Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Trebaju nam još dva igrača, jedan vezni i lijevi bočni

Autor: Šime Ćurko

09.07.2010. 22:00
Trebaju nam još dva igrača, jedan vezni i lijevi bočni

Foto: Vedran SITNICA



Imamo tanak igrački kadar i dogode li nam se kakve ozljede ili kartoni bit ćemo u problemima – upozorava Zebić
Nekim trenerima kada komentiraju poraz svoje momčadi nakon utakmice zna se omaknuti objašnjenje poput onog “prerano smo poveli, pa nas je to poremetilo”. Ne znamo što o ovoj teoriji misli Dalibor Zebić, trener nogometaša Zadra, ali ono što je njegova momčad pokazala na posljednje četiri prijateljske utakmice (Nafta 2:0, ZTE 1:0, Kaposvar 3:1, Sigma 1:1) djeluje gotovo nestvarno. Dobro, možda je nestvarno preteška riječ, možda je Zadar zaista “prerano poveo”, ali Zadar je malo kada izgledao ovako dobro na pripremama. S tom će se tvrdnjom složiti i Zebić.
– Teško je o trening utakmicama govoriti u superlativima, ali mi smo jako zadovoljni s proteklih deset dana u kojima smo odigrali četiri utakmice s vrlo kvalitetnim i motiviranim protivnicima. Ostvarili smo tri pobjede i jedan neriješeni ishod, primili smo dva gola, a postigli sedam i, ono što je najvažnije, rezultat je pratila i dobra, jednim dijelom i odlična igra cijele momčadi – kaže Zebić koji je u Sloveniju otputovao s nizom nepoznanica. Primjerice onom kako će posložiti zadnju liniju. Igrati s korektorom, ili bez njega, Zebić je nakon Moravskih Toplica prelomio.
– Naša je prva opcija igra s korektorom u zadnjoj liniji, a to znači da ostajemo u rasporedu 3-5-2. Prvo rješenje na korektoru je Skočibušić, a i Con je potvrdio da može kvalitetno odigrati na toj poziciji. Kad je Skočibušić zadnji čovjek, stoperi će biti Puljić i Con. Glumac je otputovao na pripreme reprezentacije do 19 godine koju očekuje Europsko prvenstvo i izvjesno je da neće nastupiti u prvom, a možda i u drugom kolu.
Došao Pezo
Opciju 4-4-2 Zebić, također, nije otpisao.
– Na treninzima uigravamo i tu formaciju koja bi nam u nekim utakmicama mogla dobro doći, posebno onda kada budemo lovili rezultat.
Prva momčad je već praktički položena, Zebić nakon Slovenije nema mnogo dvojbi.
– Na desnom boku mjesto je izborio Peraić, koji je u prednosti ispred Bilavera. Pokušali smo i sa Sarićem na toj strani i pokazalo se da u budućnosti možemo i na njega računati. Najmanja konkurencija je na lijevom boku gdje je Perica Šare odigrao većinu utakmica. Opcija s Gregovom na toj poziciji nije dobra, očito Gregovu više odgovara mjesto lijevog veznog koje je igrao u Raštanima, a nama za lijevu stranu treba klasičan bočni igrač. Zato se i dalje nadam da ćemo dovesti još jednog lijevog bočnog jer smo ovako ostali samo na Šari, a to je igrač koji je ovo ljeto izašao iz juniorske selekcije.
Najveća gužva je na zadnjem veznom gdje će biti mjesta za dvojicu igrača. Jedan od njih bit će Banović, a drugi će se tražiti između Jerbića, Begonje i Milina te novopridošlog Tonija Peze, kojeg je Hajduk posudio do zime.
– Na zadnjem veznom imamo najviše igrača i sada samo trebamo pravilno procijeniti koji će nam igrači biti najpotrebniji na tom mjestu za određene utakmice.
Traži se fantazist
Iako u momčadi ima sve bolje Ivana Ćurjurića i Antonija Mršića, koji se nameću kao rješenje na poziciji središnjeg veznog igrača, tzv. fantazista, Zebić smatra da mu i u tu treba još jedan igrač.
– Ćurjurić je u posljednje dvije utakmice zabio tri gola i s njim sam, kao uostalom i s Mršićem, zadovoljan. Bez obzira na to još jedan pravi vezni igrač bi nam dobro došao. Uostalom, imamo tanak igrački kadar i pogode li nas kakve ozljede ili kartoni bit ćemo u problemima. To se pokazalo prošlog proljeća kada smo ostali bez Puljića, pa Skočibušića, Santinija i još nekih igrača. Kad se to dogodilo i naša se igrala potpuno raspala.
U napadu tri igrača bore se za dva mjesta. Zanimljivo je da je Terkeš u posljednje vrijeme više bio na klupi nego na terenu gdje su uglavnom igrali Gospić i Santini.
– Terkeš je stalno na izlaznim vratima i zato su više igrali Santini i Gospić. Santini je odigrao na svojoj razini, a Gospić je potvrdio naša očekivanja kad smo ga dovodili. Protiv Sigme ga je uhvatio umor jer su ovo naporne pripreme za svakog igrača koji dođe iz Treće lige. Ne znam što će biti s Terkešom, osim što znam da mu svi želimo da nađe pravu ponudu i pokuša negdje u inozemstvu. Ako se to ne dogodi znamo što od njega na jesen možemo dobiti.
 


Gluić ispred Ježine


Možda i najveće iznenađenje u odnosu na prošlu sezonu dogodilo se na poziciji vratara gdje se Gluić probio ispred Ježine.
– Gluić je odradio sve treninge, branio je na većini utakmica, dok je Ježina imao problema s ozljedama i branio je samo na posljednje dvije utakmice. Ježina još ima prilike za mjesto u prvih 11, ali da je sutra utakmica s Varaždinom branio bi Gluić.




 


Još Raštane i Dugopolje


Do početka sezone još su dva tjedna u kojima će Zadar odigrati dvije prijateljske utakmice. Za srijedu se dogovara gostovanje u Raštanima, a u subotu Zadar putuje u goste Dugopolju nakon čega 24. srpnja počinje “ono pravo”, a to je borba za prvoligaške bodove.


 


Otpadaju Sarić, F. Bilaver, Torbarina i Šimurina


Premda “o tome treba još razgovarati s Upravom” Zebić je dao naslutiti koji mladi igrači do kraja priprema neće raditi s prvom momčadi.
– Sarić, F. Bilaver, Torbarina i Šimurina (svi 1992. godište pr.a) će se vratiti u juniorsku selekciju. S nama su bili gotovo mjesec dana i to će im sigurno koristiti, a mi smo se u tom razdoblju još više upoznali s njihovim mogućnostima. Za sada neće biti s prvom momčadi, ali kad počne sezona u slučaju izostanka nekih igrača moguće je da ćemo neke od njih povući u prvu momčad.


 


Terkeš novi kapetan


S obzirom da je Jakov Surać, dugogodišnji kapetan, i dalje u pritvoru (akcije Offside), trebalo je izabrati novog kapetana.
– Kapetan će biti Terkeš, njegov zamjenik je Josip Bilaver, a u slučaju da nema nijednog od ta dva igrača kapetan će biti Puljić.
Zašto Milina, koji ima najduži staž u prvoj momčadi, nama među potencijalnim vlasnicima kapetanske trake?
– Milin je u kadru igrača na koje računamo, ali s obzirom da smo se na zadnjem veznom odlučili za mlađe igrače za sada Milin nije u prvom planu. Za sve ostalo Milin može razgovarati s ljudima u klubu.