Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Poplave u Europi “potopile” apartmanske goste

Autor: Valentina Mlađen

09.07.2013. 22:00
Poplave u Europi “potopile” apartmanske goste

Foto: Zvonko KUCELIN



Cijela Hrvatska bilježi turistički porast u iznosu od pet posto, a Zadarska županija rekorder je s čak 15-postotnim porastom – najnoviji su podaci kojima se pred neki dan pohvalio ministar turizma Darko Lorencin. I dok ministar zadovoljno trlja ruke, iako bi se najveće zasluge oko dovođenja turista mogle pripisati prekrasnoj zemlji koju imamo, kao i radu terenskih turističkih djelatnika koji s turistima svakodnevno komuniciraju, nisu svi tako zadovoljni rekordnom sezonom.
 Mali privatni iznajmljivači prisjećaju se kako je nekad sezona znala biti puno bolja, a na početku srpnja obilježenog burom, koja spušta temperaturu mora, svi se još sjećaju i jednog od gorih lipanja u turističkoj Hrvatskoj.
– Može se reći da je potražnja nešto manja, osobito je to bilo vidljivo u lipnju zbog loših vremenskih uvjeta, ali i poplava u Europi zbog kojih smo imali dosta otkaza te nije bilo onog tipičnog last minute bookinga, kaže Goran Šegvić iz booking agencije Argos Travel Agency, na Putu Dikla, koja na tom području posluje sa stotinjak privatnih iznajmljivača.
S last minute bookingom problema nisu imali hoteli kojima posao, čini se, jako dobro ide.
Iz uprave Falkensteiner hotela kažu kako je sve na razini prošle godine, popunjenost je više-manje stalna, a i ove je, kao i u posljednjih nekoliko godina, last minute booking izrazito popularan te svakim danom pribrajaju kojeg gosta više.
– Zadovoljni smo dosadašnjim brojkama, a kako je srce sezone tek pred nama očekujemo još bolje rezultate. Naravno, mi imamo i svoje stalne goste koji se vraćaju, a uvijek nam stižu i novi gosti preko agencija s kojima uspješno poslujemo, kažu iz Uprave.
Relativno zadovoljni su i iz malog obiteljskog Hotela Vicko u Starigradu koji je u predsezoni, do srpnja, zabilježio porast od čak 10 posto, dok su ostali u okolici bilježili pad od oko 15 posto.
– Na žalost ove godine vidi se pad posjećenosti u Starigrad Paklenici i to iz očitih razloga. Gosti nam se tuže da bi potrošili, ali nemaju gdje i ne mogu platiti jer više nigdje ne uzimaju eure od kada je uvedena fiskalizacija. A da paradoks bude veći subotom i nedjeljom ne rade mjenjačnice, kao ni pošta ili slične javne institucije. Sad kad je loše vrijeme s burom, pa čak i kišom, vidi se pad jer nema alternative, kaže Katić ističući kako je srpanj do sada višestruko podbacio. Najveći razlog su, po povratnoj informaciji koju imaju od gostiju poplave zbog kojih su u zadnji tren počeli otkazivati rezervacije.
– S jedne strane tu su poplave u Europi, a s druge loše vrijeme kod nas. Evo već četiri dana puše bura, gosti se ne mogu kupati, ne voze izletnički brodovi, a zbog prevelikih razlika u temperaturi džipovi ne idu na Velebit, kaže Katić ipak napominjući kako u obiteljskom hotelu Vicko svake godine povećavaju kvote zahvaljujući originalnoj ponudi i programima.
I dok će se veliki već nekako snaći, najteže će i ove godine biti malima kojima je sezona dodatan izvor prihoda i koji iznajmljuju uglavnom jedan, do dva apartmana te tako pokrivaju rupe u budžetu kroz godinu ili ulažu u neophodne popravke. A takvi se najčešće najmanje i bune.