Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pukovnik Karol Lučan novi je zapovjednik zrakoplovne baze Zemunik

09.07.2012. 22:00
Pukovnik Karol Lučan novi je  zapovjednik zrakoplovne baze Zemunik


Novi zapovjednik baze, pukovnik Karol Lučan, rođen je 18. siječnja 1966. u Vukovaru. Pripadnik je OS RH od 1991. godine, a u Domovinskom ratu bio je pilot helikoptera u eskadrili u Divuljama. Na dužnost zapovjednika 93. zrakoplovne baze dolazi nakon završene Ratne škole “Ban Josip Jelačić”
U vojarni Zemunik danas je održana  svečana primopredaja dužnosti zapovjednika 93. zrakoplovne baze HRZ-a i  PZO-a, između dosadašnjeg  zapovjednika brigadira Miroslava Kovača i novog zapovjednika pukovnika Karola Lučana.
Dosadašnji zapovjednik,  brigadir Miroslav Kovač, zapovijedao je bazom u zadnjih pet godina, a od 1.  srpnja imenovan je načelnikom stožera HRZ-a i  PZO-a. Nakon svečane predaje stijega postrojbe zapovjednik HRZ-a i PZO-a, brigadni general Dražen Šćuri,  je kazao kako 93. zrakoplovna baza stvara pilotski  kadar za potrebe cijelog  HRZ-a i PZO-a, provodi humane misije za potrebe zajednice kroz gašenje požara  iz zraka, medicinske letove  traganja i spašavanja te  pruža potporu Obalnoj  straži i aktivno sudjeluje u  međunarodnim mirovnim  misijama. U kontaktima i  aktivnostima s drugim  oružanim snagama NATO-a  i partnerskim zemljama, 93.  zrakoplovna baza prepoznata je kao postrojba visokih  potencijala i mogućnosti, a  kao granu HRZ i PZO te OS  RH u cjelini na najbolji  način prezentira kroz nastupe akrogrupe “Krila Oluje”.
– Sve su to prepoznatljive  misije koje ovu postrojbu  čine stožernom postrojbom  grane HRZ-a i PZO-a, kazao je general Šćuri koji je  zahvalio dosadašnjem zapovjedniku Kovaču na uspješnom vođenju postrojbom, dok je pukovniku  Lučanu zaželio puno energije, dobrih odluka i kvalitetno vođenje i zapovijedanje 93. zrakoplovnom bazom.
Novi zapovjednik baze,  pukovnik Karol Lučan,  rođen je 18. siječnja 1966. u  Vukovaru. Oženjen je i otac  je troje djece. Pripadnik je  OS RH od 1991. godine, a u  Domovinskom ratu bio je  pilot helikoptera u eskadrili  u Divuljama.
Tijekom službe u  Oružanim snagama obnašao  je između ostalog dužnosti  zapovjednika 20. transportne eskadrile u 95. zrakoplovnoj bazi, pomoćnika  vojnog izaslanika RH u  SAD-u, stožernog časnika  za odnose s NATO/PFP u  Upravi za obrambeno planiranje i međunarodnu vojnu suradnju te načelnika  Ureda zapovjednika HRZ-a  i PZO-a.
Na dužnost zapovjednika  93. zrakoplovne baze dolazi  nakon završene Ratne škole  “Ban Josip Jelačić”. Za postignuća u službi više je puta  pohvaljivan te odlikovan  Spomenicom Domovinskog  rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina,  Redom hrvatskog trolista te  medaljama Oluja i Ljeto.
Završio je više vojnih izobrazbi u SAD-u, Austriji,  Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj. Pukovnik Lučan diplomirani je inženjer prometa, smjer aeronautika i  kapetan transportnih i borbenih helikoptera.