Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Družba danas ima oko 400 članica koje djeluju na tri kontinenta

Autor: Marija Ćurko

09.07.2010. 22:00
Družba danas ima oko 400 članica koje djeluju na tri kontinenta

Foto: Vedran SITNICA



Družba danas ima oko 400 članica koje djeluju na tri kontinenta u 12 država, a redovnice su se posebno posvetile odgoju i školskoj izobrazbi djece i mladih, katehizaciji, njezi staraca, bolesnika i nemoćnih, misijama i župnom pastoralu
Blagdan Blažene Marije Propetoga Isusa Petković svečano je jučer proslavljen misnim slavljem koje je u crkvi Sv. Šime u Zadru predvodio don Josip Lenkić, uz koncelebraciju mons. Jose Kokića, ravnatelja zadarske Gimnazije Ivana Pavla II.
Blažena Marija Propetoga Isusa Petković utemeljiteljica je Družbe Kćeri Milosrđa čije sestre djeluju u župi Sv. Šime, samostanu Sv. Jeronima na Ugljanu, u župi Kraljice mira u Zemuniku, u župi Sv. Anselma u Ninu te u Preku. Nakon svete mise u crkvi Sv. Šime su bile izložene moći blaženice koja je tijekom svog životnog puta ljubavi prema Bogu, bližnjemu i potrebitima išla stopama poniznosti i vjernog služenja Isusu Kristu.
– Marija je preminula na glasu svetosti 9. srpnja 1966. godine. Pokopana je na rimskom groblju Campo Verano, a tri godine poslije njezini su zemni ostaci preneseni u kućnu kapelicu Vrhovne uprave, gdje su počivali do studenoga 1998. godine, kada su preneseni u rodno Blato i pokopani u kripti samostanske kapelice Krista Kralja u Kući matici. Družba danas ima oko 400 članica koje djeluju na tri kontinenta u 12 država, a redovnice su se posebno posvetile odgoju i školskoj izobrazbi djece i mladih, katehizaciji, njezi staraca, bolesnika i nemoćnih, misijama i župnom pastoralu.
Don Josip je izdvojio zadatak svakog kršćanina, a to je širenje Radosne vijesti te potrebu nasljedovanja Božje mudrosti u svakoj životnoj situaciji.
– U današnjem svijetu, to nije nimalo lagana zadaća. Svijet, tijelo i đavao čine sve da zatru Radosnu vijest. Međutim, ona je stoljećima i stoljećima trčala i širila se i nikada neće prestati. Danas ona treba naše noge, ruke, usta, oči, jednostavno treba nas da je nosimo i dijelimo. Uime Božje i Radosne vijesti danas se moramo suprotstaviti svijetu i grijehu, ali pri tome trebamo, upravo onako kako Isus poučava “biti mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi”, poručio je don Josip Lenkić. Također, kako je rekao župnik župe Sv. Šime, trebamo tražiti Duha Božjega da nas pouči kako da odgovorimo na konkretne zahtjeve koje život stavlja pred nas kao roditelje, djecu, prijatelje, radne kolege, svećenike, liječnike, službenike, kao one koji odlučuju i donose zakone života i još mnoge druge odgovornosti koje imamo.


Utemeljiteljica Družbe kćeri milosrđa, Trećega samostanskog reda sv. Franje


Hrvatska blaženica Marija Propetoga Isusa Petković rođena je u Blatu na Korčuli 10. prosinca 1892. godine, u imućnoj obitelji Marije i Antuna Petkovića Kovača. Nakon navršene četrnaeste godine života, 21. studenoga 1906. položila je zavjet vječne čistoće. Kad su 1919. Službenice Milosrđa napustile kuću u Blatu, na poziv Josipa Marcelića, dubrovačkog biskupa i njezina duhovnog voditelja, preuzela je skrb za tu kuću te se zajedno s nekoliko svojih kolegica, pobrinula i za ustanove njoj pripojene. Na blagdan Sv. Franje, 4. listopada 1920. na poticaj biskupa Marcelića utemeljila je Družbu Kćeri Milosrđa, Trećega samostanskog reda svetog Franje, sa svrhom da preko djela milosrđa širi spoznaju božanske ljubavi i milosrđa, a na redovničkom oblačenju dobila je ime Marija Propetog Isusa te je izabrana za vrhovnu poglavaricu Družbe.