Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Očekivala sam pobjedu, ali sam bila prizemljena do zadnjeg trenutka!

09.06.2017. 22:00
Očekivala sam pobjedu, ali sam bila prizemljena do zadnjeg trenutka!


Jessica Atlić McColgan 17-godišnja Zadranka prva je pobjednica glazbenog showa Zvijezde. Ona je u finalu bila bolja od Bernarde Bobovečki. Svaka od djevojaka s osvojenih 99 bodova za pobjedu su morale otpjevati po još jednu pjesmu.
Jessica je pjevala “Make You Feel My Love” od Adele, a Bernarda oda pjesmu “Srebrni” grupe Flare, ali je zaboravila riječi pjesme, što je bilo i presudno.
Tijesna pobjeda, ali ipak pobjeda budući da je samo jedan bod prevagnuo u korist Jessice. Mlada pjevačica, inače učenica trećeg razreda Gimnazije Franje Petrića, glazbom se počela baviti od svoje devete godine kada je naučila svirati gitaru. U tome je pronašla način izražavanja osjećaja, bilo da su to radost, tuga, zadovoljstvo. Osim glasa slavuja, Jessica se u finalu showa na pozornici ponašala kao da je svoja na svome, a uz pjevanje aktivno sklada i piše pjesme, a instrumenti joj jako pomažu u izričaju.
Sluša svu dobru glazbu
Uz gitaru, voli kazati, kako povremeno prebire tipke na klaviru.
– Slušam svu dobru glazbu. Kao malenu tata mi je puštao klasike poput AC/DC, Paul Weller, The Police… Trenutačno jako volim slušati Eda Sheerena, jer mogu poistovjetiti njegov način stvaranja i moj. I ja koristim “loop mashine” koji čini moj mali studio u mojoj sobi, kazala je Jessica.
Na pitanje zbog čega se prijavila na Zvijezde odgovara kako je željela dobiti priliku pokazati autorske pjesme drugima.
– Od svoje devete godine, kada sam naučila svirati gitaru, pišem pjesme. I već ih imam oko 20. Pjesme su stvarne, ljubavne. Ponekad dobijem inspiraciju nakon razgovora sa svojim prijateljima, napišem pjesmu i pošaljem je njima. Najviše mi se sviđaju komentari nakon toga. Iz toga se s vremenom rodila želja da pišem pjesme I prenesem ih široj publici. Vjerovala sam da će mi show biti dobra platforma za to, objašnjava mlada Zadranka.
Snimanje showa bilo joj je naporno, tim više jer je trebalo uskladiti ga sa školskim obvezama, koje su u gimnaziji poprilično zahtjevne.
– Snimanje je trajalo više od 15 sati dnevno, nakon čega bi se vratili u hotel i prakticirali pjesmu za sutrašnju emisiju. Svi smo mi imali iste uvjete, netko se sa stresom i umorom nosio dobro, netko nešto manje. Ja volim pjevati, pjesma dolazi iz dubine, zajedno sa mojim osjećajima i što se tiče samih izvedbi, to mi niije bilo teško, prisjetila se Jessica.
Najteža pjesma koju je trebala izvesti bila joj je “Kao da me nema” od Vanne.
– To je jako zahtjevna pjesma, Vanna ima jak ženski vokal i htjela sam dati sve od sebe, mada sam je dobila u “zadatak” samo dan ranije. Time sam dokazala i onim koji su bili skeptični da mogu pjevati i domaće, hrvatske pjesme, dodaje.
Naravno, bilo je puno savjeta koje je dobila od žirija, ali izdvojila je one od Maje i Remi.
– Maja mi je još na audiciji rekla da ostanem svoja i da ne dozvolim da me itko promijeni. U kasnijoj fazi natjecanja, Remi se svidjela moja interpretacija pjesme “Čuvaj me”. Drago joj je bilo što sam na sebi svojstven način otpjevala pjesmu, promijenila dio, te pjesmi od pet zvjezdica dodala barem još jednu. Savjet na kome je ona inzistirala jeste da razvijam svoju glazbenu osobnost uz gitaru. Jer smatra da je došlo vrijeme da se razbiju predrasude da gitara ide samo uz muške glazbenike, priča Jessica.
Htjela razvijati svoju glazbenu osobnost
Od žirija, kaže, nikog se posebno nije pribijavala jer se prvenstveno prijavila na show kako bi pokupila savjete od žirija i razvijala svoju glazbenu osobnost.
– Meni je tek 17 godina i vremena ima dosta za učiti nove stvari. Svake kritike, bilo dobre ili loše, prihvaćala sam objeručke, spremno je kazala.
A na pitanje je li pobjedu očekivala, ističe kako su svi finalisti znali da će na kraju ipak odlučiti tek nijanse.
– Trebalo je pokazati žiriju da imaš glas, osobnost, da znaš prenijeti emociju i da se snalaziš u stresnim situacijama. A takvih je bilo jako mnogo. Jasno je da svi znamo pjevati i da je svatko od nas mogao odnijeti pobjedu. Jednog dana imaš super pjesmu i odradiš je na najbolji mogući način, drugi dan karte budu drukčije poslagane. Žiri me jest favorizirao, ali sam znala da dosta faktora utječe na krajnji rezultat. Da kažem da nisam očekivala pobjedu, ne bi bila istina. Ali isto tako, bila sam prizemljena do zadnjeg trenutka, priča Jessica još uvijek nesvjesna zbog vlastite pobjede. 
Ali uzbuđenost zbog onoga je tek očekuje je prisutna. Osim novčane nagrade od 100 tisuća kuna, mlada Zadranka dobila je priliku snimiti album i objaviti ga u izdanju Dallas recordsa.
– Jedva čekam da počnem objavljivati svoje pjesme i stvarati vezu sa publikom. Nadam se da ću opravdati povjerenje i da ću sada široj publici moći prenositi svoju priču, emociju, radost, tugu… Voljela bih opstati u ovoj teškoj glazbenoj industriji. Svjesna sam teškog rada i odricanja, ali radim ono što volim i vjerujem da će se teškoće lakše odrađivati. Htjela bih se koncentrirati na stvaranje svoje glazbe, dakle moja želja je biti kantautor sa gitarom. Dakle, preuzimam savjete koje sam dobila od žirija, navodi te poručuje svima:
– Nadam se da ćemo se jednog dana za pet godina naći na jednom od mojih koncerata.