Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nema dokaza da je Rudi Kapović kriv!

Autor: Suzana Bandić

09.07.2010. 22:00
Nema dokaza da je Rudi Kapović kriv!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Iz provedenih dokaza tijekom dugogodišnjeg suđenja nije pronađen niti jedan dokaz koji bi upućivao na to da je Rudi Kapović počinio djela za koja ga se optužnicom teretilo
Oslobađanjem od svake odgovornosti po dvjema točkama optužnice kojima se Rudija Kapovića, bivšeg načelnika Općine Vir, teretilo zbog zloporabe položaja i ovlasti te sigurnosti platnog prometa i poslovanja, jučer je na Županijskom sudu u Zadru okončana sudska trakavica koja je trajala više od deset godina.
Županijsko državno odvjetništvo koje je zastupala Marija Rukavina
Kapoviću je na teret stavljalo da je od 1992. do 1996. godine, najprije u svojstvu tajnika Mjesne zajednice Vir, a potom načelnika Općine, izdao sebi i petnaestorici sumještana potvrdu da su platili obveze za priključak na električnu mrežu u iznosu od tadašnjih 1.500 DEM iako te obveze nisu bile podmirene. Osim toga Kapovića se teretilo i za mutne poslove oko građenja cesta na Viru čime je poduzeću GP Milna pribavio nepripadajuću imovinsku korist od oko milijun kuna.
Slučaj, koji je prvotno vodio sudac Milivoj Lasan, a u kojemu su se tijekom godina na svjedočkoj klupi izmijenili deseci svjedoka i sudskih vještaka te je proveden cijeli niz dokaznih postupaka, jučer je okončao sudac Boris Radman obrazloživši kako nisu pronađeni elementi kaznenog djela niti ikakvi dokazi koji bi upućivali na to da je Kapović uistinu i počinio kaznena djela za koja ga se teretilo. Radman je presudu temeljio ponajviše na nalazima Majde Korljan, sudske vještakinje za financije koja je u iscrpnom izvješću obrazložila kako u ovom slučaju zapravo nitko nije oštećen niti itko od Kapovića potražuje ikakva dugovanja. Osim toga, Korljan u svojoj stručnoj ekspertizi navela i kako za neke navode optužnice ne postoji nikakva dokumentacija koja bi ih potkrijepila te da Općina Vir nije bila ni ovlaštena za naplatu elektro priključaka stanovnicima i vikendašima s Vira niti je ikada potpisan takav ugovor. Iz takvih navoda stoga je Sudsko vijeće moglo samo zaključiti kako kaznenog djela nema jer ništa nije obvezivalo Kapovića da priključke naplaćuje niti postoje dokazi da je isto učinio i novac zadržao za sebe. Uz ostalo, Korljan je navela i kako je za naplatu elektro priključaka jedina ovlaštena bila Elektra Zadar koja je to i učinila, a kojoj pri ispostavi računa nije bilo bitno jesu li mještani Općini za iste platili neki iznos ili nisu pa stoga ni Elektra nije oštećena, a isto je i s tvrtkom Infrastruktura koja je bila izvođač tih radova.
Sporni iznos od oko milijun kuna za koliko je neopravdano uvećana zarada poduzeća GP Milna i to nakon što je Kapoviću istekao načelnički mandat prema mišljenju vještakinje Korljan “potpuno proizvoljno” je odredio Miroslav Gulan, Vladin povjerenik koji je nakon Kapovićeve smjene s načelničkog mjesta upravljao Općinom Vir. Gulan, međutim, nikada nije kazneno prijavljen zbog tog djela.
 


Otkriven krivac, ali prekasno


Iako je na jučerašnjoj raspravi temeljem vještačenja Majde Korljan, financijske vještakinje, utvrđeno kako je za sporni iznos od oko milijun kuna odgovoran Miroslav Gulan te da je djelo počinjeno za njegova mandata, ni policija, a ni Županijsko državno odvjetništvo Gulana nisu kazneno prijavili niti tužili. No, kako doznajemo od upućenih, to više nije ni moguće učiniti jer je slučaj otišao u zastaru.