Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tridesetak zadarskih statista našlo posao u češkoj TV seriji

09.07.2012. 22:00
Tridesetak zadarskih statista našlo posao u češkoj TV seriji


Ovih se dana u Zadru i okolici snimaju scene za završne epizode četvrte sezone televizijske serije “Vyprávej” (Pričaj). Riječ je o najgledanijoj TV seriji u Republici Češkoj, koja ima gotovo 2,000.000 gledatelja
Scene za završne  epizode četvrte sezone televizijske serije “Vyprávej”  (Pričaj), u produkciji češke  televizije i kuće Dramedy  Production, ovih se dana snimaju u Zadru i okolici. Riječ  je o najgledanijoj TV seriji u  Republici Češkoj, koja ima  gotovo 2,000.000 gledatelja.  Snimanje je započelo još  2009. godine, a do sada je  prikazano 68 epizoda. Serija i  njeni glumci su nekoliko puta  na televizijskom festivalu u  Monte Carlu odnijeli glavne  nagrade. Iako će mnogi pomisliti da je riječ o sapunici  poput “Larinog izbora”, seriju  “Vyprávej” prije bismo mogli  usporediti s “Malim mistom”.  Kako nam je pojasnila Zuzana Konradova, voditeljica  produkcije, serija je mješavina drame i humora, takozvani dramedy žanr, koja prati  život dviju obitelji kroz nekoliko desetljeća.
– Priča počinje davne 1964.  godine, vjenčanjem dvoje  mladih studenata Karela i  Eve, njegove ljubavi s fakulteta te rođenjem njihova sina  Jana. Ujedno, priča prati i  život Karelovih roditelja. Te  dvije obitelji, mlada i stara  obitelj Dvorak, prolaze kroz  brojne životne situacije, od  sretnih do tužnih, a sve to  isprepleće se i s političkim  situacijama kroz koje je  Češka prolazila kroz pet desetljeća. Redatelj serije je Bisi  Arichtev, a u glavnim ulogama su Roman Vojtek i Andrea Kerestešová, kaže Zuzana Konradova.
Na pitanje zašto su izabrali  Zadar kao jednu od lokacija  za snimanje, kaže nam:
– Kao što Hrvati dobro znaju, Česi su za vrijeme komunizma bili vrlo ograničeni  izborom destinacija za ljetovanje. Jedna od njih bila je  bivša Jugoslavija, također, zemlja pod komunističkim  režimom. Zadar smo izabrali  na preporuku redatelja i producenta Sergeja Stanojkovskog, čija je produkcijska  kuća Avvantura ujedno i hrvatski koproducent serije.
Sergej Stanojkovski kaže  kako neki od njegovih kolega  s praške filmske akademije  također rade na seriji, a nakon što su menadžeri za lokacije vidjeli snimke Zadra i  okolice, nimalo nisu dvojili  gdje će snimati.
– Ekipa je jako zadovoljna,  a unatoč velikoj vrućini, snimanje teče bez poteškoća.  Jučer smo snimali u okolici  Obrovca i Maslenice, a danas  snimamo na zadarskom Poluotoku. U snimanju sudjeluje i 30-ak zadarskih statista, a za njihov casting najzaslužniji je zadarski glumac  Jure Aras, koji se i sam pojavljuje u epizodnoj ulozi  uličnog svirača. Ono što nas  posebno veseli jest što će ovu  epizodu vidjeti oko dva milijuna ljudi što je, vjerujem,  sjajna promidžba Zadra i  okolice. Radnja ove epizode  događa se 1989. godine tako  da sve ima neki “retro look”,  ali oni najljepši prizori Zadra  i okolice dominiraju, kaže  Stanojkovski.
Ukoliko govorite ili dobro  razumijete češki jezik, ovu  vrlo popularnu seriju možete  pratiti i na internetu na stranicama http://www.ceskatelevize.cz.