Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ovisnica pred porodom na terapiji od 18 heptanona i tri leponexa!

Autor: Suzana Bandić

09.07.2010. 22:00
Ovisnica pred porodom na terapiji od 18 heptanona i tri leponexa!

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Centru za prevenciju 1. lipnja ispisali su joj recept za dnevnu dozu od 18 heptanona i tri leponexa kako bi lakše zaspala i još neke tablete, a u travnju je pila 26 tableta dnevno – 18 heptanona i po nekoliko leponexa i rivotrila te tako mirne duše uz blagoslov liječnika truje sebe i to nedužno, još nerođeno dijete – žali se majka ovisnice
Moja kćer treba roditi za desetak dana, a na visokoj je terapiji heptanonima i još nekim medikamentima koje joj je uredno prepisao zadarski Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika. O tome sam odlučila javno progovoriti nakon što sam u Zadarskom listu pročitala članak o borbi roditelja iz udruge “Nada” koji se peticijom protiv dugotrajne i nekontrolirane heptanonske terapije bore upravo za istu stvar za koju se ja borim već punih deset godina – ispričala nam je majka 25-godišnje trudnice koja dnevno uzima 18 heptanona, iako joj je 22. srpnja određen termin poroda. Majka ogorčeno tvrdi kako je njezina dugogodišnja borba da kćer izvuče iz pakla ovisnosti zapravo borba s vjetrenjačama koja nije urodila nikakvim plodom, a čemu su, kaže, prilično pridonijeli stručni ljudi iz institucija koje se tim problemom bave. S 15 godina kći joj je upoznala mladića koji je bio ovisnik te se uz njega i sama “navukla”. Prvi pokazatelji bili su neopravdani izostanci iz škole i loše ocjene upravo kao i kod druge djece koja upadnu u problem u toj životnoj dobi. Kad ju je pokušala dovesti u red i vratiti na pravi put kćer joj je pobjegla iz kuće i započela živjeti s tim mladićem. Stoga je počela obilaziti redom sve institucije koje su se bavile tom problematikom, no pomaka nije bilo.
– Dobila sam za vrat socijalnu radnicu, a dijete mi je upućeno psihijatru. Tamo su je tapšali po ramenu i odmah joj šakom i kapom podijelili hrpu recepata za tablete počevši od onih za smirenje, spavanje, antidepresive i tko zna što sve ne. Svaka njezina nova pritužba na neki problem završila je još jednim receptom za lijek i tako u nedogled – prisjeća se majka ovisnice tvrdeći kako se situacija ni do danas nije promjenila pa tako neki liječnici njezinoj kćeri, iako im dolazi s trbuhom do nosa, i dalje dijele terapiju bez puno pitanja.
– U Centru za prevenciju 1. lipnja ispisali su joj recept za dnevnu dozu od 18 heptanona, tri leponexa kako bi lakše zaspala i još neke tablete, a u travnju je pila 26 tableta dnevno – 18 heptanona i po nekoliko leponexa i rivotrila te tako mirne duše uz blagoslov liječnika truje sebe i to nedužno još, nerođeno dijete – žali se majka 25-godišnjakinje koja je vidjevši tu količinu osobno kontaktirala liječnika čije je ime stajalo u potpisu recepta te ga upitala kako to može činiti. Odgovor koji je dobila glasio je da bi njezina kći da joj to ne daju bila na heroinu.
Osim na liječnike u Centru za prevenciju roditelji ove ovisnice pred porodom, inače dobro situirani intelektualci koji nisu štedili niti novac, niti vrijeme u potrazi za “spasom svog djeteta”, ogorčeni su i na doktora Slavka Sakomana koji im je u tri navrata liječio kćer.
– Još dok smo ja i moj suprug vjerovali u kćerino “izlječenje” ona je s detoksa u “Vinogradskoj” gdje ju je vodio osobno doktor Sakoman izašla s deset heptanona i još hrpom drugih lijekova i to u tri navrata – priča majka koja je u posljednje vrijeme u kontaktu s kćeri, no definitivno je, kaže, digla ruke od pokušaja da ju izvuče iz problema i izgubila svaku nadu da je to uopće i moguće putem postojećih institucija uhodanim načinom “liječenja”, a njezina kćer sama nema snage prekinuti agoniju ni zbog same sebe, a ni zbog djeteta koje uskoro donosi na svijet.
U Centru za socijalnu skrb s ovim slučajem do jučer nisu bili upoznati, a kako doznajemo iz zadarskog rodilišta, oni su prije dva dana upozoreni na dolazak rodilje-ovisnice o heptanonu. Kontaktirali su ih iz Centra za prevenciju, no tek nakon što je njih na taj problem upozorila majka kazavši im i da će s cijelom pričom izići u javnost. Na odjelu za novorođenčad gdje se bebe ovisnica podvrgavaju tretmanu odvikavanja, novorođenčad s apstinentskom krizom nisu rijedak slučaj, a trenutačno ih imaju dvoje u tretmanu. Jedna je majka tijekom trudnoće koristila subotex, a druga metadon, rekli su nam, no uglavnom uz to rodilje-ovisnice imaju i hepatitis. Većina njih svoju ovisnost pred liječnicima skriva pa se to otkrije tek kad beba upadne u apstinentsku krizu što se manifestira nemirom i plačom jer je apstinencija bolna i za novorođenčad jednako kao i za odrasle osobe.
 


Dijete će prodati za 1.500 eura?!


– Srce mi puca, ali i jučer sam ju potjerala k’o psa. Došla mi je u ured s tim velikim trbuhom i upitala me koju kunu. Dala sam joj deset i rekla joj da razmisli još jednom o svom životu i što radi sebi i tom djetetu. Samo me je pogledala i dobacila mi da će djetetu biti dobro, da je preko oglasa u novinama našla ženu koja će ga odmah nakon poroda uzeti i da će njoj dati 1.500 eura – ispričala je majka ovisnice pred porodom.




 


Centar za socijalnu skrb odredit će nadzor


Procedura liječenja novorođenčeta, kojem je majka tijekom trudnoće koristila opijate, traje dva do tri tjedna, rekli su nam na odjelu zadarske neonatologije, a provodi se na način da se početna doza medikamenata smanjuje do nule. Tada se obavještava Centar za socijalnu skrb koji propisuje mjeru nadzora i nadalje preuzima brigu o djetetu na način da provodi kontrole te procijeni je li majka sposobna skrbiti o svom djetetu ili nije.