Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kukičanje – ponos i dika otočnih žena

Autor: Dragana Glavočić

09.07.2010. 22:00
Kukičanje – ponos i dika otočnih žena

Foto: Adam VIDAS



Ovom izložbom htjeli smo skrenuti pozornost na pomalo zaboravljenu tehniku kukičanja, ali i pokazati široj javnost čar i ljepotu ručnih radova. Današnje mlade žene sve manje kukičaju, tako da je ova tehnika ostala “živa” jedino među prstima starijih žena. Žene s otoka su, unatoč teškom životu, uz kućno ognjište dugo u noć stvarale ukrasne predmete za svoj dom, istaknula je Benić
Četvrtu godinu zaredom organizirana je izložba ručnih radova žena s otoka Ugljana. Izložba je otvorena u srijedu u galeriji caffe bara “Trata” u Kalima. Svoje rukotvorine, njih ukupno 29, izložile su članice otočnih udruga Sv. Fume iz Sutomišćice, Luzor iz Preka, Kualjska žena iz Kali i Udruga žena Kukljica. Svaki ručni rad je prikladno uokviren.
Izložbu je inicirala Vesna Benić zajedno sa članicama otočnih udruga, a otvorila ju je direktorica TZ Općine Kali Mira Krešin.
– Ovom izložbom htjeli smo skrenuti pozornost na pomalo zaboravljenu tehniku kukičanja, ali i pokazati široj javnost čar i ljepotu ručnih radova. Današnje mlade žene sve manje kukičaju, tako da je ova tehnika ostala “živa” jedino među prstima starijih žena. Žene s otoka su, unatoč teškom životu, uz kućno ognjište dugo u noć stvarale ukrasne predmete za svoj dom, istaknula je Benić dodavši da se izložbom pokazalo jedinstvo i međusobna suradnja otočnih žena, koja u konačnici, pridonosi razvoju života na otoku.
Na izložbi se dogodila mala nezgoda. Naime, kukičani predmet u vlasništvu Zore Mašine je ukraden. Tako da je umjesto 30, izloženo je 29 ukrasnih kukičanih predmeta.
Zanimljivo je da je među posjetiteljima izložbe bio i bračni par iz Splita koji na otoku Ugljanu ljetuju tjedan dana i obilaze sva mjesta kako bi naišli na kakvo društveno i zabavno događanje. Konačno izložba ručnih radova prvi je događaj na koji su naišli i posjetili tijekom svog ljetovanja.
U zabavnom dijelu programa nastupile su Kualjske posestrine i Udruga “Luzor”, a poeziju je čitala Sonja Kačan i Mercedes Barić. Glumica Milena Dundov čitala je stihove Milene Rakvin Mišlov.