Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novo radno vrijeme trgovina od 1. siječnja 2009.

Autor:

09.07.2008. 22:00
Novo radno vrijeme trgovina od 1. siječnja 2009.


Prijedlogom se propisuje da trgovine ne bi mogle raditi nedjeljom, osim u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca
Odredbe novog zakona o trgovini, kojim bi one nedjeljom mogle raditi samo u ljetnim mjesecima i prosincu, stupile bi na snagu početkom iduće godine, prijedlog je Vlade u konačnom tekstu zakona o trgovini kojeg je danas uputila Saboru. Iako je bilo planirano da te odredbe na snagu stupe početkom studenog ove godine, Vlada se, na prijedlog premijera Ive Sanadera, odlučila to prolongirati na početak iduće godine.
– Bilo bi dobro da se početak primjene zakona detaljnije raspravi i usuglasi u Saboru, kazao je premijer. Prijedlog je ocijenio kompromisom koji je ‘u ovom trenutku najbolje moguće rješenje’.
Prijedlogom se propisuje da trgovine ne bi mogle raditi nedjeljom, osim u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca. U tim mjesecima prodavaonice će moći raditi od 7 do 14 sati. Uoči Uskrsa (Velika subota), na Badnjak i Staru godinu prodavaonice mogu raditi najkasnije do 15 sati, ako ti dani padaju na radni dan, odnosno do 14 sati ako Badnjak i Stara godina padaju u nedjelju. Iznimka su prodavaonice na benzinskim postajama, graničnim prijelazima, odmorišta na auto-cestama, kolodvorima i zračnim lukama te lukama i pristaništima nautičkog turizma. Tijekom cijele godine nedjeljom mogu raditi i štandovi i klupe izvan tržnica za prodaju cvijeća i svijeća, kiosci za prodaju tiska te specijalizirane trgovine za prodaju kruha, pekarskih proizvoda, tiska, cvijeća, svijeća i suvenira.
Konačni prijedlog predviđa da prodavaonice na benzinskim postajama nedjeljom mogu raditi bez na svoju veličinu, odnosno više ne sadrži ograničenje iz prvog čitanja da ne smiju imati više od 80 četvornih metara.
Vlada je Saboru uputila i Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudovima. Po riječima ministrice Ane Lovrin dopunama se ostvaruje puna usklađenost i provedba europske pravne stečevine na području pravosudne suradnje u kaznenim i građanskim stvarima. Županijski sudovi obvezuju se na ustrojavanje Odjela za osiguranje podrške svjedocima i žrtvama u sudskim postupcima, a omogućava im se i obavljanje poslova međunarodne pravne pomoći u postupcima iz njihove nadležnosti.
Sudačka vijeća, nakon stupanja zakona na snagu, više neće odlučivati tajnim nego javnim glasovanjem, a prijedlogom se ostvaruju i pretpostavke za sudjelovanje sudaca u civilnim misijama EU. Dopunjene su i odredbe o obvezi predaje imovinskih kartica sudaca, pa će u slučaju da na vrijeme ne dostave podatke Ministarstvo pravosuđa suca moći pozvati da ih dostavi ili dopuni ili pokrenuti postupak radi obustave isplate plaće. U okviru europskih zakona Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te prijedlog novog zakona o sanitarnoj inspekciji.