Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izobilje svega osim – novca

Autor: Velimir Brkić

09.07.2009. 22:00
Izobilje svega osim – novca


Da se na sajmu može svašta kupiti, ali isto tako da cijene nisu baš niske, vidljivo je na svakom koraku. Kupaca ima svih profila: poljoprivrednici, stočari, đaci, studenti, radnici, doktori, profesori, voditelji, političari, pjevači, zanatlije, “gazde” pa i novinari i turisti. – Recesija, recesija. Par kratkih hlača 50 kuna. Navali narode, još malo pa nestalo, odjekuje sajmom
Benkovački sajam koji se već tradicionalno održava svakog desetog u mjesecu i među najvećim je u Hrvatskoj i šire, sve manje je stočni, a sve više robni. To se potvrdilo i jučer. Na nikad ljepšem i uređenijem prostoru u Benkovačkom Selu načičkani štandovi i odvojci sa stokom sitnog i krupnog zuba. Već od ranih jutarnjih sati započela je istinska seoska burza svega i svačega.
Na tisuće posjetitelja benkovačkog derneka stiglo je radi običaja i ugođaja, da vide i budu viđeni.
Posjetitelji iz BIH i Crne Gore
Pored zadarskih, šibenskih i kninskih mogle su se vidjeti i automobilske registracije Splita, Slavonskog Broda, Osijeka i Županje, zatim i one iz susjedne Bosne i Hercegovine pa i Crne Gore. Ni prometne muke i velika gužva nisu omeli one koji su došli prodavati, niti one koji su došli kupovati, a još više one koje je dovela znatiželja. Za kupnju nedostaje tek najdeficitarniji proizvod – novac.
Veliki broj štandova koji nude različitu robu široke potrošnje, različite kvalitete preplavio je najveći dio prostora benkovačkog sajmišta. Na tim improviziranim štandovima, ali i na podu, poredani u nizu nude se željezne peke, glineni cripnji, kosiri, sjekire, srpovi, potkove za konje, ražnjevi, drvene grablje i vile za skupljanje sijena, sita i rešeta, cipele, odjeća “poznatih marki”, raznovrsni elektrostrojevi, alati, traktori, kreveti, ormari… Sve i svašta. Ma koliko se trudili spomenuti što više stvari sa sajma, uvijek će promaći neka.
Da se na sajmu može svašta kupiti, ali isto tako da cijene nisu baš niske, vidljivo je na svakom koraku. Kupaca ima svih profila – poljoprivrednici, stočari, đaci, studenti, radnici, doktori, profesori,voditelji, političari, pjevači, zanatlije, “gazde” pa i novinari i turisti.
– Recesija, recesija. Par kratkih hlača 50 kuna. Navali narode, još malo pa nestalo, odjekuje sajmom.
Nije čudno što na ovakvoj “manifestaciji” ima jeftinih hlača već što, vjerovali ili ne, ima zaista dobrih knjiga. Dakako, i pravih zbirki stripova, raj za djecu, ali i starije nostalgičare, pogotovu ako je u pitanju Alen Ford ili Zagor.
Momci mogu gledati cure, a cure momke. Poznato je da su rođene mnoge ljubavi za sve ove godine otkad je Benkovačkog sajma, od onog prvotnog Ispod murve u centru Benkovca, do ovog u Benkovačkom Selu.
Rješenja za sve probleme
Na veliko se prodavalo sezonsko voće i povrće. Najbolje idu lubenice i sirovi kukuruz za kunu po komadu. Prodavale su se i bale sijena, 15-16 kuna po bali. Dobro se prodavala i kapula, luk i ostalo. A kako se sajam u Benkovcu zove i stočni sajam, red je da se prodaje i stoka. A tu je već poznato društvo iz Slavonije koje prodaje odojke i svinje.
– Evo, u ovomu je više od 50 kila. Tražimo za njega 800 kuna, što ti je 15-16 kuna po kilogramu, malo skuplje nego lani. A nije lako po ovoj vrućini doći iz Slavonije, pa što bi oni htjeli. Besplatno, pita se Stjepan.
No, cijene su nerealne kada se zna koliko se jeftinijih svinja uvozi iz Poljske, Mađarske i Rumunjske. Država bi trebala smanjiti uvoz, smatra Stjepan.
Nadalje policajci, carinici i inspekcijske službe, uredno rade svoj posao. Kod veterinarske ekipe sve je “okej”, nema boleštine. Pa ni svinjske gripe, kažu.
Treba dosta vremena da se sajam obiđe i vidi sve. A ogladni se brzo. Onda izvoli pa biraj pečenu janjetinu, odojke, piliće, ćevapčiće, pljeskavice i/ili kobasice. Najveća je gužva oko janjetine, a usprkos nesnosnoj vrućini te sparini i odojci dobro “kure”, dok uokolo iz štandova “trešti” Thompson, a pored njega i “cajka” Ceca ili kako se već zove.
– Sjedi pod šator, naruči, jedi, pij, slušaj, gledaj i uživaj, ‘pari oči’. Povremeno i nešto radi, slikaj. Ovo ti je bolje nego na plaži, onoj u biogradskoj Crvenoj luci, kako reče jedan od konobara. Ne znaju oči gdje bi prije pogledale.
Reportera Zadarskog lista su prvo od šetnje po sajmu zaboljele noge, a poslije i leđa, pa su mu tek tad u uši dopirale riječi onih narodnih medicinara koji prodaju neke kreme za bol u leđima na koje daju i garanciju. Vrećice pune, kazaljka sata zagazila u rano poslijepodne, bol u leđima sve je jači, što je bio znak da bi se polako trebalo krenuti u redakciju napisati reportažu. No, ovaj sajam je reporter ZL-a kao i mnogi drugi napustio zadovoljan i s osmijehom na licu.
A kako i ne bi kad su mnogi od njih kupili i ekološke preparate za vječnu mladost i prije svjetske promocije. Pripravke za srčane, želučane, ljubavne i ine poteškoće da i ne spominjemo.
Zbog njegove ljepote i podsjećanja na davna vremena u Benkovac treba navratiti i kad nije sajam. Ili barem tamo doći idućeg desetog, kada je u mjesecu kolovozu sajam tradicionalno najposjećeniji.