Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ustavni sud usvojio Bubnjarevu žalbu, nema trećeg kruga

09.06.2017. 22:00
Ustavni sud usvojio Bubnjarevu žalbu, nema trećeg kruga


Nediljko Bubnjar je novi-stari načelnik Općine Škabrnja. Treći krug lokalnih izbora koji se trebao održati u nedjelju neće se održati. Naime, Ustavni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu općinskog HDZ-a i Nediljka Bubnjara te poništio odluku Županijskog i Državnog izbornog povjerenstva proglasivši jedan glasački listić viška, na biračkom mjestu u škabrnjskoj osnovnoj školi, nevažećim.
– Vjerovali smo u pozitivnu odluku Ustavnog suda i u njegovu dosadašnju praksu u odlučivanju ovakvih slučajeva, kazao je zadovoljno Nediljko Bubnjar.
Općina Škabrnja ima dva glasačka mjesta, Škabrnju i Prkos. U drugom krugu izbora Bubnjar je u Prkosu imao 117 glasova više od nezavisnog Ivana Škare, dok je Škara u Škabrnji imao 65 glasova više od Bubnjara. Tako će Bubnjar s 52 glasa više od protukandidata i sljedeće četiri godine voditi Općinu.
U odluci Ustavnog suda piše kako je na spornom biračkom mjestu br. 01. u OŠ Vladimir Nazor glasovala osoba koja nije upisana u popis birača, zbog čega je u glasačkoj kutiji pronađen jedan glasački listić više u odnosu na broj evidentiranih, “zaokruženih”, birača koji su pristupili glasovanju.
Prema stajalištu Ustavnog suda, u tom slučaju ne može se smatrati da je nastala situacija u kojoj bi bilo utvrđeno da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji bio veći od utvrđenog broja birača koji su glasovali.
Naime, birački odbor pravodobno je utvrdio nepravilnost u postupku glasovanja, pravodobno je utvrdio sve relevantne činjenice i okolnosti vezane uz tu nepravilnost. Glasovalo je 902 birača s pravom glasa, a u kutiji su pronađena 903 listića.
“S obzirom da nije utjecao na sam rezultat izbora na tom biračkom mjestu, tako identificirani glasački listić ne može se, u opisanim okolnostima konkretnog slučaja, smatrati listićem koji dovodi do primjene članka 63. stavka 2. ZoLI-ja. Riječ je, naime, o glasačkom listiću unutar glasačke kutije koji se ima smatrati pravno nevaljanim glasačkim listićem, pa se s njim trebalo i postupati kao s pravno nevaljanim”, piše u obrazloženju jučerašnje odluke Ustavnog suda.
“Drugačije rečeno, taj glasački listić nije doveo do “viška” glasačkih listića u glasačkoj kutiji u smislu članka 63. stavka 2. ZoLI-ja, nego do toga da je u glasačkoj kutiji, uz skupinu pravno valjanih glasačkih listića (neovisno o tome jesu li oni važeći ili nevažeći u smislu članka 73. ZoLI-ja), bio i jedan pravno nevaljani glasački listić. Povrh navedenog, među članovima biračkog odbora nije bilo spora o tome da je glasovala upravo ta osoba koja nije upisana u popis birača, odnosno svima je bio poznat razlog opisane nepravilnosti. Unatoč tome, birački odbor utvrdio je koliko je koji kandidat dobio glasova”, navodi se u odluci Ustavnog suda od 9. listopada.
Kako je odluka konačna, Bubnjar će i sljedeće četiri godine voditi ovu ravnokotarsku Općinu.