Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Lergi odobrena koncesija za prodaju palačinki

Autor: Suzana Bandić

09.07.2009. 22:00
Lergi odobrena koncesija za prodaju palačinki

Foto: Filip BRALA



– Lergin postupak može se u javnosti uzeti kao ucjenjivački pritisak, a moja odluka kao popuštanje. Međutim, riječ je o razumnom rješenju i uvažavanju teške životne situacije obitelji Lerga – rekao je Zvonimir Vrančić
Na samom početku svog gradonačelničkog mandata dr. Zvonimir Vrančić pokazao je socijalnu osjetljivost i razumijevanje za građane koji žive u teškim uvjetima i na samom rubu egzistencije. On je, naime, nakon obavljenog razgovora s Petrom Lergom, koji se prošli petak popeo na zvonik katedrale svete Stošije prijeteći kako će skočiti ukoliko mu se ne odobri zahtjev za koncesiju za postavljanje štanda za prodaju palačinki na zadarskoj Kalelargi, donio pozitivnu odluku te mu izdao koncesiju za naredna tri mjeseca.
Napomenuo je kako ne opravdava Lergin način na koji je postupio, smatrajući ga nepotrebnim i neprimjerenim, ali da je nakon što se upoznao s cijelom situacijom i životnim uvjetima u kojima Petar Lerga, njegova supruga i troje malodobne djece žive, odlučio pomoći mu.
– Njegov postupak može se u javnosti uzeti kao svojevrstan ucjenjivački pritisak, a moja odluka kao popuštanje. Međutim, riječ je zapravo samo o razumnom rješenju i uvažavanju teške životne situacije obitelji Lerga – istaknuo je gradonačelnik Vrančić.
Razlozi koji su prevagnuli kod donošenja odluke, osim životnih uvjeta i problema s drugim članovima svoje obitelji, pojasnio je gradonačelnik, bilo je i njegovo teško narušeno zdravstveno stanje te činjenica da zbog toga ne može naći neko drugo zaposlenje.
– Zbog teško narušenog zdravlja on nema drugih mogućnosti za zaraditi. Osim toga, riječ je o čovjeku koji je tu iz grada, rekao je Vrančić napominjući kako ne diskreditira druge koji nisu, no da mu je i to uzeo u obzir pri donošenju odluke, jer on nema gdje drugo poći.
Podsjetimo, 31-godišnji Petar Lerga živi sa svojom nezaposlenom suprugom i troje malodobne djece u gradskom stanu na Poluotoku. Tijekom turističke sezone, kako bi prehranio svoju obitelj, posljednjih osam godina prodaje balone i kokice ispred Arheološkog muzeja. Ove je godine planirao svoj oskudni kućni budžet povećati prodajom palačinki ili kukuruza na istoj lokaciji. Stoga je u ožujku ove godine Gradskoj upravi uputio zahtjev za izdavanje koncesije kako bi mogao postaviti štand. No, dobio je odbijenicu, što ga je dovelo u stanje očaja pa se prošli petak navečer popeo na 60 metara visok zvonik zadarske katedrale i na zaprepaštenje brojnih prolaznika sjeo na rub ograde prijeteći kako će skočiti ukoliko mu se koncesija ne odobri. Uzaludni su bili napori zadarske policije u pokušaju da ga nagovore da siđe sa zvonika. Inzistirao je na razgovoru s gradonačelnikom Vrančićem te se s njim nakon dvosatne drame spustio na tlo. Na vrhu zvonika dogovorili su razgovor, a gradonačelnik mu je obećao kako će dati sve od sebe kako bi mu pomogao riješiti problem. Prekjučer je to i ispunio, ali je napomenuo kako moli građane da ovu situaciju ne shvate kao ucjenjivački pritisak kojem je on popustio već kao razumno rješenje do kojeg se došlo uvidom u kompletnu situaciju i mogućnosti.
– Molim građane da se ne služe ovakvim načinima, već da mi se obrate. Ja ću dati sve od sebe da u okviru mogućnosti nađemo neko razumno rješenje koje je najbolje za sve nas – zaključio je Vrančić.