Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nezaposlenih 10 posto manje nego lani

Autor: Ida Štulić

09.07.2008. 22:00
Nezaposlenih 10 posto  manje nego lani


Zanimljiva je informacija da je prijavljeno 814 slobodnih radnih mjesta i to za 12,90 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Najviše se traže prodavači, konobari i kuhari, radnici bez zanimanja, čistačice, čuvari, pomoćni kuhari, kuhinjski radnici, medicinske sestre itd
U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područne službe Zadar krajem svibnja bilo je evidentirano 9.306  nezaposlenih osoba. U odnosu na stanje krajem prethodnog mjeseca nezaposlenost  je smanjena za 6,49 posto, dok  je u odnosu na svibanj prošle  godine nezaposlenost smanjena čak 9,49 posto.
Novoprijavljenih u svibnju  je bilo 18,39 posto manje nego  krajem travnja, odnosno 25,71  posto manje nego krajem  svibnja prošle godine. Od 364  novoprijavljene osobe, 251 je  došla iz radnog odnosa, dok je  85 osoba došlo iz neaktivnosti.  Trinaest prijavljenih još se redovito školuje. Od ukupnog  broja nezaposlenih, 1.481 osoba traži zaposlenje prvi put što  u odnosu na prošlomjesečno  stanje predstavlja smanjenje  od 4,70 posto, a u odnosu na  kraj svibnja 2007. ovaj je broj  manji za 17,90 posto. Što se  tiče strukture nezaposlenih  prema razini obrazovanja situacija je sljedeća: osobe sa  završenom trogodišnjom srednjom školom čine 36,04 posto nezaposlenih, sa završenom osnovnom školom 28,48  posto, sa srednjom školom za  zanimanja u trajanju od četiri  godine i više 21,33 posto, osobe sa završenim fakultetima,  akademijama, magisterijima i  doktoratima 4,16 posto. Udjel  osoba sa završenom gimnazijom iznosi od 3,58 posto,  onih sa završenom višom školom i prvim stupnjem fakulteta te stručnim studijem 3,26  posto, a osobe bez škole te s  nezavršenom osnovnom školom čine 3,16 posto nezaposlenih.
– Što se novčane naknade  tiče, primalo ju je 2.237 osoba,  a to je 7,60 posto manje nego u  svibnju prošle godine, izjavio  je pročelnik područne službe  prof. Željko Marić.
U izvještajnom mjesecu zaposlen je 31 hrvatski branitelj,  a krajem svibnja 1.008 branitelja je bilo nezaposleno.
Zanimljiva je informacija  da je prijavljeno 814 slobodnih radnih mjesta i to za  12,90 posto više nego u istom  mjesecu prošle godine. Najviše se traže prodavači, konobari i kuhari, radnici bez  zanimanja, čistačice, čuvari,  pomoćni kuhari, kuhinjski radnici, medicinske sestre itd.  Najviše zaposlenih s evidencije radi u hotelima i restoranima, trgovini, prijevozu,  skladištenju i vezama te u drugim društvenim, socijalnim i  osobnim uslužnim djelatnostima.
Pročelnik je spomenuo kako je Hrvatski zavod za zapošljavanje, vezano uz ponudu radne snage na regionalnoj  i nacionalnoj razini, obnovio  prikupljanje informacija o potrebama tržišta rada i to uz  suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i  Hrvatskom udrugom poslodavaca. Prikupljanje podataka  obavljeno je putem ankete poslodavaca, koja je provedena  u cijeloj Hrvatskoj, a obuhvaćeni su poslodavci s pet i  više zaposlenika iz svih grana  djelatnosti. Ukupan broj zaposlenih kod anketiranih poslodavaca iznosi 22.755 ili 43,9  posto ukupnog broja zaposlenih u Zadarskoj županiji.
Cilj tog istraživanja je bio  dobiti sliku tržišta rada iz perspektive poslodavaca te iz  perspektive onih koji posao  traže.