Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Aluflexpacku opasne kemikalije, a u Adriji neodržavana oprema

09.08.2011. 22:00
U Aluflexpacku opasne kemikalije, a u Adriji neodržavana oprema


Adriji je naloženo čišćenje masnoća, utvrđivanje sastava ispuštenih otpadnih voda u more, plutajuća brana za postavljanje oko interventnog obalnog ispusta i dr.
Inspekcijski nadzori u Adriji d.d. i Aluflexpacku završili su optužnim prijedlozima protiv obje tvrtke, kako stoji u Godišnjem izvješću o koordiniranim inspekcijskim nadzorima u području okoliša za 2010. koje je nedavno objavilo Ministarstvo zaštite okoliša.
U Aluflexpacku tijekom nadzora sanitarne inspekcije nije predočeno rješenje Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji za korištenje i skladištenje opasnih kemikalija koje su zatečene u objektu, zbog čega je podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zadru protiv tvrtke, te odgovorne osobe u njoj. U Adriji je inspektor rada podnio optužni prijedlog s ukupno pet prekršaja protiv pravne osobe zbog utvrđenih nedostataka. Također, elektroenergetska inspekcija podnijela je optužni prijedlog protiv odgovorne i pravne osobe Prekršajnom sudu u Zadru zbog uočenih nedostataka na trafostanici TS 10/0,4 kV. U obje tvrtke optužni prijedlog podnesen je jer se oprema pod tlakom ne održava u skladu s Pravilnikom o pregledu i ispitivanju opreme pod tlakom.
Adriju, kad je riječ o utjecaju na okoliš, u zadnje vrijeme većina povezuje s masnim mrljama na moru koje se javljaju u tom dijelu grada. Tamošnjoj upravi vodopravna inspekcija naredila je: očistiti ranije korišteni odjeljivač masnoća za obradu otpadnih voda, očistiti betoniranu obalu unutar lučice od nakupljene masnoće, obilježiti kontrolno okno za uzorkovanje otpadnih voda, putem ovlaštenog laboratorija utvrditi sastav ispuštenih otpadnih voda u more, osigurati plutajuću branu za postavljanje oko interventnog obalnog ispusta, donijeti interne akte o održavanju odvodnog sustava i postupanju s otpadnim tvarima, a operativni plan interventnih mjera u slučaju iznenadnog onečišćenja voda treba prilagoditi stanju na lokaciji nakon izvedenih preinaka na odvodnom sustavu. Na rad u Adriji pritužbe su imali i inspektor za zaštitu od požara i eksploziva PU zadarske.
Nadzorom u Aluflexpacku utvrđeno je da tvrtka u tehnološkom procesu posjeduje 13 izvora emisije onečišćujućih tvari u zraku. Od njih trinaest pet je izvan funkcije još od travnja 2007., kada je utvrđeno da je emisija onečišćujućih tvari iz njih iznad propisanih graničnih vrijednosti.
U nijednoj tvrtci nitko nije želio komentirati podnesene optužne prijedloge niti kazati na koji način svoje poslovanje planiraju učiniti sigurnijim za okoliš i sve što se nalazi u njemu.


Podneseno 328 optužnih prijedloga


Tijekom 2010. godine inspektori zaštite okoliša su u cijeloj Hrvatskoj u kontroli provođenja propisa kojima se uređuje zaštita okoliša, zaštita zraka i gospodarenje otpadom obavili 7.444 pregleda. Zbog utvrđenih povreda propisa izdano je 2.015 inspekcijskih rješenja, od kojih 1.340 zbog povrede odredbi Zakona o otpadu, 607 Zakona o zaštiti zraka, a ostalih 68 rješenja zbog povrede Zakona o zaštiti okoliša.
Nadležnim prekršajnim sudovima Inspekcija zaštite okoliša je podnijela 328 optužnih prijedloga, od čega 252 zbog povrede odredbi Zakona o otpadu, a ostalih 76 zbog povrede odredbi Zakona o zaštiti zraka i Zakona o zaštiti okoliša. Nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnesena je jedna kaznena prijava zbog kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom.