Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar se predstavlja u Štipu

Autor:

09.08.2009. 22:00
Zadar se predstavlja u Štipu


Na put u Makedoniju kreću Ivo Govorčin, slikar, predsjednik HDLU Zadar, Tomislav Marijan Bilosnić, književnik i slikar, predsjednik Skupštine HDLU Zadar i Nikola Knežević, učenik osnovne škole “Šimun Kotičić Benja”
Zadarski likovni umjetnici predstavit će se sa svojim radovima u makedonskom gradu Štipu na poznatoj kulturnoj manifestaciji Štipsko kulturno ljeto 2009. Program pod kojim su najavljeni zadarski umjetnici nosi naziv “Zadar se predstavlja”.
Izložbom zadarskih slikara, kako je već najavljeno u programima i medijima, na svečani način bit će zatvoreno Štipsko kulturno ljeto, tako što će se u štipskim galerijskim prostorima predstaviti četrdesetak zadarskih slikara, članova HDLU Zadar. To su abecednim redom: Ivo Bavčević, Jagoda Beader-Maričić, Tomislav Marijan Bilosnić, Nives Brajković, Zvonko Čulina, Ane Denona, Dinko Denona, Stipe Golac, Ivo Govorčin, Zvonko Govorčin, Mislav Hoolos, Ante Jaša, Dragan Jelavić, Ines Jurin, Inga Budimir, Anas Kolega, Konstantin Kostov, Karolina Kuler-Čulina, Dragan Kwiatkovski, Mate Ljubičić, Đano Martinović, Vladimir Medanić, Višnja Mihatov Barić, Sergije Mihić, Bogdan Mogilevsky, Eduard Pavlović, Senka Radić, Valentino Radman, Vanja Relja, Svan Riedl, Zita Rončević Švaljek, Elena Špralja-Saladini, Joso Špralja, Ivan Šulić Brko, Josip Švaljek, Antun Boris Švaljek, Marija Višić-Guina, Stipe Zrilić, Nevenko Žunić i Boris Žuža. Slikarima će se pridružiti i Nikola Knežević, učenik 8. razreda osnovne škole “Šimun Kozičić Benja” u Zadru, koji je dobio međunarodnu nagradu za svoju sliku “Tonska gradacija boja”.
Na put u Makedoniju tako kreću Ivo Govorčin, slikar, predsjednik HDLU Zadar, Tomislav Marijan Bilosnić, književnik i slikar, predsjednik Skupštine HDLU Zadar i Nikola Knežević, učenik osnovne škole “Šimun Kotičić Benja”.
Uz svečano otvaranje izložbe zadarskih slikara 14. kolovoza, kojemu će, kako se već zna, nazočiti mnogi ugledni i poznati makedonski politički, javni i kulturni djelatnici, programom je predviđeno i niz drugih događanja, kao što je prijam Ive Govorčina i T. M. Bilosnića kod gradonačelnika Štipa, predstavljanje u Gradskoj knjižnici, razgovori s makedonskim slikarima i kulturnim djelatnicima o mogućnostima daljnje suradnje, i slično.
Kako su Gradska knjižnica u Štipu i Gradska knjižnica u Zadru potpisnice povelje o međusobnoj suradnji, to će uz izložbu članova HDLU Zadar, biti razmjenjena i izdavalačka i slična iskustva, kao i izdanja izdavalačkih kuća oba Grada. U tom će programu zasebno nastupiti književnik Tomislav Marijan Bilosnić, kao predsjednik Ogranka DHK Zadar i predsjednik Udruge 3000 godina Za dar.
Dan prije, 13. kolovoza, zadarski će gosti posjetiti i grad Sv. Nikole, gdje će također biti predstavljeni. Književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić ovdašnjoj će javnosti biti predstavljen u Štipu i sv. Nikoli s makedonskim izdanjima svojih knjiga, zbirkama pjesama “Tigar” i “Ljubavnici iz Aleksandrije”, te romanom “Ispovijed isuvišna čovjeka”. Ujedno će u Makedoniji biti predstavljena i zbirka “Molitve” za koju je Bilosnić dobio prestižnu nagradu “Tin Ujević”.
Tijekom boravka u Makedoniji članovi HDLU Zadar posjetit će i Grad Tetovo gdje će, na poziv ovdašnje Galerije, dogovoriti slijedeći svoj nastup, odmah po zatvaranju izložbe u Štipu.
U duhu poruke domaćina, koji se raduju nastupu zadarskih umjetnika na priredbi nazvanoj ZADAR SE PREDSTAVLJA, a koji bi im svojim nastupom trebali “donijeti dobro raspoloženje, miris mora, zraka i sjaj Zadarske županije”, i zadarska umjetnička karavana koja kreće put Makedonije najavljuje uspješno predstavljanje Zadarske županije i Grada Zadra ovom svojom međunarodnom suradnjom.