Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Država za sve hrvatske otoke ima samo 13 milijuna kuna

09.07.2012. 22:00
Država za sve hrvatske otoke ima samo 13 milijuna kuna


Otočani dodatna državna sredstva za vodu mogu očekivati tek ako se proglasi elementarna nepogoda, zaključak je koji se nameče nakon današnje proširene sjednice Otočnog sabora koja je održana u velikoj vijećnici Grada Zadra. Novca za subvencioniranu vodu ima najviše do kraja srpnja prema riječima direktora Vodovoda Zadar Tomislava Mateka. S druge strane država je u ovoj godini odredila trinaest milijuna kuna za otoke i novca više nema, kako je rekao voditelj odjela u sektoru za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja Milivoj Bratinčević koji je jučer autobusom poslan u Zadar.
Predstavnici otočana danas su ostali bez odgovora na sva bitna pitanja jer na njih Bratinčević nije smio odgovarati zbog svoje nižerangirane pozicije u ministartsvu. Osobito se čekao odgovor na ono najbitnije, a to je što će biti s vodoopskrbom nakon šte se potroši novac za subvenciju vode, konkretno hoće li Ministarstvo u tom slučaju osigurati dodatna sredstva.
– Ja sam samo državni službenik i na to vam pitanje ne mogu odgovoriti, odgovorio je Bratinčević.
Prema njemu novac iz državnog proračuna može se osigurati s drugih pozicija ako se proglasi elementarna nepogoda i da je za takve scenarije u pripremu već stavljena vojska.
– U pripremu je stavljena Hrvatska ratna mornarica s njihovim vodonoscem, rekao je Bratinčević.
Kakvu pomoć od vodnosca HRM mogu očekivati otočani najbolje je predočio Mladen Karaman, vlasnik jednog od tri domaća vodonosca kojima se opskrbuljuju otoci, koji je kazao da on vodom ospkrbljuje Hrvatsku vojsku na otoku Žirje.
Prvi čovjek Lokalne akcijske grupe Mareta Ivo Moković, predstavnik MO Veli Iž Ante Novaselić i predstavnik Olibljana Danijel Telesmanić Did govorili su u ime svih otočana kada su kazali da ih je država zaboravila.
– Živjeti na otoku je isto kao živjeti u ratu, zaključio je Telesmanić dok se drugi pitaju kako u 21. stoljeću razvijati turizam i poljoprivredu kao jedine ostatke gospodarstva na otocima bez vode.