Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gužva velika, a zarada mala

Autor: Julijana Bačić

09.08.2009. 22:00
Gužva velika, a zarada mala


Danas ima dosta i turista, ali oni više fotografiraju, a manje kupuju, kazao nam je jedan od trgovaca drvenim proizvodima koji je u Benkovac došao iz susjedne Ličko-senjske županije
Jučer je u Benkovcu održan još jedan tradicionalni Benkovački sajam. Kao i obično, sajam je privukao mnoštvo posjetitelja, a u ljetnim mjesecima na sajam dođu i brojni turisti. Ipak, na nezadovoljstvo trgovaca koji redovito prodaju svoje proizvode na sajmu, mnogi na sajam dolaze isključivo razgledavati pa gužva oko štandova ne znači i dobru zaradu.
Svega pomalo
– Najviše prodamo svojih proizvoda baš ovdje u Benkovcu i to u srpnju i kolovozu. Iako idemo po sajmovima diljem Hrvatske, najbolje zaradimo u Benkovcu i to upravo ljeti. Danas ima dosta i turista, ali oni više fotografiraju, a manje kupuju, kazao nam je jedan od trgovaca drvenim proizvodima koji je u Benkovac došao iz susjedne Ličko-senjske županije.
Iako je benkovački sajam u prošlosti bio isključivo stočni, u posljednjih nekoliko godina on se sve manje može nazvati stočnim sajmom jer je osim stoke, na sajmu mnoštvo drugih proizvoda: od odjeće i obuće, preko raznih kućanskih pomagala, do hrane. Između ostalog, na nekoliko mjesta na sajmu se prodaju i antikviteti. Predmeti stari i po nekoliko desetaka godina, mogli su se jučer pronaći i na štandu Josipa Kudrnovskog iz Vodica koji se zajedno sa svojom suprugom, prikupljanjem i prodajom antikviteta bavi više od četrdeset godina.
– Rado dolazimo prodavati naše predmete u Benkovac. Najstariji predmet koji smo danas donijeli tu jest sat iz 1914. godine. Svi predmeti koje prodajemo bili su na procjeni i točno se zna koliko su stari, a također svaki predmet nosi i svoju priču koju, nažalost, kupcima na ovakvim mjestima nemamo priliku u cijelosti ispričati, kazao je Kudrnovski. Na njegovu štandu mogle su se pronaći brojne ukrasne posude, satovi, vaze, šalice, stari nakit, ali i pozlaćeni pehar star tridesetak godina koji se dodjeljivao pobjedniku maratona dugog čak 100 kilometara.
Nezaobilazna janjetina
Na Benkovačkom sajmu jučer je svoje proizvode izlagala i Peka Zelić. Prilikom prodaje Peka ne gubi vrijeme, već i na sajmu izrađuje dijelove tradicionalne narodne nošnje benkovačkog kraja. Odjevena u jednu takvu, Peka svakog desetog u mjesecu otprilike na istom mjestu prodaje upravo svoje rukotvorine.
– Danas su mnogi turisti dolazili razgledavati nošnje koje sama izrađujem, neki su i kupili ručno izrađenu torbicu, čarape ili neki treći odjevni predmet. Godinama prodajem svoje proizvode na sajmu i mislim da upravo ovo što ja sama izrađujem ima posebnu vrijednost jer je riječ o tradicionalnim odjevnim predmetima, koji se ne mogu kupiti u trgovinama, kazala je Peka.
Osim starijih izlagača na sajmu ima i onih mlađih koji rado zamijene svoje roditelje dok oni uzimaju predah u hladovini, najčešće uz janjetinu i pjesmu. Na Benkovačkom sajmu u ponudi je uvijek i bez iznimke janjetina, koja je gotov stekla status benkovačkog branda. Rijetki su tako oni koji uspiju odoljeti njenom mirisu dok prolaze sajmom, pa ne čude velike gužve na svim mjestima na kojima se janjetina jučer prodavala.
O recesiji se na još jednom uspješno održanom Benkovačkom sajmu, kako se čini, nije previše razmišljalo, niti su se njezine posljedice osjećale.