples i gluma u školi s najljepšim pogledom

Foto: Velimir BRKIĆ



Osnovna škola Sv. Filip i Jakov prigodnim programom Svi naši talenti, obilježila je Dan škole. Tijekom manifestacije održavala se i humanitarna akcija Popunimo police školske knjižnice.
– U akciji sudjeluju učenici i roditelji prodajnom izložbom svojih radova i proizvoda. Sav prikupljeni novac ide za kupnju knjiga za školsku knjižnicu. Mogu se i donirati knjige, poticala je ravnateljica Katica Eškinja.
Školsko dvorište bilo je puno, među nazočnima su bili novi načelnik Sv. Filipa i Jakova Zoran Pelicarić Peco, predsjednik Vijeća Ivica Eškinja Lantana, donedavni načelnik Igor Pedisić, predsjednica MO Turanj Jovita Pirović i drugi.
Nagrađeni učenici
– Dragi roditelji i učitelji, vi ste naši lukovi, a mi smo strijele koje idu naprijed u nova znanja i vještine, poručile su voditeljice, učenice Božena Santini i Valentina Verić recitirajući riječi Majke Terezije: »Ne možemo činiti velike stvari, samo male stvari, ali s mnogo ljubavi«.
Na prigodnoj priredbi redao se red glazbe, pjesme i plesa, red glume i recitacije. Led su probili najmlađi, prvašići Ane Dupor s pjesmom Himna prvoškolaca. Zatim je Laura Colić uz pratnju gitarista Leopolda Brzića otpjevala pjesmu Euforia.
– Najuspješniji na školskim natjecanjima je Tin Županović koji je osvojio prvo mjesto iz tehničke kulture u Zadarskoj županiji, obznanila je ravnateljica Eškinja.
Prigodno su darivani i ostali uspješni učenici: četvrtaši iz Turnja za igrokaz Misic na susretu Lidrano, Marija Uranija za prvo mjesto, a Mateo Kadija za drugo mjesto na likovnom natječaju More je živo.
Nagrađeni su uspješni učenici sa županijskih natjecanja: Laura Mikulić za treće mjesto iz tehničke kulture, Anamarija Birkić za drugo mjesto iz kemije, Roko Brzić za treće mjesto iz tehničke kulture i kao urednik školskog lista.
Zadrugari, Karmen Santini, Laura Budanović, Danijela Bezinović i Katarina Eškinja, zastupali su Zadarsku županiju na državnom susretu i osvojili peto mjesto. Na natjecanju Matice Hrvatske s pričom iz djetinjstva nagrađena je Karmen Santini.
Čarobna lektira
Zahvalnice su dobili i donatori i suradnici koji pomažu u radu škole: Kamen Benkovac, Ljekarne Pirović, Jadran tuna, Udruga Napredak, TZO Sv. Filip i Jakov, te roditelji Anka Fantina i Angelika Brzić.
– Filipjanska škola, odmah nakon izgradnje, dobila je laskav naziv škole s najljepšim pogledom u Zadarskoj županiji koji puca na priobalna sela i Pašmanski kanal, pa čak i na Dugi otok te Kornate, čulo se s pozornice.
Sve su potom začinili prvašići igrokazom Čarobna lektira i plesna skupina četvrtog razreda plesom uz pjesmu Guantanamera u izvođenju učiteljice Margarite Matković.
Četvrtaši su igrokazom nazočne odveli u svijet mačaka, a dodatno ih je razgalila Laura Mikulić s pjesmom People Help The People. Drugaši Lucije Kuliš izveli su igrokaz Školski TV, a petašica Mihaela Eškinja vješto je prebirala po žicama klasične gitare, njena glazba je izmamila dugotrajni aplauz nazočnih, zadivljujuće.
Još jednom su se na pozornicu popeli prvašići i izveli igrokaz, a trećašica Marija Sorić je na otvorenoj sceni pokazala tko je to mlada vladarica violončela. Plesali su prvašići iz Sikova učiteljice Jagode Perica, dok su pjevali trećaši iz Donjih Raštana učiteljice Ivane Pedisić.
Lovre Serdar i Martina Brajković otpjevali su Ovaj dan, a Jakov Mrvičić i Lucija Vuković pokazali su raskoš talenta na klavijaturama i gitari s pjesmom Boutaris.
Roditeljima, sestrama, braći, javnim djelatnicima i ostalim nazočnima želja je bila ista – da priredba traje i traje, međutim, spustila se noć, trebalo je ići doma.