Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Završen prvi tjedan tečaja ksilografije u Preku

Autor: Ivan Stagličić

09.07.2008. 22:00
Završen prvi tjedan tečaja ksilografije u Preku

Foto: Adam VIDAS



U Pučkom otvorenom učilištu ‘Dom na žalu’ u  Preku završen je prvi tjedan  tečaja ksilografije, koji je držao  talijanski slikar i majstor te orijentalne slikarske tehnike Ugo  Maffi. Tečaj je završilo petoro  mladih otočana: Martina i Lucija Dorkin, Ivan Šimičev, Roko Blaslov i Josip Gregov, a  diplome im je podjelio načelnik  općine Preko Ante Jerolimov.
– Rad Uga Maffija otkriva  neizmjernu energiju i maštu  umjetničkog i vječnog stvaralaštva u potrazi za novim mjestima i sljedbenicima. Drago  nam je što je ovdje s nama i  nastavlja ploviti svojim nevidljivim brodom našim plavim morem, rekao je ovom prigodom  ravnatelj Pučkog otvorenog  učilišta ‘Dom na žalu’ Ante Sorić te istaknuo kako je ovo prva  ljetna škola ksilografije u Hrvatskoj, čime je Preko ravnopravno ušlo  o kontekst  europskih  umjetničkih  događanja.
Ugo  Maffi pohvalno se  izrazio o talentu i radovima svojih  učenika te  naglasio kako mu je  užitak raditi  s djecom i  pratiti ih na njihovim putovima  svijetom mašte te kazao i kako  sa zanimanjem prati likovno  izražavanje mladih otoka  Ugljana.
Od osamnaest radova polaznica i polaznika tečaja napravljena je i prigodna izložba, a  svaki od njih dobio je i mapu sa  svojim radovima.
Ovo je inače bio prvi tjedan  tečaja, a drugi je već otpočeo i  priključilo mu se ponovno petero polaznika koje će podučavati Ugo Maffi, koji je jedan  od još trideset i dvoje majstora  ove dalekoistočne srednjovjekovne slikarske tehnike na svijetu, čime je mladima Preka i  otoka Ugljana doista pružena  jedinstvena prigoda umjetničkog obrazovanja, na čemu je  slikaru Maffiju i ravnatelju Soriću posebno zahvalio i načelnik općine Ante Jerolimov.