Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

More među najčišćima u Europi

Autor: Valentina Mlađen

09.07.2013. 22:00
More među najčišćima u Europi

Foto: Marin GOSPIĆ



Rezultati su na istoj razini kao i lani što je zapravo bilo i za očekivati. Možda su čak i bolji s obzirom na to da je ove godine zbog nešto nepovoljnijih vremenskih uvjeta bilo manje kupača nego lani. Naše more i dalje je među najčišćima u Europi – kaže Benito Pucar- voditelj Službe za mikrobiologiju i parazitologiju u zadarskom HZJZ-u


More uz plaže u Zadarskoj županiji i ove je godine odlične kakvoće za kupanje. Potvrdila su to do sada već četiri ispitivanja na više od 80 lokacija koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo – Zadar, Služba za mikrobiologiju i parazitologiju.
Ispitivanja kakvoće mora počela su 20. svibnja ove godine, a trenutačno se provodi četvrto ovogodišnje ispitivanje kakvoće na 87 točaka diljem Zadarske županije, od čega se 26 uzoraka uzima na zadarskim plažama. Dosadašnji rezultati i više su nego zadovoljavajući.
– Rezultati su na istoj razini kao i lani što je zapravo bilo i za očekivati. Možda su čak i bolji s obzirom na to da je ove godine zbog nešto nepovoljnijih vremenskih uvjeta bilo manje kupača nego lani. Naše more i dalje je među najčišćima u Europi i kupači se mogu kupati bez straha, kaže Benito Pucar voditelj Službe za mikrobiologiju i parazitologiju u zadarskom HZJZ-u.
Tijekom prvoga ovogodišnjeg uzorkovanja od 87 uzoraka, 86 je ocijenjeno ocjenom izvrsno, a samo jedan uzorak, uzet u Posedarju kraj Branimirove obale, ocjenom dobro. Tijekom drugog ispitivanja od istog broja uzoraka 85 je dobilo ocjenu izvrsno, plaža Jadran u Zadru dobila je ocjenu dobro, a plaža u Donjem Karinu ocjenu zadovoljavajuće. U trećem ispitivanju situacija je bila ista, zadovoljavajućom je ocijenjeno more na plaži Donji Karin, a ocjenom dobro u mjestu Seline kod Starigrada. Četvrto ispitivanje još uvijek je u tijeku, a dosadašnji rezultati pokazuju kako je od 46 uzoraka ocjenu izvrsno dobilo 45, dok je plaža Jadran u Zadru ocijenjena zadovoljavajućom ocjenom.
– Što se tiče Jadrana radi se o dosta prometnom području i moguće je da smo naišli na onečišćenje iza nekog broda i to pokupili, dok je stanje u Karinu zasigurno posljedica velikih kiša i dotoka vode s Velebita koja se tamo ulijeva. Ipak, treba napomenuti kako su i ove ocjene zadovoljavajuće još uvijek u parametrima prihvatljivim za kupanje i nikakve opasnosti nema, zaključio je Pucar.